18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Havaijilla pelataan poikkeuksellinen voittajien turnaus – Thomas isona suosikkina Mauin saarella

PGA Tourilla 13 kertaa voittanut Justin Thomas tuntuu viihtyvän Havaijilla. Kuva: Getty Images

Vuoden ensimmäiseen PGA Tourin kilpailuun osallistuu peräti kahdeksan pelaajaa maailmanlistan top 10:stä.

Monet Sentry Tournament of Champions -kilpailun osallistujalistaa tutkailleet ovat saattaneet hieraista silmiään paristakin syystä. Ensinnäkin kisan osallistujaluettelo on terävimmän kärjen osalta sen verran nimekäs, että vastaava joukko saadaan koolle yleensä vain majoreihin ja muihin eturivin huipputurnauksiin. Havaijin kilpailuun on starttaamassa maailmanlistan kärkikymmeniköstä peräti kahdeksan pelaajaa, ja joukosta puuttuvat ainoastaan Rory McIlroy sekä Tyrrell Hatton.

Otsikkonsa mukaisesti kilpailu on tarkoitettu vuoden 2020 turnausten voittajille, mutta Mauin saarelle on siitä huolimatta matkustanut 15 pelaajaa, jotka eivät yltäneet viime vuonna voittajien kirjoihin. Heidän joukostaan Abraham Ancer ja Scottie Scheffler vieläpä jahtaavat ensimmäistä ykköstilaansa PGA Tourilla.

Tälle on looginen selitys. Ilman ”lisävoimia” voittajien turnauksen pelaajakaarti olisi jäänyt turhan niukaksi, sillä koronapandemian vuoksi turnauksia pelattiin vuonna 2020 historiallisen vähän. Nyt mukana on 42 pelaajaa, mikä on samalla kilpailun kaikkien aikojen suurin osallistujamäärä.

Edellisen kauden päättymisestä on kulunut kuukauden päivät, ja väliin on mahtunut joulun ja uudenvuoden viettoa. Pelaajat eivät välttämättä ole ehtineet laittaa isompaa rallia päälle harjoittelussaan, joskin toiset tuntuvat olevan heti alkuvuodesta valmiina urotekoihin. Yksi heistä on Justin Thomas.

Thomasia ei pieni ruosteisuus tunnu haittaavan, sillä hän on voittanut neljästä edellisestä Kapaluan visiitistä kaksi ja ollut kerran kolmas. Kun tähän lisätään vielä viikkoa myöhemmin Honolulussa pelattavan Sony Open in Hawaii -kilpailun voitto vuodelta 2017, on maailmanlistan kolmonen oikeutetusti alkaneen vuoden ensimmäisen turnauksen ykkössuosikkeja.

Vuodentakaisen turnauksen voittotaistelu oli tasainen, sillä Thomas päihitti Patrick Reedin kolmannella uusintareiällä. Kolmantena osapuolena playoffissa oli Xander Schauffele.

Urallaan yhden majorin-tittelin saaneen 27-vuotiaan pelaajan edelliskausi oli kaikin puolin onnistunut: kolmen voiton lisäksi tilasto karttui neljällä muulla top 3 -sijoituksella. Isoin voitto tuli heinä-elokuussa käydystä Memphisin WGC-kilpailusta, joka kohoaa Thomasin meriittilistalla kolmen merkittävimmän saavutuksen joukkoon.

Thomasilla on koossa PGA Tourilla jo 13 voittoa. Suuremman määrän voittoja samanikäisenä tai nuorempana ovat jenkkikiertueella pystyneet haalimaan vain Jack Nicklaus ja Tiger Woods.

Myös maailmanlistan ykkönen, Dustin Johnson on voittanut Tournament of Champions -turnauksen kahdesti ja ollut neljä kertaa seitsemän parhaan joukossa. Näistä lähtökohdista marraskuun Mastersin voittaja on helppo nostaa menestyjiä ennakkoon miettiessä samalle viivalle Thomasin kanssa.

Vuoden 2020 voittajista Tyrrell Hattonin ohella Kapaluan Plantation-kentällä pelattavasta kilpailusta jää sivuun elokuisen Wyndham Championshipin ykkönen Jim Herman, jolla on todettu koronavirustartunta.

Eurooppalaisista kalenterivuoden ensimmäisessä pääkiertueen turnauksessa pelaavat espanjalaiset Jon Rahm ja Sergio Garcia sekä Norjan Viktor Hovland.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje