18.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][34]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Golfin uusi ykköstykki – Justin Rose maailmanlistan kärkeen ensimmäistä kertaa urallaan

Justin Rosen huippusaavutusten sarja on lajissaan ainutlaatuinen. Kuva Getty Images

Spieth ulos Tour Championshipistä, Woods mukaan päätöskisaan ja Tony Finau Yhdysvaltain Ryder Cup -joukkueeseen.

Englannin Justin Rose on noussut uutena ensikertalaisena miesten maailmanlistan kärkeen. Rose varmisti piikkipaikan yltämällä maanantaille venyneen BMW Championshipin voittouusintaan. Kilpailun voiton vei lopulta nimiinsä kuuden vuoden jälkeen voittokantaan palannut Yhdysvaltain Keegan Bradley (-20).

Rosesta tuli maailmanlistan 32-vuotisen historian aikana 22:s listaykköseksi noussut pelaaja. Hän ylsi saavutukseen historian kolmanneksi vanhimpana pelaajana, 38-vuotiaana. Vanhempina listan kärkeen ovat ensikertalaisina nousseet vain Tom Lehman (38) ja Vijay Singh (41).

Maailmanlistan ykkössija täydentää Rosen huippusaavutusten sarjaa, joka on ainoa laatuaan. Rose on yltänyt komealla urallaan nyt ainoana pelaajana major-voittoon (U.S. Open 2013), olympiavoittoon (Rio 2016) sekä maailmanlistan ykköspelaajaksi. Seuraa listalle hän saa aikaisintaan vuoden 2020 Tokion kesäolympialaisissa.

Rosella on PGA Tourilla takanaan huippukausi. Hän aloitti kauden voittamalla viime lokakuussa pelatun WGC:n HSBC Championsin. Kauden toisen voittonsa Rose otti toukokuun lopulla Teksasissa.

BMW Championshipin kakkossija oli hänelle toinen perättäinen ja yhteensä kauden kolmas. Elokuussa Rose sijoittui Arnold Palmerin nimikkokisassa kolmanneksi. 25 parhaan ulkopuolelle Rose on jäänyt 17 pelaamassaan kilpailussa vain kolmesti.

Nousua maailmanlistan kärkeen himmentää hienokseltaan se, että BMW Championshipin voitto lipui Rosen käsistä neljännen kierroksen päätösreiällä, jossa par olisi riittänyt hänelle voittoon. Rose sortui kuitenkin heikon lähestymislyöntinsä ja epäonnistuneen chipin jälkeen bogiin kieräytettyään jo maan alle kurkanneen viisimetrisen par-puttinsa niukasti reiästä. Keegan Bradley oli päättänyt oman kierroksensa hetkeä aiemmin niin ikään bogiin.

BMW Championshipin voitto ratkesi lopulta heti ensimmäisellä uusintareiällä, jolla Rose missasi ensimmäisen alle puolitoistametrisen puttinsa koko kilpailussa.

Keegan Bradleylle ykköstila oli ensimmäinen yli kuuteen vuoteen. Vuoden 2011 PGA Championshipin nimiinsä vienyt major-voittaja juhli edellisen kerran voittoa WGC:n Bridgestone Invitationalissa elokuussa 2012. PGA Tourilla hän ehti pelata välissä yhteensä 160 kilpailua ennen kuin koitti taas voiton aika.

Keegan Bradleyn voittotuuletuksesta huokui suuri helpotus. Kuva Getty Images

Ykköstila oli Bradleylle uran neljäs. Voitoista kolme on tullut uusinnan kautta.

BMW Championshipissä riitti voiton ja maailmanlistan piikkipaikan kohtalon lisäksi muutakin jännitettävää. Kilpailu oli viimeinen näyttöpaikka Xander Schauffelelle ja Tony Finaulle, joista toisen odotettiin saavan viimeisen villin kortin Yhdysvaltain Ryder Cup -joukkueeseen.

Schauffele jakoi BMW Championshipissä kolmossijaa Billy Horschelin kanssa vain lyönnin päässä kärkikaksikosta Finaun (-16) sijoituttua kolme lyöntiä heikommalla tuloksella kahdeksanneksi. Finau on kuitenkin ollut kolmessa viimeisessä kisassaan sijoilla 2, 4 ja 8, ja ensi viikolla hänellä on mahdollisuus viedä nimiinsä koko FedEx Cup.

Finaun tasaisen vahvat otteet vakuuttivat lopulta kapteeni Jim Furykin, joka ilmoitti pian BMW Championshipin päättymisen jälkeen myöntäneensä viimeisen villin kortin Finaulle. Näin sekä Yhdysvaltain että Euroopan Ryder Cup -joukkueet ovat nyt kokonaisuudessaan selvillä.

BMW Championshipissä ratkaistiin lisäksi se, ketkä pelaavat ensi viikon torstaina alkavassa Tour Championshipissä. PGA Tourin kauden 2018 finaaliturnaukseen eteni vain ranking 30 parasta pelaajaa. Ensimmäisenä päätöskisasta jäi rannalle kolmen vuoden takainen ykkönen Jordan Spieth. Hänen lisäkseen BMW Championship pudotti 30 parhaan joukosta Emiliano Grillon. Kaksikon tilalle nousivat Bradley ja Schauffele.

BMW Championshipin jälkeen FedEx Cupin pisteet jaetaan rankingin mukaisesti 30 parhaalle uudelleen. Rankingia johtava Bryson DeChambeau saa pohjalle 2000 pistettä. Lähimpinä häntä seuraavat Justin Rose (1800), Tony Finay (1520), Dustin Johnson (1296) ja Justin Thomas (1280). Jos joku heistä voittaa Tour Championshipin, voittaa hän samalla myös FedEx Cupin. Tour Championshipin voittaja saa 2000 rankingpistettä, kakkonen 1200 ja kolmas 760.

Voitollaan kuudenneksi nousseella Keegan Bradleylla (1120) voitto ei ole enää omissa käsissä. Hän vie Tour Championshipin voittaessaan FedEx Cupin nimiinsä sillä edellytyksellä, ettei Bryson DeChambeau sijoitu yksin kakkoseksi. Listalla Bradleyn takana olevien pelaajien mahdollisuudet riippuvat muiden pelaajien edesottamuksista sitä enemmän, mitä alempaa listasijoitusta tarkastelleen.

Harva olisi kauden alkaessa uskonut: vahvan kauden pelannut Tiger Woods on mukana Tour Championshipissä ja voi teoriassa voittaa vielä koko FedEx Cupin. Kuva Getty Images

BMW Championshipissä jälleen hyvän kilpailun pelannut Tiger Woods (-17, T6) nousi FedEx Cupissa sijalle 20, ja on hämmästyttävästi mukana kauden päätöskisassa. Se on saavutus, jota kauden alkaessa pidettiin käytännössä mahdottomana ja vielä kevään koittaessakin erittäin epätodennäköisenä. Woodsilla on vielä teoriassa mahdollisuus voittaa koko FedEx Cup, mutta se vaatisi runsaasti apuja muilta pelaajilta.

Tour Championshipiin kolmannelta sijalta lähtevän Tony Finaun tilanne on mielenkiintoinen. Hän ei nimittäin ole voittanut kauden aikana yhtään osakilpailua ja voi viedä FedEx Cupin nimiinsä, vaikkei voittoa heruisi myöskään päätöskisasta. Esimerkiksi kakkossija nostaisi Finaun kauden ykköseksi, mikäli päätöskisan voittaa joku rankingin nykyisen kärkikahdeksikon ulkopuolelta.

Juttua korjattu 10.9.2018 klo 23:50 Jim Furykin julkistettua valintansa Yhdysvaltain Ryder Cup -joukkueen viimeisen villin kortin saajaksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje