13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][4]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Joko suomalaisilla tärppää Saudi-Arabiassa? – kisajärjestäjät ovat houkutelleet turnaukseen hurjan määrän tähtipelaajia

Mikko Korhonen ja caddie Nick Mumford tavoittelevat tällä viikolla menestystä Saudi International -kilpailussa. Kuva: Getty Images

Saudi-Arabia haluaa osansa kasvavasta golfturismista. Se ilmenee tämänkin vuotisen turnauksen osallistujaluettelosta.

European Tourilla nautitaan kauden kolmannessakin kilpailussa huippukattauksesta, kun torstaina alkavaan Saudi International -kilpailuun osallistuu pitkä lista lajin kovimpia osaajia neljän maailmanlistan top 10 -pelaajan johdolla.

Suomalaisista tähän Saudi-Arabiassa King Abdullah Economic Cityssä pelattavaan turnaukseen osallistuvat Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen, Kalle Samooja ja Sami Välimäki.

Nelikon otteet ovat olleet kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussa vaihtelevia. Samooja pelasi viime viikonvaihteessa käydyssä Dubain turnauksessa erinomaisesti jaettuaan neljännen sijan. Uransa neljännen top 5 -sijoituksen ET:llä haalinut turkulainen kuittasi Dubai Desert Classicista palkintorahaa noin 119 000 euroa, ja nousi parhaana suomalaisena Race to Dubai -rankingissa 15. tilalle.

Suomalaisista vain Mikko Korhonen on selviytynyt kauden molemmissa kilpailuissa jatkokierroksille. Rolex-sarjaan kuuluvassa Abu Dhabin kisassa tuli mainio 15. sija ja hyvässä vauhdissa konkari oli pitkään myös Dubaissa. Korhonen lähti kisan päätöskierrokselle kärkikymmeniköstä, mutta joutui tyytymään lopulta 35. sijaan.

Korhonen valitteli tiistaina siirtymän jälkeistä väsymystä, mutta uskoi olevansa täydessä terässä, kun pallo asetetaan tiille torstain avauskierroksella.

”Eilisen matkustamisen jälkeen tänään oli kyllä väsynyt kroppa, mutta eiköhän se taas torstaina ole hyvä energia päällä. Lämpöä piisaa ja reipasta tuulta, hereillä saa olla alusta lähtien”, hän sanoi.

”Täällä on kenttä hyvässä kunnossa ja fasiliteetit myös hyvät. Keräillään tässä energiaa nämä treenipäivät, niin sitä pitäisi riittää vielä yhteen kisaan.”

Kaikkien aikojen kovimmasta suomalaissijoituksesta (11:s) tulokaskaudellaan ET:n rankingissa vastannut Sami Välimäki karsiutui avauskisassa, mutta venyi jatkoon Dubaissa. 51. sija ei kuitenkaan lämmittänyt hänen mieltään.

”Löin kisassa liian huonosti ja missasin paljon griinejä väärään paikkaan. Sitten tuli melkein aina bogey”, Välimäki kertoi sunnuntaina.

Keskiviikkona Välimäki odotteli hyvillä mielin Saudi-Arabian turnauksen käynnistymistä.

”Tunnelma on kohdallaan ja peli tuntuu hyvältä. Täällä todella kuuma ja varmasti iltapäivinä rupeaa tuulemaan”, hän totesi.

”Kentällä pitää onnistua lyömään lähestymislyönnit oikeisiin paikkoihin”, Välimäki jatkoi viitaten, millä osa-alueella pitää erityisesti onnistua vahvaa tulosta tavoitellessa.

Kauden avauksessa jatkoon päässyt Tapio Pulkkanen jäi Dubaissa cut-rajan alapuolelle. ”Hattu-Tapio” kertoi kauden alla saaneensa pitkään vaivannutta avauspeliä ojennukseen. Draivit kuitenkin oikuttelivat Emirates Golf Clubilla, ja hän karsiutui selvästi.

Toissa vuoden voittaja Dustin Johnson on Saudi-Arabian kilpailun suurin vetonaula ja ennakkosuosikki. Kuva: Getty Images

Pohjois-Irlannin Graeme McDowellin (-12) viime vuonna voittamassa kilpailussa suomalaisista ainoana jatkokierroksille eteni Kalle Samooja (+2), joka jakoi 56. sijan. Ruotsin Alexander Björk (-2) päätyi parhaana pohjoismaalaisena sijalle T27.

Kaudesta 2019 lähtien pelattu turnaus ei ole ollut meikäläisittäin menestys, sillä Mikko Korhosen jaettu 44. sija kahden vuoden takaa, on toistaiseksi kovin saavutus.

Kilpailussa on jaossa palkintorahaa 3,5 miljoonaa dollaria eli noin kolme miljoonaa euroa, mikä on reilusti alle puolet esimerkiksi European Tourin Rolex-sarjan turnauksiin verrattuna. Maailmanlistan ykkösen Dustin Johnsonin, Bryson DeChambeaun, Patrick Reedin ja Phil Mickelsonin kaltaisia nimekkäimpiä pelaajia ei olekaan houkuteltu Saudi-Arabiaan isolla palkintopotilla, vaan tuntuvilla starttirahoilla.

Saudi-Arabia haluaa tehdä lajia tunnetuksi omille kansalaisilleen, mutta ennen kaikkea osoittaa golfturisteille olevansa tulevaisuudessa varteenotettava matkakohde. Maailman huippupelaajat toimivat markkinoinnin näkökulmasta osuvina vetonauloina ja maa pääsee samalla kiinnittämään huomion lukuisiin suunnitteilla oleviin kenttähankkeisiinsa.

Jotkut kilpailuun kosiskelluista pelaajista eivät halua osallistua ihmisoikeusasioissa jäljessä laahaavan Saudi-Arabian järjestämiin urheilutapahtumiin. Heidän joukkoonsa kuului aiemmin myös Paul Casey, mutta viime viikolla 15. voittonsa ET:llä ottanut englantilainen on nyt mukana Royal Greens & Country Clubin kentällä käytävässä kilpailussa.

European Tourin kärkikaartin ohella muita mielenkiintoisia nimiä turnauksessa ovat muun muassa Viktor Hovland, Tony Finau, Abraham Ancer sekä Kevin Na.

Suomalaisten lähtöajat kilpailun ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

07.50 Joachim B. Hansen DEN-Mikko Korhonen-Jordan Smith ENG (10)
10.50 Matthew Southgate ENG-Marc Warren SCO-Kalle Samooja (1)
11.00 Adri Arnaus ESP-Wilco Nienaber RSA-Sami Välimäki (1)
12.30 Tapio Pulkkanen-Raphael Jacquelin FRA-Joel Stalter FRA (10)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • IlonenM says:

  Samooja ja Korhonen voivat tapella hyvistä sijoituksista. Välimäen peli on nyt vähän hakusessa. Mielenkiintoista olisi tietää, mikä mättää? Pulkkasella edelleen vanhat ongelmat eli draivi ei toimi. Jos tourilta löytyy tilastoa siitä, kuka on tehnyt eniten bogeja tai tuplia par vitosilla, niin veikkaisin Pulkkasen johtavan tätä tilastoa. Ja varmaan näistä on suurin osa sellaisia, joissa on päästy vasta toisella pallolla liikenteeseen tai niitä, joissa hän on pakotettu palaamaan avauksen jälkeen väylälle jostain pusikosta. Kannattaisiko nyt vähän himmata sitä avausta. Jos siinä nyt häviää 10-15 metriä, niin ei haittaa. Par on kuitenkin parempi kuin bogi.

 • AnuM says:

  Olen miettinyt miten paljon mahtaa Korhosen peliin vaikuttaa tulosten perusteella valikoitunut peliseura?
  Kun ryhmään sattuu nimimiehiä ja tv seuraa mukana onko sillä suurtakin vaikutusta omaan peliin?
  Kolmantena päivänä joutuivat pelaamaan kahden miehen lähdössä. Vaikutti varmaan pelirytmiin sekin, mutta siinä menossa kaveri karkasi ja Korhonen takoi pareja?
  Hyvä, että edes niin. Silti ihan hyvä kokonaisansio kolmesta kisasta!
  Lepotauko tekee hyvää!