13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Ihmetemppu par-viitosella jäi vielä haaveeksi – ”Jos huomenna luvataan myötätuulta, niin ehkä sitten”

Tämän miehen avaukset puhuttavat kilpailusta toiseen. Orlandossa pelattavassa PGA Tourin turnauksessa Bryson DeChambeau haluaa päästä puttaamaan albatrossia. Kuva: Getty Images

Bryson DeChambeau aikoo täräyttää Orlandon turnauksessa avauksensa 507-metrisen väylän viheriölle.

Yksi viime aikojen puhutuimmista huippugolfiin liittyvistä persoonista on ollut Bryson DeChambeau sekä hänen voimanhankintansa ja kaukaisuuteen lentävät avaukset. Tällä viikolla pelattavan Orlandon turnauksen alla DeChambeau on nostanut esille mahdollisuuden tavoittaa Bay Hill Club & Lodge -kentän kuutosväylän viheriö yhdellä lyönnillä. Asian tekee mutkikkaaksi se, että kyseessä on 507-metrinen par-viitonen.

Ymmärsit oikein, kenenkään rahkeet eivät riitä tuollaisen draivin jysäyttämiseen maan kamaralla. DeChambeaun tarkoitus olisikin lyödä pallo varsinaista pelilinjaa uhmaten ison lammen yli kohti griinillä lepattavaa lippua. Pelivälineen pitäisi siinäkin tapauksessa kantaa ilmassa 320 metriä, joten temppu ei ole aivan yksinkertainen.

Asia kiinnostaa paikalle päässyttä pientä yleisöä. Kun DeChambeau pelasi neljättä reikää, osa katsojista asettautui jo valmiiksi kuutosreiän lyöntipaikan läheisyyteen odottamaan ihmelyöntiä. Torstaina kentällä vallinnut tuulen suunta ei kuitenkaan sallinut hänen lähteä yrittämään lammen ylitystä pisimmältä kohtaa.

DeChambeau härnäsi katsojia tapailemalla rautamailaa bägistään, mutta innostus nousi heti hänen tempaistua draiverin esille. Yleisön pettymykseksi DeChambeau joutui turvautumaan konservatiiviseen linjaan, 283-metriseen avaukseen, ja helppoon kahden putin birdieen.

”Se oli loistava draivi, mutta jos olisin lyönyt vähänkin vasemmalle, pallo olisi mennyt veteen”, DeChambeau sanoi.

Hän kertoi tammikuussa yrittävänsä Orlandossa varmuudella kuutosen avausta viheriölle, jos vain olosuhteet sen sallivat. Sopivaa tuulta ei hänelle Arnold Palmer Invitational -kilpailun ensimmäisellä kierroksella suotu, mutta kierrostulos on sentään kaikkein tärkein. Se oli DeChambeaulla 67 (-5), mikä riittää kolmanteen sijaan. Eroa johtopaikkaa jakaviin Rory McIlroyhyn ja Corey Connersiin on yksi lyönti.

”Bighitterin” avaukset olivat myös tarkkoja, sillä niistä vain kolme ei päätynyt lyhyeksi leikatulle alueelle.

”Bryson draivasi tänään palloa äärimmäisen hyvin. Yksi avaus taisi mennä vähän sivumpaan, ja siitäkin hän teki birdien. Todella vakuuttavaa toimintaa sellaisella svinginopeudella”, pelikaveri Jordan Spieth ihasteli.

Valehtelisin, jos väittäisin, ettei hänen avauksillaan olisi itsellenikin viihdearvoa.

Katetta onnistumiselle tarjoaa strokes gained: off-the-tilasto, jonka kärjessä hän kilpailussa on. Taustalla on myös hiljattain käyttöön otettu uusi draiveri, jonka hieman painavampi lapa suosii tarkempia avauksia. Maila voi tarkkuuden kustannuksella nielaista joitakin metrejä ja tehdä kuutosen lammen ylityksen rohkeimmasta kohdasta turhan hankalaksi, mutta nähtäväksi jää.

”Jos käyttäisin yhtä niistä draivereista, joilla normaalisti pelaan, olisin ehkä jo iskenyt palloa kuutosella viheriön suuntaan. Mutta jos huomenna luvataan myötätuulta, niin mahdollisesti sitten”, DeChambeau pohti.

Temppunsa yritykseen hän kertoi tarvitsevansa vähintään 10 mailia tunnissa puhaltavan myötätuulen ja vieläpä koillisen suunnasta.

Pelikaveri Spieth sanoi lähinnä toivovansa omalla kohdallaan ykkösellä vain sellaista avausta, joka antaa hyvän startin päivälle.

”Valehtelisin, jos väittäisin, ettei hänen avauksillaan olisi itsellenikin viihdearvoa.”

Eurooppalaisilla oli Arnold Palmerin turnauksen ensimmäisenä päivänä hyvä ote, sillä Pohjois-Irlannin McIlroyn ohella top 10:een mahtuvat seitsemättä sijaa jakavat Ranskan Victor Perez, Skotlannin Martin Laird, englantilaiset Lee Westwood ja Matthew Fitzpatrick sekä uusi kestomenestyjä, Norjan Viktor Hovland. Viisikon tulos torstaina oli 69 (-3).

Sen sijaan voittoa puolustavalla Tyrrell Hattonilla ei kilpailu käynnistynyt iloisissa merkeissä. Tulos 77 antaa tässä vaiheessa jaetun 107 sijan, ja englantilaisella on kova työ kiilata itsensä jatkokierroksille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje