26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Irlannin vuoro voittaa World Cup?

Graeme McDowellilla oli World Cupin harjoitusten lomassa aikaa napsia maisemakuvia. © Getty Images

World Cupissa on mukana kaikkiaan 28 maata, joiden kaksimiehiset joukkueet pelaavat turnauksessa neljä kierrosta. Ensimmäisen ja kolmannen kierroksen pelimuotona on best ball, toinen ja neljäs kierros pelataan nelinpelin säännöin.

World Cupin historia juontaa juurensa vuoteen 1953. Alkuperäisestä Canada Cup -nimestään huolimatta turnaus järjestettiin vain kaksi ensimmäistä kertaa Kanadassa, kunnes se sai nykyisen nimensä vuonna 1967.

Tämänvuotisena kisanäyttämönä toimii Mission Hillsin Blackstone-kenttä, joka on golfkeskuksen muiden kenttien tapaan Schmidt-Curley-suunnittelutoimiston tuotantoa. Kentän par on 73 ja pituutta siltä löytyy kiitettävät 7140 metriä. Kentän viidestä par-viitosesta kaksi pelataan peräkkäin väylillä 12 ja 13.

Jos kentällä ei ole poikkeuksellisesti juurikaan raffeja, on bunkkereita ainakin tarpeeksi – 147 kpl. Useimmat hiekkaesteet ovat isoja ja melkoisen syviä, mikä saanee monet pelaajat harkitsemaan lyöntipaikoilla valintaa draiverin ja puukolmosen välillä.

Suurimmaksi ennakkosuosikiksi on useissa arvioissa mainittu Irlanti. Vihreän saaren joukkueen muodostavat – kuten edellisessä turnauksessa – Graeme McDowell ja RoryMcIlroy. Jos McDowellin huolenaiheena ovat olleet alavireiset otteet tällä kaudella, on hän viime aikoina osoittanut terävöitymisen merkkejä. ”G-Mac” on sijoittunut kuudessa edellisessä turnauksessaan kaksi kertaa kolmanneksi. McIlroy voitti Shanghai Mastersin, eikä ole sijoittunut kuudessa viimeksi pelaamassaan kilpailussa neljän parhaan ulkopuolelle. Molemmat ovat voittaneet myös major-turnauksen sitten edellisen World Cupin. McDowellin kuntokäyrä on ilman muuta Irlannin suurin kysymysmerkki. Mikäli hänen ottensa jatkuvat nousujohteisesti, taistelee Irlanti sunnuntaina maailmanmestaruudesta.

Matt

Matt Kuchar (oik.) muodostaa Gary Woodlandin kanssa vahvan tutkaparin. &copy Getty Images

Muita etukäteen korkealle arvioitavia joukkueita ovat ainakin Etelä-Afrikka, Englanti, Yhdysvallat sekä Espanja.

Etelä-Afrikan Charl Schwartzel napsi kansainväliselle joukkueelle mukavasti pisteitä Presidents Cupissa, eikä Louis Oosthuizeninkaan syksyn otteissa (5 x top-10) ole moittimista. Englannin kaksikolla Ian Poulterilla ja Justin Rosella on vahvoja näyttöjä hyvästä yhteenpelaamisesta.

Vaikka Matt Kuchar oli häviävänä osapuolena kolmessa matsissa Melbournessa, ratkesivat nämä ottelut vasta viimeisellä reiällä. Kuchar saa Kiinassa seuraa sopivasti nälkäisestä Gary Woodlandista. Tämä duo tahkosi PGA Tourilla kaudella 2011 yhteensä 15 top-10-sijoitusta.

Miguel Angel Jimenezin ja Alvaro Quirosin muodostama Espanjan joukkue on mielenkiintoinen. 47-vuotias Jimenez tukee mainiosti pitkälyöntistä Quirosia viisaalla pelillään, vaikka jälkimmäinen ei isolla aseellaan aina ”ruudussa” pysyisikään.

Voittoa puolustavat Molinarit toiveikkaina

Molinarin

Molinarin veljesten toinen perättäinen voitto World Cupissa olisi yllätys. &copy Getty Images

World Cupin voittoa puolustava Italia lähtee tavoittelemaan menestystä MM-joukkueturnauksessa samantapaisella reseptillä kuin kaksi vuotta sitten. Hainanin saarelle ilman tukijoukkojaan matkustaneet veljekset Edoardo ja Francesco Molinari eivät tosin pääse enää yllättämään kanssakilpailijoitaan puskista. Molempien taidot ovat tulleet punnituiksi jo moneen kertaan kovissa koitoksissa.

”Matkustimme kisapaikalle ainoastaan caddiet mukanamme. Emme halunneet muuttaa hyväksi havaittua käytäntöä”, 31-vuotias Edoardo Molinari sanoi Euroopan kiertueen tiedotteessa.

”Se oli loistava viikko. Emme ehkä pitäneet itseämme suosikkeina, mutta mitä pidemmälle turnaus ehti sitä hauskempaa meillä oli”, Edoardoa vajaat kaksi vuotta nuorempi Francesco sanoi.

”Tällä kertaa paineet ovat suuremmat. Luulen, että tärkeintä on löytää samanlainen hauskuus, niin kuin meillä on aina yhdessä pelatessamme. Jos saamme pelin kulkemaan, on tuloskin varmasti hyvä.”

Francesco myönsi, että Italian voitto käynnisti eräänlaisen kultaisen jakson maan huippugolfissa: ”Oli iso askel meille molemmille voittaa pelejä maailman parhaimmistoa vastaan. Se käynnisti sysäyksen henkilökohtaiselle menestykselle.”

Hyvin

Hyvin yhdessä viihtyvät Louis Oosthuizen (vas.) ja Charl Schwartzel osaavat lukea toistensa ajatuksia. &copy Getty Images

”Saavutus oli myös melkoinen käännekohta italialaiselle golfille. Saimme tehtyä lajia tunnetummaksi maassamme, sittemmin Matteo Manassero sekä Lorenzo Gagli löysivät tiensä huipulle.”

”Voittomme jälkeen golf pääsi italialaisten sanomalehtien etusivuille. Laji on kahden vuoden ajan nostanut vahvasti suosiotaan Italiassa.”

Etelä-Afrikan major-voittajat Charl Schwartzel ja Louis Oosthuizen toivovat hieman Molinarien tavoin läheisen ystävyytensä auttavan menestykseen Kiinassa. Lapsesta asti toisensa tuntenut kaksikko haaveili jo juniorivuosinaan pääsevänsä seuraamaan sellaisten suuruksien kuin Gary Playerin, Dale Hayesin, Ernie Elsin ja Retief Goosenin jalanjälkiä.

”Pelasin Louisin kanssa ensimmäisen kerran kun olin 10-vuotias”, Schwartzel sanoi. ”Se oli jännittävää, sillä hän oli vanhempi kuin minä. Edustimme Etelä-Afrikan maajoukkuetta eri ikäluokissa, ja voitimme junioreiden maailmanmestaruuden Japanissa.”

Oosthuizenin mielestä on etuoikeus edustaa kotimaatansa World Cupissa. Erityiseksi tämän tekee se, että pelikumppani on nimenomaan Schwartzel.

”Pelaaminen joukkuekilpailussa on aivan erilaista kuin tavallisessa turnauksessa. Charl pääsi viime viikolla aistimaan Presidents Cupin ilmapiiriä, joten toivottavasti saan häneltä tähän kisaan muutamia tärkeitä vinkkejä.”

Marko Kuivasaari

World Cupin joukkue-esittely

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje