[11][17]
Kilpagolf - Major

Ilonen nousi maailmanlistalla sijalle 46.

Mikko Ilonen pelasi PGA Championshipin viimeisenä päivänä hieman riskejä kaihtaen, koska suoritukset eivät olleet aivan parhaassa vireessä. Kuva Getty Images

Rory McIlroy on voittanut komealla tavalla perättäin kaksi majoria ja välissä World Tourin kisan. Johtoasema maailmanlistan kärjessä on niin vankka, että nuorukaisen syrjäyttäminen voi ottaa aikansa.

McIlroy sai PGA Championshipin voitosta maksimipisteet (100) jotka isosta kisasta voi poimia. Mikko Ilosta hyvitettiin 14,77 pinnan edestä. Nykyinen sija 46. on yhden parempi kuin se, jossa Ilonen oli hetken aikaa Scottish Openin jälkeen.

Vuodenvaihteessa hän oli 84. Merkityksellinen ajankohta on tammikuun ensimmäinen. Tuolloin 50:n joukossa olevat saavat kutsun Mastersiin.

Rahalistalla Ilonen (1,067,143 e) on 15. Hän kuittaa Valhalla Golf Clubilta 196.000 euron palkinshekin, joka jää vain 7000 euroa Qatarin kisan kakkostilan tuomasta tienestistä.

Mikko Ilonen (67-68-69-69) oli koko kisan ajan kärkikymmenikössä kauden viimeisessä majorissa. Vaikka voitto jäi viiden lyönnin päähän, Ilonen löysi esityksesstään paljon positiivisia tuntemuksia.

Viikonlopuna rikottiin taas ennnätyksiä ja kaadettiin raja-aitoja Kentuckyssa, jossa Mikko Ilonen hävisi voiton vieneelle Rory McIlroylle (-16) viisi lyöntiä, Phil Mickelson (-15) oli toinen, Henrik Stenson ja Rickie Fowler jakoivat kolmannen sijan (-14).

Ilosen kanssa seitsemättä sijaa jakoi viisi muuta pelaajaa, Steve Stricker, Hunter Mahan, Victor Dubuisson, Ernie Els sekä Jimmy Walker.

”Kyllä tuntui hyvältä onnistua nimenomaan USA:n puolella. Olen tällä puolen valtamerta ottanut niin paljon takkiini aiemmiilla kerroilla”, Ilonen huokaisi ensimmäiseksi kisan jälkeen.

Neljännelle kierrokselle neljä lyöntiä johtanutta Rory McIlroyta jäljessä lähtenyt Ilonen sai lentävän lähdön kierrokselleen. Hän teki kolmella ensimmäisellä kaksi birdietä, hyvät mahdollisuudet avautuivat eteen myös viheriöillä neljä ja viisi, joilla palkinto jäi kuitenkin ottamatta.

Kaikki hevosvoimat käytösssä

”Oli yksi urani parhaista ja raskaimmista kisoista ETn voitot huomioiden. Kaikki hevosvoimat olivat käytösssä. Pallonlyömiiseni ei vaan ollut sillä tasolla , jota nämä karkelot edellyttävät. Lähipeli ja putti olivat jopa varsin timanttisia. Lauantain kierros valmisteli minua huolella sunnuntaille. Olin rennompi ja luottavavaisempi” , Ilonen kertoi kokemuksistaan.

Rory McIlroy takelteli pahasti kuuden ensimmäisen reiän aikana tehden niillä kaksi bogeyta.
Kärjessä oli parhaimmillaan viisi miestä samassa tuloksessa. Ilonen oli hetken aikaa lyönnin päässä kärjestä.
Ilonen teki sisääntulon alkajaisisksi kierroksen kolmannen birdiensä, nousten hetkeksi McIlroyn rinnalle. Edellä olivat kahdella lyönnillä Rickie Fowler ja Henrik Stenson.

McIlroyn eagle kympillä toi hänet johtopaikalle Fowlerin ja Stensonin lukuun ( -14).
Pohjois-Irlantilainen onnistui hetkellisestä tasatilanteesta jättämään Ilosta viisi lyöntiä . Ilosella oli vielä 11:lla mainio birdiepaikka reilun kuuden metrin päästä jonka hän missasi.

<a href=Henrik Stenson ja Mikko Ilonen kirittivät tuloksekkaasti toisiaan. Stensonin mahdollisuudet voittoon menivät hänen otettuaan kolme puttia 14:lla.Kuva Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/08/14081109361614.jpg">

Viimeiset seitsemän reikää olivat Iloselle työläitä. Birdiepaikkoa ei enää rakentunut, hän teki jaksoon kuitenkin vain yhden bogeyn, selvitettyään mm. kolme sandsavea ( kahdella reikään bunkkersista) viheriöillä 14, 16 ja 17.
Seitsemäs sija on Ilosen uran paras major-kisoissa. Kaikki neljä kierrosta hän on päässyt kiertämään viidesti, Open Championshipissa 2001 tuli top-ten sijoitus (yhdeksäs)

Ilonen kuittaa palkintorahaa 196.000 euroa. Uusi sijoitus World Rankingilla selviävät varhain aamulla. WR:lla hän noussee muutaman sijan, ja mahtuu taas 50:n ensimmäisen joukkoon.

Mukana kisassa olivat kaikki maaailmanlistojen sata parasta miestä. Huomionarvoista on sekin, että kilpailun palkintopotti ( 10 mijlj. dollaria) on suurin kaikista tämänvuotisista majoreista ja World Tourin kisoista.

Ilonen palaa Suomeen alkuviikosta ja alkaa keskittyä syksyn huippputurnauksiinn.

Elokuun lopun turnauksiin Tanskaan , Tsekkiin ja Italiaan hän ei ole ilmoittautunut.