2.–9.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Mihin katosi major-voittaja ja maailmanlistan ykkönen, ja vieläkö hän nousee huipulle?

Jordan Spieth on ollut vuosia varjo itsestään. Nyt peli on kuitenkin löytymässä. Kuva: Getty Images

Genesis Open antaa viitteitä siitä, onko monta vuotta kontannut Jordan Spieth todella palaamassa takaisin huipulle.

Moni kilpagolfin ystävä on hieronut viime viikkoina epäuskoisena silmiään, kun Jordan Spieth on johtanut kahdella peräkkäisellä viikolla PGA Tourilla letkaa 54 reiän jälkeen. Lopulta Spieth on jäänyt ilman voittoa, Phoenix Openissa hän jakoi neljännen sijan, Pebble Beach Pro Amissa kolmannen, mutta sitäkin merkittävämpää on se, että Spieth ylipäänsä on pitkästä aikaa kyennyt pelaamaan voitosta.

Spieth, 27, voitti edellisen kilpailunsa 2017. Voitosta on ehtinyt vierähtää aikaa, mutta vastaavasti on syytä muistuttaa, että kyseessä oli The Open Royal Birkdalessa, Spiethin uran kolmas ykköstilan majoreissa.

Spieth on voittanut myös Masterisin 2015 ja U.S. Openin samana vuonna. PGA Championshipissä hän oli toinen niin ikään 2015. Spieth ehti voittaa PGA Tourilla neljässä vuodessa 11 kisaa. Näytti siltä, että Spieth nousee vääjäämättä lajin yksinvaltiaaksi.

Spieth piipahtikin pariin otteeseen maailmanlistan kärjessä 2015 ja oli ykkönen vielä kauden 2016 alussa, mutta pitkäaikaista ykköstä hänestä ei tullut. Vuonna 2017 hän oli pitkään listan kakkosena, mutta sen jälkeen käyrä on osoittanut alaspäin. Kaudet 2018 ja 2019 sujuivat suhteellisen hyvin, Spieth oli Fed EX Cupissa 31:s. ja 44:s, mutta entiselle maailmanlistan ykköselle tulokset eivät olleet mairittelevia.

Viime kaudella Spieth oli Fed Ex Cupissa 107. Hän ylsi kymmenen parhaan joukkoon kolmesti. Kuluva kausi alkoi sekin pahasti yskien, kun Spieth karsiutui seitsemässä ensimmäisessä startissaan neljästi parhaan sijoituksen ollessa 38:s.

Parhaina vuosinaan Spieth oli ilmiömäisen hyvä puttaaja. Hän upotti pitkiä putteja toisensa perään, kun panokset olivat kovimmillaan. Toisaalta lyhyemmillä matkoilla hän ei ollut niin hyvä kuin median aikaansaama hype antoi uskoa. Pallonlyöjänä Spiethiä ei koskaan ole arvostettu kovin korkealle, mutta sekin on harhaanjohtava ajatus. Esimerkiksi 2017 Spieth oli PGA Tourin kakkonen strokes gained tee to green -tilastossa, joten parhaimmillaan peli on ollut silläkin osa-alueella timanttista. Viime kaudella hän oli tilastossa 90:s.

Lopulta kuitenkin juuri lyöminen meni niin pahasti takalukkoon, että hän päätti käynnistää svingiremontin ja laittaa lyöntinsä kerralla uuteen uskoon. Yksi kohta, mihin on kiinnitetty erityistä huomiota, on vasemman käden asento. Spieth on aina pelannut silminnähden heikolla gripillä, toisin kuin valtaosa nykyisistä huippupelaajista.

Löin muutamia todella hyviä lyöntejä paineen alla, myös vähemmän hyviä, mutta hyviä oli enemmän kuin viikko sitten.

Svingiremppa on aina pitkä ja arvaamatonkin prosessi. Spieth on luottanut siinäkin valmentajaansa Cameron McCormickiin, mutta kaksikko on konsultoinut myös svingiguru Butch Harmonia prosessin aikana. Työ näyttää hiljalleen kantavan hedelmää.

”Se näyttää yksinkertaiselta, mutta kun on lyönyt, kuinkahan monta kymmentä tuhatta golfpalloa väärällä tavalla, vaaditaan yhtä paljon lyöntejä, jotta tapa saadaan muutettua”, Spieth kuvaili SriusXM PGA Tour Radion haastattelussa hiljattain.

Viime viikolla Spieth oli kisan 39. paras strokes gained off the tee -tilastossa ja peräti 10:s lähestymislyöntien strokes gained -tilastossa. Lyöminen oli siis erinomaisen hyvää. Ja silti peli etenkin sunnuntain oli ajoittain melkoista kamppailua. Kierros olisi hyvin voinut lähteä myös toiseen suuntaan, mutta se on tyypillistä Spiethille: hän ei pelaa kliinisen varmaa golfia, vaan taistelee tuloksensa usein usean mutkan kautta.

”Olen luottavaisempi kuin aikoihin. Edelleen kyse on mekaniikasta. Edelleen tämä on laahustamista… mutta löin muutamia todella hyviä lyöntejä paineen alla, löin myös vähemmän hyviä, mutta nyt hyviä oli enemmän kuin viikko sitten”, Spieth sanoi kisan jälkeen.

Itseluottamus on löytymässä.

Tällä viikolla PGA Touria mitellään Riviera Country Clubilla, kun vuorossa on Genesis Invitational. Viikko on myös todellinen tasonmittari Spiethille, joka on pelannut kentällä hyvin, vaikka ei ole päässyt pyttyä nostamaankaan. Nyt mukana ovat kaikki kovat maailmanlistan ykkösestä, Dustin Johnsonista, kakkosesta Jon Rahmista ja kolmosesta Justin Thomasista alkaen. Kasassa on siis maailmanluokan osallistujakaarti.

Jos Spiethin peli kestää kasassa tälläkin viikolla, ei ole tuulesta temmattua väittää, että mies on matkalla takaisin maailman kirkkaimpaan kärkeen.

Aiheesta muutama sananen myös tuoreessa podcastissa, jonka voit kuunnella alla olevan linkin kautta.

Golfpiste Podcast · #106 – Välinekauppa käy, Brexit ja korona vaikeuttavat toimituksia – Väittelyssä kiikarit kisoissa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje