26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

Suomalaiset ovat ansainneet hyvän arvosanan panoksestaan Euroopan kiertueen karsintafinaalissa

Isossa kuvassa sinivalkoiset suoriutuivat varsin mallikkaasti Tarragonan kuusipäiväisestä karsintaurakasta. Ainoastaan yksi pelaaja petti odotukset, mutta vastapainoksi joukkoon mahtui iso yllättäjä.

Jotkut mediat julistivat ET:n karsintojen päättyneen suomalaisittain pettymykseen. Varmasti asian voi tulkita näinkin. Karsintafinaalista tavoitellaan yksinomaan korttia pääkiertueelle, jonka saa kilpailun 25 parasta ja samaan tulokseen yltäneet. Kuudesta suomalaisesta yksikään ei mainittuun joukkoon venynyt, mikä kertoo jonkinlaisesta epäonnistumisesta.

Asiaa syvällisemmin pohdiskellen, karsintojen ainoa suomalainen, jonka panokseen saattoi aiheellisesti olla pettynyt, oli Roope Kakko. Rutinoituneelta espoolaiselta oli lupa odottaa vähintään pääsyä kahdelle viimeiselle kierrokselle, jotka olisivat avanneet hänelle varmuudella tien Challenge Tourille.

Hänen kohdallaan yksi katastrofireikä pilasi kuitenkin koko turnauksen.

Kakko on 35-vuotiaana pelaaja parhaassa iässään, mutta ei ole saavuttanut oikein koskaan kunnollista tekemisen ja vakiintumisen rauhaa. Toistuva aaltoliike syö varttunutta ammattilaista, jolle toivoisi uran jälkivuosille seestyneempiä ja menestyksekkäämpiä kausia.

Oliver Lindell lähti Tarragonassa ”ylittämään vuorta” toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Vain tahmea päätöskierros Challenge Tourin finaaliturnauksessa esti häntä nousemasta kiertueen rankingissa ET-kortin saaneiden 15 pelaajan joukkoon.

Porvoolainen latasi itsensä Lumine Golf Clubilla uudelleen vahvaan iskuun ja kolkuttelemaan ET:n portteja, mutta rima oli sielläkin vielä liian korkealla. Karsintafinaalin kuudes kierros toi jollakin tavalla Omanin kisan päätöspäivän tapahtumat mieleen, eikä pääsy 25:n joukkoon ollut lopulta kovin lähellä.

Roope Kakon pelit jatkuvat rajoitetusti Challenge Tourilla. Kuva: Kai Kilappa

Kotimaisen golfin superlahjakkuus teki sen minkä pystyi, ja oli karsintafinaalin paras suomalainen. Luonnollisesti hänelle olisi kortin ET:lle suonut, mutta totta puhuen nuorukaisen uran kannalta on varmasti parempi saada pohjalle vielä yksi kausi Challenge Tourilla. Lindell on vuoden kuluttua vasta 20-vuotias, mutta silloin jo huomattavasti valmiimpi pelaaja kuin nyt tulokaskautensa päätteeksi.

Tammikuussa 30 vuotta täyttävä Kalle Samooja on kahden edellisen kauden aikana kypsynyt täysiveriseksi kiertueammattilaiseksi. Tänä vuonna tuli jo neljä top 10 -sijoitusta CT:llä, jossa työt jatkuvat myös ensi kaudella.

Samooja sijoittui haastajakiertueen rankingissa niukasti niiden 70:n ulkopuolelle, jotka saivat vahvan kategorian kaudeksi 2018. Pääsy karsintafinaalin kahdelle viimeiselle kierrokselle kuitenkin sinetöi hänelle pääsyn ensi vuonna kaikkiin CT:n ja myös joihinkin ET:n turnauksiin.

Vaikka kortista näkyi etäältä vain yksi kulma, paistoi turkulaisen sanoista myös tietynlainen tyytyväisyys.

”Minimitavoite tuli tälle reissulle kuitenkin saavutettua, ja tietty holikka (hole-in-one) siellä oli kanssa piristämässä tunnelmaa. Laskin, että tuli pelattua/treenattua 15 päivää putkeen aika intensiivisellä fokuksella, niin nyt on takki vähän tyhjä”, sanoi perjantaina Suomeen palaava Samooja.

Karsintafinaalin todellinen suomalaishahmo ja yllättäjä oli Kim Koivu, joka niin ikään kampesi itsensä jatkoon neljän kierroksen jälkeen ja sai parhaan kategorian Challenge Tourille.

Oliver Lindell ja valmentaja Juha Juvonen punovat myös ensi kaudella juoniaan haastajakiertueella.

Koivun hyvää balanssia todistaa 70 ja 72 lyönnin välimaastoon osuneet tulokset, vain todellisten huippukierrosten jäätyä puuttumaan.

Helsinkiläinen pelasi hyvän yliopistouran Georgia Southern -college-golfjoukkueessa, mutta on malttanut olla hätiköimättä vielä 26-vuotiaana ammattilaisuuden kanssa. Koivu on vuosia kuulunut maajoukkueen kantaviin voimiin, ja on tutustunut viime aikoina rauhassa kiertuepelaamisen koukeroihin Nordic Liigassa.

Nyt on St. Laurence Golfia edustavan pelaajan aika kääntää uusi lehti maltilla rakennetulla urallaan.

”Pääsy CT:lle merkitsee sitä, että suoraan amatöörimaailmasta päästään kilpailemaan toiseksi korkeimmalla ammattilaiskiertueella Euroopassa, ja sitä kautta rakentamaan tulevaisuutta golfin osalta”, samassa ryhmässä torstaina pelanneen kaksinkertaisen ET-voittajan Alejandro Canizaresin taakseen jättänyt Koivu sanoi.

”Taisin olla tässä kilpailussa ainoa amatööri, joka saavutti kortin CT:lle.” (Espanjan Adri Arnaus aloitti kilpailun amatöörinä, mutta ryhtyi kesken jatkokierrosten ammattilaiseksi.)

”Ammattilaisena kaikki pysyy aika pitkälti samanlaisena, miten on ollut viimeiset kuusi kuukautta. Pieniä asioita hiotaan tekniikan osalta seuraavat muutama kuukausi ja valmistaudutaan parhaalla mahdollisella tavalla tuleviin koitoksiin.”

Koivusta tuli samalla ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on onnistunut saavuttamaan kattavan kategorian Challenge Tourille amatööristatuksella.

Karsintafinaaliin osallistuneista Mikael Salminen ja Linus Väisänen kuuluivat Koivun ohella siihen joukkoon, joilta ei ennakkoon odotettu isompaa menestystä Tarragonassa. Karsinnan ykkösvaiheen turnauksen voittanut Salminen aloitti hyvin, mutta paketti ei pysynyt loppuun asti koossa. Tällä kaudella useita CT:n kisoja villillä kortilla pelannut Väisänen oli sen sijaan karsintafinaalin ainoa suomalainen, joka ei uhitellut missään vaiheessa turnauksen karsintarajaa.

Kalle Samooja paransi CT-kategoriaansa saaden enemmän pelimahdollisuuksia. Kuva: Fredrik Jendelid

50 prosenttia karsinnan suomalaisista pelasi turnauksen kaikki kuusi kierrosta. Vertailun vuoksi, kahden vuodentakaisen karsintafinaalin osallistuneen kotimaisen pelaajan – Roope Kakon ja Tapio Pulkkasen – tie nousi pystyyn neljän kierroksen jälkeen.

Kaikkiaan 33 pelaajaa sai ET:n karsintafinaalista kortin pääkiertueelle. Kalkkiviivoilla tapahtuu aina dramatiikkaa, kuten esimerkiksi Saksan Christian Brauenigin ja Portugalin Oscar Sernan kohdalla. Molemmille viimeisen reiän bogi osoittautui kohtalokkaaksi.

Pohjoismaalaisista kortin saivat ruotsalaiset Pontus Widegren, Kristoffer Broberg, Henric Sturehed ja Christofer Blomstrand sekä tanskalaiset Anders Hansen ja Jeff Winther.

Sääliksi käy Kristian Krogh Johannessenia, joka olisi saanut korttinsa pelatessaan neljä viimeistä reikää par-tahdissa. Nämä norjalainen tuhri kuitenkin neljä yli. Hänen maanmiehensä Eirik Tage Johansen oli yksi päätöspäivän parhaista (65), mutta loppukiri alkoi kokeneen pelaajan osalta liian myöhään.

Euroopan kiertueen karsintafinaalissa kaikki ovat tavallaan samalla viivalla aiemmista saavutuksistaan huolimatta. Kyseessä on varmasti kaikki lajit ja sarjat huomioiden yksi maailman vaativimmista yksilöurheilijoiden karsintatapahtumista.

Tällä kertaa jopa sen jatkokierrokset jäivät saavuttamatta muun muassa Ricardo Gonzalezilta, Richard Greeniltä, Hennie Ottolta, John Parryltä, Niclas Fasthilta ja Simon Dysonilta. Osa heistä useimpia turnauksia ET:llä voittaneita pelaajia.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    golftintti says:

    Toivottavasti lopultakin CT:n aliarvostus ja halveksunta meillä loppuu. Joka vieläkin luulee sen olevan mikkihiiri-tourin, tai toisaalta katsoo kateudesta vihreänä golfareiden suuria ansioita, voisi lukea Ian Poulterin kirjan. Se kertoo kaunistelematta minkälainen työ golfammattilaisen matka ylä- ja varsinkin alamäkineen on menestykseen.
    Toisin kuin monessa muussa lajissa vanhat meriitit eivät paljon merkitse. Johan Edfors, muutaman vuoden takainen maailman top 50:ssä käväissyt ja useamman ET:n kisan voittaja, pelasi Lindellin kanssa viimeisen kierroksen pääsemättä läpi karsinnasta – puhumattakaan tietysti monesta ET:ltä tutusta pelaajasta, jotka eivät päässeet edes finaaliin.