29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Huippugolfissa kaikki ovat uuden edessä – tauko mahdollistaa muutoksen

Kuka olisi osannut ennakoida Sami Välimäen upeasti alkaneen debyyttikauden päättyvän kuukausia kestävään keskeytykseen? Kuva Getty Images

”Golf on erittäin tärkeää silloin, kun sitä tehdään. Muutoin se ei ole kovin tärkeää”, kirjoittaa valmentaja Timo Rauhala

Malesian ja Kiinan ET kisojen peruminen ja siirtäminen myöhempään ajankohtaan oli alku jollekin, josta kukaan ei tiennyt oikein mitään. Alkoi jatkuva keskustelu siitä, mitä golfille ja urheilulle tapahtuu koronan valloittaessa maailmaa.

Peruutusten tahti tiivistyi ja viimeistään 12.3. tuli selväksi, ettei peleille ja kilpailuille ole mahdollisuutta pitkään aikaan. Itse olin Espanjassa, josta palasin 15.3. Suomeen. Edessä oli kahden viikon karanteeni kokonaan uudessa tilanteessa.

Pelaajille tilanne on luonnollisesti täysin uusi, ja epävarmuus tulevasta on iso. Juuri nyt olemme täällä Suomessa tilanteessa, jossa korona on aloittamassa iskua. Valmistautuminen epidemiaan on ollut vahvaa, mutta iskun voimasta ei ole tietoa. Tässä odottavassa tunnelmassa on aikaa pohtia mennyttä, tätä hetkeä ja tulevaa.

Suomalaiset ET-pelaajat saivat kauteensa vauhdin päälle edellisissä kahdessa kisassa. Sami Välimäen ennakkoluuloton peli vei miehen tyylikkääseen voittoon. Mikko Korhonen varmisti vieressä suomalaisten esiinmarssia kauteen 2020. Kalle Samoojan rauhallisen ja vahvan oloinen olemus toi toisen sijan Qatarin kilpailussa. Alkukaudesta on ollut välähdyksiä, ja Pulkkanenkin oli asemissa vuoden ensimmäisessä kilpailussa Etelä-Afrikassa. Naiset ovat olleet vielä melko hiljaa, mutta sielläkin on ollut välähdyksiä useammalta pelaajalta.

Muutosten jälkeen harjoittelu on mielenkiintoista.

Nyt on edessä epämääräisen mittainen tauko, ja golfarit muiden huippu-urheilijoiden tavoin hakevat muotoa tauon sisältöön. Tilanne on sama kaikille, mutta pelaajat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa epidemian pysäyttäessä toimintamme.

Osa pelaajista on tuoreita tour-pelaajia, jotka ovat kovassa nosteessa oman uransa suhteen. Toiset ovat kokeneita kiertolaisia, jotka ovat jo kokeneet monet nousut ja laskut. Kaikki ovat joka tapauksessa uuden edessä. Millaisia mahdollisuuksia näillä pelaajilla on hyödyntää tauko, ja mitä me muut voisimme siitä oppia?

Tauko mahdollistaa pysähdyksen, ja se mahdollistaa muutoksen. Muutos on parhaimmillaan hyvin nopea tapahtuma. Oivallat ja ymmärrät asiat uudella tavalla ja alat toimia johdonmukaisesti muutoksen mukaisesti.

Tällainen raju pysähdys mahdollistaa oivallukset ja ymmärrykset kokonaisuudessa. Kuka minä olen? Millainen pelaaja minä olen, kun aikanaan palataan kisoihin? Kokonaisuuden uudelleen hahmottaminen mahdollistaa pienempien asioiden oivallukset ja ymmärrykset. Niissäkin muutos on nopea tapahtuma.

Muutosten jälkeen harjoittelu on mielenkiintoista. Isot tai pienet muutokset tuovat innostusta treeniin, ja tekeminen on hieman erilaista kuin ennen. Muutos on nopea, mutta oppiminen uuteen vie aikaa. Oppimisen onnistumisessa valmennuksella on iso merkitys. Korkeamman tason saavuttaminen vaatii kovaa ja onnistunutta harjoittelua, jossa oppimisen käyrä ei ole koko ajan ylöspäin. Muutos ja oppiminen vaativat luovuutta tekemiseen ja kovuutta luonteeseen, jotta kestää läpi vaikeimmat jaksot.

Nyt on vielä hyvin epävarmaa, mitä pelaajat voivat tehdä tässä nopeasti muuttuvassa tilanteessa. Voi olla, että kaikki laitetaan kiinni tai sitten jatkamme nykyisillä rajoituksilla. Treenipaikat ovat pääsääntöisesti kiinni, ja olosuhteet ulkona ovat vielä melko karut. Kollegamme maailmalla ovat paremmissa olosuhteissa, mutta useissa maissa on ulkonaliikkumiskielto, joka on luonnollisesti sulkenut myös golfkentät.

Kenelläkään ei tulisi juuri nyt olla kiire tai pakko päästä harjoittelemaan. Kannattaa ottaa rauhassa ja mahdollistaa samalla tarpeelliset muutokset.

Normiolosuhteissa golf on erittäin tärkeää pelaajille silloin, kun sitä tehdään. Muuten se ei ole kovin tärkeää. Tässä tilanteessa golfin tärkeyden merkitys on pienentynyt.

Annetaan onnistumisille mahdollisuus. Lopetetaan turha selittäminen ja nautitaan pelistä ja toistemme seurasta vielä enemmän.

Jos haetaan positiivisia asioita tällaisista kriiseistä, niin ne saattavat auttaa urheilijoita ymmärtämään kokonaisuuksia paremmin. Saatamme oivaltaa, kuinka etuoikeutettuja olemmekaan, kun saamme pelata tätä peliä. Saatamme tajuta paremmin, että ne aallonpohjat omassa tekemisessä eivät sittenkään ole kuin normaali tapahtuma elämän aallokossa.

Ehkä ymmärrämme paremmin olevamme esiintyjiä, jotka tuottavat jännitystä, tunnetta ja iloa meitä seuraaville. Saatamme valmistautua paremmiksi esiintyjiksi, kun tourit lähtevät taas joskus käyntiin.

Näistä ajatuksista tour-pelaajille voi olla hyötyä myös meille golfin harrastelijoille. Golf on tärkeää silloin, kun sitä pelataan. Annetaan onnistumisille mahdollisuus. Lopetetaan turha selittäminen ja nautitaan pelistä ja toistemme seurasta vielä enemmän.

Golf on hieno peli, ja vaikeudesta huolimatta se antaa meille niin paljon. Kriisi Suomessa ja maailmalla on nyt akuutti, ja meidän tehtävä on toimia niin kuin meitä kehotetaan toimimaan. Itsekkyydelle ja itsekeskeisyydelle ei ole nyt sijaa golfissa.

Lue seuraavaksi: Podcastin erikoisaiheena golf ja korona – "Urheilla ei voi tyhjille katsomoille"

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje