[11][17]
European Tour

Tapio Pulkkasella tyylikäs päätöskierros Madridissa

”Hattu-Tapio” pelasi kisan kolme jälkimmäistä päivää kärjen tahdissa.

Tapio Pulkkasen kauden seitsemäs turnaus Euroopan kiertueella sujui viikonvaihteen osalta loistavissa merkeissä. Hän oli Open de España -turnauksen tulosluettelon häntäpäässä ensimmäisen kierroksen (75) jälkeen, mutta kohenteli sittemmin asemiaan tuntuvasti päivästä toiseen.

Kolme viimeistä kierrosta tuloksin 65–69–67 pelannut Pulkkanen (-12) jakoi kisassa 21. sijan muun muassa Espanjan Pablo Larrazabalin, Englannin Andy Sullivanin ja Italian Renato Paratoren kanssa.

Jos takkusi Pulkkasen peli avauskierroksella, esitti hän loput kolme päivää madridilaisyleisölle viihdyttävää golfia. Jatkokierrosten ainoa bogi syntyi Centro Nacional de Golf -kentän kahdeksannella reiällä. Birdiejä hän tehtaili perjantaista lähtien yhteensä 15, joukkoon mahtui myös yksi eagle.

”Tänään hyvää tasaista peliä. Oli hyvin rakennettuja birkkupaikkoja, ja vielä olisi kuumalla putterilla voinut alemmaskin mennä. Hyvä viikko alun jähmeyden jälkeen”, 16 521 euroa palkintorahaa kuitannut Pulkkanen sanoi.

”Kausi on ollut vähän kaksijakoinen, muutama hyvä ja muutama vähän huonompi kisa. Itseluottamus on hyvällä tasolla tällä hetkellä European Tourilla.”

Kymen Golfin pelaaja hävisi voiton vieneelle kisan suurimmalle tähdelle, isäntämaan Jon Rahmille (-20), kahdeksalla lyönnillä. Espanjan avoimissa yhdeksännen sijan jakaneisiin pelaajiin eroa jäi lopulta vain kaksi lyöntiä.

Rahmin kanssa tasatahdissa ensimmäistä kierrosta lukuun ottamatta pelannut Pulkkanen selvitti Madridissa kolmannen kerran karsintarajan meneillään olevalla kaudella. Paras sijoitus on peräisin Johannesburgin turnauksesta, jossa Race to Dubai -listalla 82:ntena oleva pelaaja ylsi kolmannelle tilalle.

Kisan toisen suomalaisen, Mikko Korhosen tie nousi pystyyn 36 reiän jälkeen.

Turnauksen suurin ennakkosuosikki Joh Rahm teki sen mitä häneltä myös odotettiin. Kuva: Getty Images

Open de España -turnauksesta oli muodostumassa loppusuoralla yleisön riemuksi kahden espanjalaisen tulinen taistelu. Asetelmat muuttuivat dramaattisesti, kun Rahmin kanssa tasoissa ollut Nacho Elvira teki tuplabogin 17. reiällä. Tässä vaiheessa ensin mainitun voitosta ei ollut enää epäselvyyttä. Paikallisen yleisön joukosta moni olisi mitä ilmeisimmin halunnut nähdä Elviran nostelemassa kiertopalkintoa, pelattiinhan kilpailu hänen kotikaupungissaan.

Kisaa kolmen kierroksen jälkeen johtanut Irlannin Paul Dunne (-18) kiilasi vielä 18. reiän birdiellään Elviran edelle ollen lopulta kakkonen.

Voitto oli Rahmille kolmas Euroopan kiertueella, tähän hänellä kului aikaa vuosi ja seitsemän kuukautta. ET:n historiassa vain kaksi pelaajaa on saavuttanut kolme ykköstilaa nopeammassa ajassa. Maailmanlistan nelonen on voittanut amatöörinä − junioriturnaukset huomioiden − seitsemän Espanjan mestaruutta. Tuore voitto oli hänelle sen sijaan kotitantereella ensimmäinen ammattilaisena.

”Kun tein päätöksen tulla tänne suoraan Augustasta, en halunnut vain näyttäytyä ja kävellä kierrokset läpi. Halusin voittaa turnauksen”, Rahm sanoi.

”Olen etuoikeutettu, kun olen saavuttanut 16-vuotiaista lähtien kaikki Espanjan mestaruudet, ja nyt vielä ammattilaisena avoimen mestaruusturnauksen. Tämä oli varmasti kovin sunnuntai voittamistani turnauksista − saatoin aistia jännityksen ja stressin. Yleisö näytteli suurta osaa. Tulin tänne pitkälti heidän vuokseen, olenkin iloinen, että voin omistaa voittoni kaikille espanjalaisille.”

Ruotsin Henric Sturehed (-15) jakoi kilpailun parhaana pohjoismaalaisena viidennen sijan. Hän ei ollut yltänyt aikaisemmin pelaamissaan kuudessa ET:n kisassa kertaakaan jatkokierroksille.