[6][5]

[6][5]
Kilpagolf - LPGA Tour

Hulppeat 63 peräkkäistä griiniosumaa iskenyt Ko LPGA:n finaalin voittoon – Castren 55:s

LPGA Tourilla 12. voittonsa saavuttanut Jin Young Ko yltyi konemaiseen suoritukseen kiertueen päätösturnauksessa. Kuva: Getty Images

Jin Young Ko otti viisi ykköstilaa kauden yhdeksässä viimeisessä kilpailussaan.

Lähes täydellistä peliä esittänyt Jin Young Ko (-23) nousi sunnuntaina Floridassa Naplesissa LPGA Tourin kauden päättäneen CME Group Tour Championshipin ykköseksi. Eroa niin ikään erinomaiseen esitykseen viikonloppuna syttyneeseen Nasa Hataokaan kertyi yksi lyönti.

Ko aloitti viimeisen kierroksen upottamalla noin kahdeksanmetrisen birdieputin, ja tahti vain kiihtyi päivän edetessä. Hän käytti Tiburon Golf Clubin Gold Coursen etuysiin 30 lyöntiä huipentaen urakkansa kilpailun kovimpaan tulokseen, 63.

Suurin huomio kiinnittyi Kon poikkeuksellisen tarkkaan pallonlyöntiin: hän osui kilpailussa 63 peräkkäiseen viheriöön missattuaan edellisen kerran griinin avauskierroksen yhdeksännellä reiällä.

Myös kauden kokonaiskisan voittaneen Kon loistava suoritus nousee vain korkeammalle jalustalle, kun ottaa huomioon hänen toukokuusta saakka kiusannut rannevammansa. Finaaliturnauksen alla korealainen ei juuri harjoitellut säästääkseen kättään koitoksessa.

Naisten golfin suurimman yksittäisen palkintosumman, 1,5 miljoonaa dollaria, kuitannut Ko, 26, sinetöi voitollaan myös kauden mittaisen vuoden pelaaja -palkinnon. Ainoana uhkana tässä kilvassa hänellä oli finaalissa jaetulle viidennelle sijalle jäänyt maailmanlistan ykkönen, Nelly Korda.

”Yritin pelata hyökkäävästi, ja olen onnellinen, että onnistuin voittamaan. Nelly (Korda) pelasi hienon kauden voitettuaan olympiakultaa, majorin ja kolme muuta kilpailua. Olin vain hieman onnekkaampi kuin hän”, Ko sanoi.

Kuusi lyöntiä enemmän neljänteen kierrokseen käyttänyt Korda ei pystynyt tarjoamaan Kolle sunnuntaina varteenotettavaa vastusta pahimman kilpakumppanin iskettyä griiniosuman jälkeen birdien toisensa perään.

”Tänään oli Jin Young Ko show, ja sitä oli rehellisesti sanoen hieno katsella”, Korda sanoi.

Kolle voitto oli toinen peräkkäinen LPGA:n finaalissa. Hän jakoi kolmen kierroksen jälkeen paalupaikkaa Kordan, Hataokan sekä Celine Boutierin kanssa, mutta teki nopeasti selväksi, mistä tänäkin vuonna on kysymys.

Hataoka pelasi viikonlopun kierrokset lyönnillä mestaria paremmin. Sunnuntaina hänestä ei kuitenkaan ollut todellista uhkaa Kolle eron pysyttyä koko takaysin kahdessa lyönnissä. Marginaali puolittui 480 000 dollaria ansainneen japanilaisen tehtyä birdien 18. reiällä.

Jin Young Ko kokosi itsensä tyylikkäästi kevään takaiskuista huolimatta. Rannevamman ohella hän menetti isoäitinsä, ja koki hetken aikaa huomattavia motivaatio-ongelmia. Päästyään vaikeasta ajasta yli, hän otti viisi voittoa LPGA:lla yhdeksässä viimeisessä kilpailussaan, ja kiilasi maailmanlistan kärjessä täpärästi jatkavan Kordan kintereille.

Upean kauden pelannut Matilda Castren ei ollut Floridan finaalikisassa parhaimmillaan. Kuva: Getty Images

Yhdeksännen sijan jakanut Lydia Ko (-15) varmisti 64 lyönnin päätöskierroksellaan Vare Trophyn voiton alhaisimmalla kierroskeskiarvollaan. Jin Young Ko ja Nelly Korda ylsivät kaudella pienempään keskiarvoon, mutta he eivät saaneet kokoon palkintoon vaadittavaa 70 kierroksen minimimäärää.

Vare Trophy oli hieno osoitus uusiseelantilaisen paluusta takaisin maailman terävimpään eliittiin. Ko, 24, on voittanut LPGA:lla 16 kilpailua, joista 14 tuli vuosina 2012–2016. Tällä kaudella hän otti yhden ykköstilan sekä Yhdysvaltain että Euroopan kiertueella.

Matilda Castren (+3) eteni mainiosti heti ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan LPGA:n finaaliin. Solheim Cupin voiton Euroopalle syksyllä ratkaissut Castren ei ollut turnauksessa parhaimmillaan sijoituttuaan 59 loppuun saakka pelanneen kilpailijan joukossa jaetulle 55. sijalle. Tienestejä tuloksen 74 sunnuntaina pelanneelle suomalaiselle kertyi 13 414 dollaria.

Ensimmäisen LPGA-voittonsa tällä kaudella ottanut Castren oli Race to CME Globe -kokonaiskilpailussa 27:s. Hänen edelleen kiilasi vain kolme eurooppalaista, parhaana 17:nneksi sijoittunut Irlannin Leona Maguire. Vuoden tulokas -kilvassa neljänneksi sijoittunut Castren kokosi palkintorahaa reilut 618 000 dollaria. Ansioista reilu kolmannes tuli hänen kesäkuussa voittamastaan LPGA Mediheal Championshipistä.

Lue seuraavaksi: Matilda Castren haluaa olla LPGA Tourin finaalissa parhaimmillaan, vaikka pitkä kausi painaa jo