4.–11.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Jopa hänniltä voi nousta mestaruustaisteluun − PGA Tourin finaalista luvassa aiempaa kiharaisempi loppuhuipennus

FedEx Cupin mestari kuittaa sunnuntaina East Lake Golf Clubilla 15 miljoonan dollarin bonuspalkinnon. Kuva: Getty Images

FedEx Cupin uusi järjestelmä suosii takaa-ajajia.

PGA Tourin pudotuspelit kokivat tällä kaudella merkittävän uudistuksen. Playoff-kisojen määrää vähennettiin yhdellä ja tulevan viikonlopun Tour Championshipin voittaja on yksiselitteisesti myös koko FedEx Cupin ykkönen.

Tilanne Atlantaan lähdettäessä on huomattavasti aiempaa suoraviivaisempi ja helppotajuisempi. Ennen FedEx Cupin voitto heltisi varmuudella pistetilaston top 5 -pelaajalle, joka saavutti ykköstilan Tour Championshipissä. Muussa tapauksessa erilaisten skenaarioiden määrä oli valtava ja niistä eivät tuntuneet olevan sen paremmin perillä pelaajat kuin katsojatkaan.

Jos ennen jopa päätöskilpailun viimeinen sija antoi pistetilaston ykköselle Atlantaan lähdettäessä langanohuet mahdollisuudet FedEx Cupin voittoon, nyt FedEx Cupin järjestys top 30:n osalta on – ilman matemaattista pohdintaa – yhtä kuin Tour Championshipin lopulliset sijoitukset ykkösestä 30:een.

Uusi lähtötilanne suosii myös niitä, jotka menivät rimaa hipoen finaaliturnaukseen. Mikäli esimerkiksi pisteissä 30:ntena oleva sattuu pelaamaan kahtena ensimmäisenä päivänä ”paraatituloksen”, saattaa hän olla viikonlopun kierroksilla hyvinkin kärkikamppailussa mukana.

Pistetilaston ykkönen lähtee East Lake Golf Clubin kentällä pelattavaan turnaukseen tilanteesta -10 ja seuraavat neljä pelaajaa ovat yhden lyönnin toleranssilla 8–5 lyöntiä alle parin. Pisteissä sijoilla 6– 10 olevat aloittavat kisan tilanteesta -4 ja niin edelleen aina viiden pelaajan ryhmissä alaspäin yhden lyönnin toleranssilla, kunnes päädytään tilanteessa par oleviin viiteen viimeiseen mukaan päässeeseen pelaajaan.

Mikäli uutta playoff-menetelmää olisi sovellettu edelliset kymmenen vuotta, vain yksi FedEx Cup -mestari olisi varmuudella vaihtunut ja yhdessä tapauksessa olisi tarvittu uusintaa. Se on kuitenkin hieman kuin vertaisi omenia appelsiineihin.

Uusia sääntöjä aiempien vuosien FedEx Cupeihin soveltaessa, mestaruuden voittaneista pelaajista puolet olisi joutunut Atlantassa takaa-ajajiksi 18 reiän jälkeen.

Pelaajien ajatusmaailma on toisenlainen, kun oma nimi löytyy tulostaululta -10:n ja parin väliltä. Joillekin takaa-ajotilanne sopii paremmin ja toiset ovat taas hyviä puolustamaan johtoaan. Paljon siis muuttuu pelkästään korvien välissä.

Varmasti jokainen lähtee jatkossa sijalta 30 mieluummin kymmenen lyönnin päässä kärjestä kuin vanhan systeemin mukaan täysin epätoivoisista asetelmista, mistä pelkästään nousu 20:n joukkoon vaati jo kovaa suoritusta.

Takaa-ajajia suosii ennen kaikkea se, että torstaiaamuna on edessä täydet 72 reikää. Kärjessä olevan pelaajan pieni etumatka saatetaan kuroa umpeen jo ykkösellä, eikä kisa ole oikeastaan vielä alkanutkaan. Uusia sääntöjä aiempien vuosien FedEx Cupeihin soveltaessa, mestaruuden voittaneista pelaajista puolet olisi joutunut Atlantassa takaa-ajajiksi 18 reiän jälkeen.

Kaiken kaikkiaan kolmen turnauksen pudotuspelit palkitsevat entistä paremmin hyvin ”runkosarjassa” menestyneet pelaajat. Vaikka kahdessa ensimmäisessä playoff-kisassa ei olisi sujunut parhaalla tavalla, on finaalikisassa mahdollisuudet vielä omissa käsissä.

Hyvästä esimerkistä käy varsinaisen kauden pisteykkönen Brooks Koepka, joka oli The Northern Trustissa 30:s ja BMW Championshipissä 24:s. Hienon runkosarjan pelannut Koepka putosi kahden playoff-turnauksen jälkeen pisteissä kolmanneksi, mutta on Atlantaan lähdettäessä vain kolme lyöntiä Justin Thomasia perässä.

Vastapainoksi keskivertopisteillä jatkoon menneiltä vaaditaan aiempaa tasapainoisempaa kokonaisuutta. Siinä missä pientä hapuilua katsottiin aiemmin ”läpi sormien”, ei peruspisteillä playoffeihin edenneelle sallittu enää tänä vuonna ”ohikilpailua”. Tämän sai kokea muun muassa pisteissä sijalta 28 pudotuspelit aloittanut Tiger Woods, joka ei päässyt puolustamaan viimevuotista voittoaan Atlantaan.

Näistä lähtökohdista viikonvaihteessa on luvassa mielenkiintoinen turnaus, jossa asetelmat voivat heilahdella kunnolla ja moneen kertaan. Mutta oli tilanne Tour Championshipissä ja järjestelmä sitten mikä tahansa, on menestyjän pelattava edelleenkin tavallista laadukkaammin. Ja kun ollaan East Lakella, pallo on saatava pysymään väylillä.

Tour Championshipistä tuhdisti asiaa myös Kisaviikko-podcastissa.

Tour Championshipin lähtötilanne kaikkien pelaajien osalta:

-10: Justin Thomas
-8: Patrick Cantlay
-7: Brooks Koepka
-6: Patrick Reed
– 5: Rory McIlroy
-4: Jon Rahm, Matt Kuchar, Xander Schauffele, Webb Simpson, Abraham Ancer
-3: Gary Woodland, Tony Finau, Adam Scott, Dustin Johnson, Hideki Matsuyama
-2: Paul Casey, Justin Rose, Brandt Snedeker, Rickie Fowler, Kevin Kisner
-1: Marc Leishman, Tommy Fleetwood, Corey Conners, Sungjae Im, Chez Reavie
par: Bryson DeChambeau, Louis Oosthuizen, Charles Howell III, Lucas Glover, Jason Kokrak

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje