4.–11.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Jos majorit olisi pelattu tasoituksellisina, Suomella olisi jo yksi major-voitto

Henrik Stenson (griinillä) seuraa vierestä, kun Mikko Ilonen pelaa vuoden 2014 tasoituksellisen PGA Championshipin voittoon. Kuva Getty Images.

Myös majoreiden alhaisimman voittotuloksen ennätys olisi suomalaisen major-voittajan nimissä.

Kilpagolfin koneisto ei vieläkään käy täysillä kierroksilla, minkä voi huomata myös golfmedian juttutarjonnasta. Parhaimmillaan tilanne kuitenkin poikii uutisvirtaan herkullisia aiheita poikkeavista näkökulmista.

Nyt golfsivusto mygolfspy.com:n toimittaja Lou Stagner on tehnyt laskelman, miten majoreissa olisi käynyt, mikäli niissä olisi otettu pelaajien tasoitukset huomioon.

Tasoitus on golfissa kiertueammattilaisille tyystin merkityksetön, minkä vuoksi varsinaista tasoitusta ei heillä ole edes ollut. Siksi Stagner on laskenut jokaiselle pelaajalle USGA-tasoituksen vuodesta 1996 vuoteen 2019 ulottuvalle ajanjaksolle PGA Tourilla pelattujen kilpailujen perusteella. Minimivaatimuksena on ollut, että pelaaja on pelannut vähintään 20 kierrosta PGA Tourin ohjelmaan kuuluvissa kilpailuissa.

Selvitettyään pelaajien tasoitukset Stagner on käynyt läpi kaikkien vuodesta 1997 vuoteen 2019 asti pelattujen majoreiden tulokset ja soveltanut niihin pelaajien laskennallisia tasoituksia. Ja tuloksethan ovat vähintäänkin mielenkiintoisia – myös suomalaisittain.

Jos majorit todella olisi pelattu tasoituksellisina kilpailuina, yhteensä 15 major-titteliä kyseisenä ajanjaksona voittanut Tiger Woods jahtaisi yhä ensimmäistä major-voittoaan. Edes 15 lyönnin voittomarginaali vuoden 2000 U.S. Openissa ei olisi riittänyt tasoitukset huomioiden kisan voittoon.

Ilosen laskennallinen voittotulos, 289, on vieläpä yhteensä 92 major-turnausta käsittävän tilaston alhaisin voittotulos.

Major-voittajien joukkoon olisivat sen sijaan nousseet muun muassa Tommy Fleetwood, Rickie Fowler, Ian Poulter ja Miguel Angel Jimenez, jotka todellisuudessa ovat yhä ilman ensimmäistä major-voittoaan. Major-voitoitta uraansa jatkavalla 47-vuotiaalla Lee Westwoodilla olisi tasoituksellisissa majoreissa jo neljä titteliä vyöllään – joista kaksi on tosin tullut uusintojen kautta, kun Stagner on ratkaissut tasatilanteissa voittajan arpomalla.

Suomalaisittain tilaston mielenkiintoisin seikka on kuitenkin se, että vuoden 2014 PGA Championshipiä ei olisi suinkaan vienyt nimiinsä nelinkertainen major-voittaja Rory McIlroy, vaan muuan Mikko Ilonen. Ilonen pelasi kyseisessä kilpailussa uransa parhaan major-turnauksen sijoittuen todellisuudessa seitsemänneksi.

Ilosen laskennallinen voittotulos, 289, on vieläpä yhteensä 92 major-turnausta käsittävän tilaston alhaisin voittotulos.

Mielenkiintoinen nosto on sekin, että vuoden 1998 tasoituksellisen Mastersin olisi voittanut tuolloin 58-vuotias Jack Nicklaus. Vielä vuotta vanhempana major-voittajaksi olisi kruunattu Tom Watson, vuoden 2009 The Open Championshipissä – jonka Watson tosin meinasi voittaa ilman tasoituksiakin. Päätöskierroksen viimeisen reiän bogey johti kuitenkin uusintaan, jossa Stewart Cink kukisti 59-vuotiaan Watsonin.

Kaikkien tasoituksellisten majoreiden tuloksiin voit tutustua tarkemmin tästä. Tuloksia tarkasteltaessa on huomioitava, että ammattilaisten laskennalliset tasoitukset ovat plussan puolella, minkä vuoksi nettotulokset ovat bruttotuloksia suuremmat – toisin kuin totutusti harrastajien kilpailuissa.

Lähde: mygolfspy.com

Lue seuraavaksi: PGA Championship koronan vuoksi tutulle paikalleen – tältä näyttävät nyt kauden major-kalenterit

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje