European Tourin suomalaissikermä tähtiloiston tuikkeessa Scottish Openiin - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

European Tourin suomalaissikermä tähtiloiston tuikkeessa Scottish Openiin

Sami Välimäki on saavuttanut tänä vuonna voiton ja neljä muuta top 10 -sijoitusta Euroopan kiertueella. Millainen on hänen panoksensa uran ensimmäisessä Rolex-sarjan kilpailussa? Kuva: Getty Images

Turnauksen seitsemän miljoonan euron palkintopotti on saanut kauden nimekkäimmän kaartin liikkeelle Euroopassa.

European Tourilla on pelattu pitkän tauon jälkeen 12 kilpailua, joissa on ollut jaossa yhteensä 11,25 miljoonaa euroa palkintorahaa. Tällä viikolla ohjelmassa olevan Scottish Openin kokonaispotti on seitsemän miljoonaa euroa, joka on 62 prosenttia ensin mainitusta summasta.

Ei siis ihme, että torstaina alkavan koitoksen osallistujaluettelo on tuntuvasti nimekkäämpi kuin yhdessäkään aiemmin tällä kaudella Euroopassa käydyssä turnauksessa.

Suomalaisista tähän North Berwickissä Renaissance Clubin kentällä pelattavaan Rolex-sarjan turnaukseen osallistuu koko ET-nelikko: Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen, Kalle Samooja ja Sami Välimäki.

Euroopan kiertueen edellisessä turnauksessa Irish Openissa kotimaisista pelaajista oli mukana ainoastaan Korhonen. Edelleen hieman käsivammaa potevana kentille sairastuvalta palanneen Korhosen otteet Galgorm Castlessa olivat ruosteisia, ja hänen kohtalokseen koitui karsiutuminen.

Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja ovat tehneet syyskuussa etäisyyttä kilpagolfiin, sillä kummankin edellisestä turnauksesta on kolme viikkoa. Pulkkanen otti Portugal Mastersissa 36. tilan, mikä oli hänen paras sijoituksensa sitten tammikuun lopulla pelatun Dubai Desert Classicin.

Isossa kuvassa Kymen Golfin pelaajalla on ollut vaikeaa, sillä vuoden 14 kilpailusta yhdeksän kohdalle on tilastoitu kirjainyhdistelmä mc.

Samoojan kolme viimeisintä turnausta on päättynyt 36 reiän jälkeen, eikä hänkään ole pelannut jatkokierroksilla kuin kahdesti kesän ja alkusyksyn kuudessa kilpailussaan.

Valmentaja Phil Kenyon hioi tiistaina Tommy Fleetwoodin puttipeliä harjoitusviheriöllä. Taustalla caddie Ian Finnis. Kuva: Getty Images

Kummallakaan ei ole korttinsa puolesta hätää, sillä poikkeuksellisella kaudella 2020 jokainen ET-pelaaja säilyttää pelioikeutensa pääkiertueella.

Pelikin vaikuttaa oikein hyvälle, joten uskon että hyvä viikko on tulossa.

ET:n kuumin suomalainen, kiertuetulokas Sami Välimäki debytoi toissa viikolla majoreissa. Kahteen kierrokseen jäänyt U.S. Open tarjosi mainion kokemuksen pelaajalle, joka on ottanut kolmessa edellisessä European Tourin kilpailussaan top 10 -sijoituksen. Hän taisteli urhoollisesti kauden toisesta voitostaan reilu kuukausi sitten Wales Openissa, missä Romain Langasque oli kaksi lyöntiä parempi.

”U.S. Open oli ihan ok kokemus, olisi varmasti ollut vielä hienompi jos olisi ollut yleisöä. Peli oli suuri pettymys. Kotiinvietäväksi jäi muutama asia, millä on valmiimpana seuraavaan kertaan majoria pelatessa”, Välimäki sanoi.

Tällä viikolla Välimäki paitsi tekee ensivisiittinsä Rolex-sarjan turnauksissa, myös pelaa ensimmäisen kilpailunsa links-kentällä ammattilaisena. Hän on osoittanut sopeutuvansa nopeasti erilaisiin ja hankaliin olosuhteisiin, kuten nähtiin neljä viikkoa takaperin Valderramassa. Renaissance Clubin kenttää Välimäki pitää kiinnostavana.

Tapio Pulkkanen lähtee Scottish Openin ensimmäiselle kierrokselle torstaina kello 15.44 Suomen aikaa. Kuva: Getty Images

”Hyvä kilpakenttä. Muistelin että olisi ollut vähän lyhyempi, mutta muutama uusi tiiboksi ja vaikea keli tekevät tästä viikosta loistavan testin. Pelikin vaikuttaa oikein hyvälle, joten uskon että hyvä viikko on tulossa.”

Kauden toisen Rolex-sarjan turnauksen osallistujien joukosta ei ole vaikea löytää menestyssuosikkeja. Kärkikamppailuun ehdolla olevia pelaajia ovat muun muassa Tommy Fleetwood, Thomas Pieters, Matthew Fitzpatrick, Matt Wallace ja viime aikoina väläytellyt Martin Kaymer. Myös Romain Langasquehin ja Danny Willettiin lanttejansa likoon laittavia löytynee.

Muuttunut kisakenttä

Pelaajia odottaa tällä viikolla vuodentakaisesta Scottish Openista muuttunut kenttä, sillä uudenlaisen reitityksen ohella Renaissance Clubilla on rakennettu monta uutta lyöntipaikkaa.

Viheriöitä on nopeutettu, karheikkoa kasvatettu ja väylät 1–7 sekä 10–16 on vaihdettu päikseen siten, että kaikkein näyttävimmät reiät ovat nyt Forthinvuonon rannalla sijaitsevan kentän takaysillä. Tämä tarjoaa enemmän estetiikkaa myös televisiosta kisaa seuraaville. Muuttuneen reitityksen ainoaksi huonoksi puoleksi on mainittu yhdeksännen ja kymmenennen reiän välinen pitkä siirtymä.

Suurimpana kimmokkeena muutoksille toimi viime vuoden turnauksen tulostaso: tuolloin uusintaan lähteneiden Bernd Wiesbergerin ja Benjamin Hebertin 72 reiän tulos alitti kentän parin 22 lyönnillä, ja vielä 55. sijan jakaneiden kokonaistulos oli -10.

Renaissance Clubilla on tarjolla silmiä hiveleviä maisemia. Kuva: Getty Images

Myös pituutta on lisätty, sillä vuoden 2019 turnauksessa kenttää pelattiin alle 7000 jaardin mittaisena. Nyt kisa-areenan kokonaispituus yltää 7300 jaardiin eli vajaaseen 6700 metriin.

Mutta ei uutta, jos ei jotain vanhaakin. Remontin yhteydessä 10. reikä palasi alkuperäiseen asuunsa eli aikaan ennen vuotta 2013, jolloin viisi vuotta aiemmin avatulla Renaissance Clubilla tehtiin edelliset isommat muutokset.

Vaikeutuneen kentän ohella heikompaa tulostasoa povaa normaalisti karheikon helpommaksi tallaavan yleisön puuttuminen sekä links-kentällä pelaamisen haasteellisemmaksi tekevä sääennuste. Ainakin parille päivälle on luvassa itätuulta ja sadetta.

Vuoden 2019 heinäkuussa pelatussa Scottish Openissa sää oli lämmin ja tyyni neljänä päivänä peräkkäin. Tätä ei paikallisten mukaan ollut koettu North Berwickin seudulla yli 15 vuoteen.

Suomalaisten lähtöajat ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

14.05 Eddie Pepperell ENG-Sami Välimäki-Garrick Higgo RSA (1)
15.33 Kalle Samooja-Maverick Antcliff AUS-Kristoffer Broberg SWE (10)
15.44 Tapio Pulkkanen-Shaun Norris RSA-Nicolas Colsaerts BEL (1)
15.44 Mikko Korhonen-Joost Luiten NED-Victor Dubuisson FRA (10)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje