Taas meni ohi – Tällä puttaamisella PGA Tourin finaali jää haaveeksi - Golfpiste.com

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Taas meni ohi – Tällä puttaamisella PGA Tourin finaali jää haaveeksi

Luke List hävisi Delawaren turnauksen avauspäivänä muille pelaajille keskimäärin 8,5 lyöntiä griineillä. Kuva: Getty Images

Luke List on yksi jenkkitourin parhaita pallonlyöjiä, mutta kulmarautansa kanssa hän on useimmiten hukassa.

Luke List jakoi Delawaressa meneillään olevassa BMW Championshipissä heikointa avauspäivän tulosta. 78 lyönnin kierros ei ollut pallonlyönnin osalta niin heikkoa tekemistä kuin tulos osoitti, mutta ongelmat olivat totutusti aivan muualla – viheriöillä.

Hän missasi Wilmington Country Clubin kentällä torstain kierroksella viisi 1,5 metrin sisällä ollutta puttia, ja pisin upotettu putti ei ollut kokonaista metriäkään. List hävisi muille pelaajille viheriöillä keskimäärin 8,57 lyöntiä, mikä on neljänneksi heikoin noteeraus sitten vuoden 2004, jolloin PGA Tourilla ryhdyttiin pitämään tarkempia puttitilastoja.

Heikko puttipeli sai jotkut ilkkumaan sosiaalisessa mediassa Listin touhuamista griineillä.

”Ihmiset eivät käsitä, kuinka raskasta tämä voi henkisesti olla, ja se on tässä se turhauttavin puoli. On karmeaa, kun yrittää tehdä kaikkensa saadakseen puttipelinsä toimimaan, mutta mikään ei auta”, List sanoi.

List on rankattu PGA Tourin puttitilastoissa 202 pelaajan joukossa sijalle 200, eikä hän ole koskaan ollut täydellä kaudella sijaa 148 korkeammalla. Vastakohtaisesti hän on yksi kiertueen parhaista pallonlyöjistä, mutta on liian harvoin onnistunut näyttämään todellista osaamistaan surkean puttaamisensa vuoksi.

”Keskivertoputtaamisella hän olisi kilpailuissa joka viikko top 10:ssä”, Listin pitkäaikainen svingivalmentaja James Mulligan täräytti.

Aiemmin tänä vuonna näytti siltä, että List olisi selättämässä puttiongelmansa. Hän kukisti tammikuussa pelatun Farmers Insurance Openin uusinnassa Will Zalatoriksen ottaen 206. PGA Tourin kilpailussaan ensimmäisen voittonsa. Hieno saavutus ei kuitenkaan toiminut uran käännekohtana, sillä onnistumisensa jälkeen List on saavuttanut vain yhden top 25 -sijoituksen tutun syyn takia.

Maailmanlistalla sijalla sijalla 73 oleva List on kokeillut kaikkea puttipelinsä kohentamiseksi. On vaihdettu grippejä ja putterimalleja, on vaihdettu otteita sekä puttivalmentajaa, ja viimeksi hän pestasi tehtävään muun muassa Justin Thomasin kanssa yhteistyötä tekevän John Grahamin. List on päässyt sinuksi Grahamin metodien kanssa, mutta kaksikon yhteinen historia on sen verran lyhyt, ettei tuloksia ole vielä liiemmin näkynyt.

Hän typisti kilpailukalenteriaan saadakseen puttipeliinsä raikkautta, mutta tämä on osoittautunut huonoksi ratkaisuksi: kun jotain uutta kokeilemisen arvoista on löytynyt, hän on turhan harvoin päässyt testaamaan idean toimivuutta tositilanteessa.

Ilkikurisimmat some-huutelijat odottivat malttamattomina, kun ainoastaan kymmenen metrin edestä putteja kauden toisen playoff-turnauksen ensimmäisellä kierroksella upottanut List starttasi perjantain kierrokselle.

Hän oli ottanut toisella kierroksella takaisin käyttöönsä SuperStroken paksun puttigripin minimoidakseen käsien manipulointia puttisvingissä. Perjantaina hän oli kuin uudestisyntynyt pelaaja griineillä, ja tulos 68 oli parasta Listiä pitkään aikaan. List upotti BMW Championshipissä toisella kierroksella metrimääräisesti yli kolme kertaa pidemmän matkan edestä putteja kuin avauspäivänä.

Strokes gained -putting-tilasto oli lähes 2,5 lyöntiä plussalla, joten hän paransi saldoaan lähes 11 lyönnillä kierrosten välissä.

”En olisi voinut putata huonommin kuin torstaina, joten yksinkertaisesti sisuunnuin toisella kierroksella”, List sanoi.

Pääsy ensi viikolla pelattavaan 30 pelaajan PGA Tourin finaalikilpailuun Tour Championshipiin on hänellä turhan kovan työn takana. Listin olisi otettava yksin vähintään 10. sija BMW Championshipissä, jotta hänet nähtäisiin East Lakella. Jaetulla 64. sijalla 36 reiän jälkeen oleva List (+4) on viimeisiä top 10:een mahtuvia pelaajia kymmenen lyöntiä perässä.

Turnauksen puolivälissä kärkipaikan BMW Championshipissä otti Adam Scott (-8). Eroa toista sijaa jakaviin neljään pelaajaan, muun muassa Scottie Scheffler ja Jordan Spieth, on yksi lyönti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje