Jordan Spiethin hurja loppukiri US Mastersissa katkesi viimeisellä reiällä, mutta nousu kolmanneksi oli muistutus teksasilaisen taidosta tehdä huippukierroksia. Kuva: Getty Images
Kilpagolf |
17.5.2018

Jordan Spieth tavoittelee voittoa Dallasissa – maailmanlistan ykkösen nimi vaihtuu golfissa tiheään

Spieth sai villin kortin Byron Nelsonin nimeä kantavaan kisaan 16-vuotiaana hellyyttävän kirjeensä avittamana.

Byron Nelson kirjoitutti nimensä suurin kirjaimin golfin historiaan voittamalla kaudella 1945  yhteensä 18 PGA Tourin kilpailua, joista 11 peräkkäin.

Iron Byron lempinimen tarkkuutensa johdosta saanut Byron Nelson kuvattuna vuoden 1937 Ryder Cupissa.
Kuva:Getty Images

Kolmen vuoden jaksossa 1944-1946 hän voitti 32 kertaa pääkiertueella. Näitä ennätyksiä tuskin koskaan rikotaan.

Mikäli vuonna 1986 perustettu maailmanlista olisi ollut käytössä, Nelson olisi loistanut noina aikoina omassa luokassaan.

Nelson voitti myös viisi majoria ennen lähes täydellistä vetäytymistä kisakentiltä 34-vuotiaana.

Teksasissa syntynyt ja koko elämänsä asunut Nelson sai 1968 PGA Tourille nimeään kantavan kilpailun vuodesta 1944 pelatun Dallas Openin jatkoksi.

Jordan Spiethin kirje tehosi järjestäjiin

Dallasissa asuva Jordan Spieth sai kosketuksen PGA Touriin ja Byron Nelsonin kisaan 2000-luvun alussa seuratessaan kisaa isänsä kanssa.

Tätä upeaa tarinaa hän käytti vuonna 2010 johdatuksena anoessaan kirjeitse järjestäjiltä villiä korttia.

Jordan Spieth ja caddie Michael Greller ottavat ilon irti Spiethin varmistettua uusinnassa voittonsa Travelers Championshipissa 2017. Kuva: Getty Images

Spieth muistutti kirjeessään myös ennen häntä amatöörinä ammattilaiskisoissa menestystä saavuttaneiden Justin Thomasin, Matteo Manasseron ja Cameron Beckin esityksistä näiden saatua ensimmäisen mahdollisuutensa tähtien joukossa.

Villi kortti myönnettiin Spiethille,  tuolloin 16-vuotias amatööritähti ylitti kaikki odotukset pääsemällä jatkoon ja sijoituttuaan 16:ksi.

Spieth ei ole vielä voittanut AT&T Byron Nelsonia, mutta torstaina käynnistyvässä kilpailussa hän on ylivoimainen ennakkosuosikki. Kisa käydään ensimmäistä kertaa Trinity Forestin kentällä.

Voittoa puolustaa Billy Horcshel.

Sergio Garcia, Matt Kuchar ja Hideki Matsuyama ovat Spiethin haastajista nimekkäimmät.

Lyhyt matka maailmanlistan kärkeen

Jordan Spieth teki vuonna 2013 hätkähdyttävän nousun maailmanlistalla. Tammikuussa sijoitus oli päälle 800:n, vuoden päättyessä 22:s.

Joulukuusta 2014 Spieth on ollut maailmanlistalla kymmenen joukossa.

Ykköspelaajan viittaa hän on pitänyt harteillaan peräti  neljään otteeseen vuoden 2015 elokuun ja maaliskuun 2016 välisenä aikana. Ensimmäiset kolme kertaa olivat vain kahden, yhden ja kolmen viikon mittaisia, viimeisellä oli kestoa 20 viikkoa.

Justin Thomasilla (vas.) (1viikko) on matkaa Tiger Woodsin yhteensä yli 13 vuoden jaksoon maailmanlistan kärkinimenä. Kuva: Getty Images

Tuoreimmalla listalla Spieth on Justin Thomasin ja Dustin Johnsonin jälkeen kolmas. Voitto Dallasissa ei vielä nostaisi Spiethia keulille, mutta ykköstila yhdistettynä pariin muuhun vahvaan sijoituksen tai voittoon toisi viidennen valtajakson maailmanlistalla.

Valta vaihtuu tiheään tahtiin

Justin Thomas nousi Players Championshipin jälkeen maailmanlistan ykköseksi. Bernhard Langer oli keväällä 1986 listan ensimmäinen ykkönen, Thomas 21:s eri henkilö joka sai tämän kunnian.

Ykköstilan haltija on vaihtunut reilun 32 vuoden aikana 68 kertaa. Tiger Woods on omilla luvuillaan 683 viikon listakärkenä, Greg Norman lähes yhtä selvä kakkonen (331 viikkoa).

Norman ja Woods ovat nousseet ykköspallille ja pudonneet siltä peräti 11 kertaa. Rory McIlroy (7) on tällä mittarilla kolmas, valtakaudet ovat olleet hyvin lyhyitä. Kaikkiaan 13 pelaajaa on ollut kärkipaikalla useampaan kuin yhteen otteeseen.

Dustin Johnsonin ensimmäinen valtakausi kesti peräti 64 viikkoa, joka on maailmanlistalla ensikertalaisista kaikkien pisin jakso.

Ykköspaikka meni, mutta Dustin Johnson palaa suurella todennäköisyydellä vielä useampaan otteeseen maailmanlistan kärkeen. Kuva: Getty Images

Justin Thomasille kärkipaikan pitäminen on vaikea rasti. Johnson on pisteissä kantapäillä, Spieth sekä Jon Rahm hyvän iskuetäisyyden päässä.

Ykköstila on viimeisen 7,5 vuoden aikana vaihtunut jo 24 kertaa, Tiger Woodsin parhaiden aikojen pitkiä valtajaksoja tuskin koetaan lähitulevaisuudessa.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.