15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][13]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

Special Olympics golfarit sparraavat Mikko Ilosta Nordea Mastersiin

Entiselle kotikentälleen palaava Henrik Stenson ja BMW PGA Championshipin sankari Alex Noren ovat torstaina Barsebäckin kentällä käynnistyvän kisan suursuosikit

Barsebäck Golf & Country Club Malmön kupeessa on monella mittarilla edelleen Ruotsin johtava golfkeskus. Siellä on pelattu yhdeksän kertaa ET:n kilpailu sekä kerran naisten Solheim Cup.

Edelllisestä kerrasta on kuitenkin aikaa kahdeksan vuotta, Ricardo Gonzalez lukeutuu kauden 2009 voitollaan kisan suurimpiin yllättäjiin.

Ruotsalaiset pääsevät torstaina ja perjantaina seuraamaan ensimmäistä kertaa kahden maailmanlistalla kymmenen joukossa olevan tähden taistoa samassa ryhmässä. Viimevuotinen ykkönen Matt Fitzpatrick on ryhmän kolmas pelaaja.

Ennen kilpailun alkua Ryder Cup -joukkueen kapteenin Thomas Björn nimeää ruotsalaisen apulaiskapteenin syksyn 2018 kilpailuun. Toimituksen vahva veikkaus on, että kilpailussa mukana oleva Robert Karlsson on Björnin valinta tehtävään.

Jesper Parnevikilla on myös kokemusta Ryder Cupista, nimeä ja karismaa, mutta hän on ollut jo 90-luvun puolivälistä poissa ”ET:n perheestä” asuttuaan ja pelattuaan USA:ssa.

Robert Karlsson on pelannut ET:lla ja PGA Tourilla vuodesta 1991 alkaen.Kuva Getty Images

Vuosina 2006 ja 2008 Ryder Cupissa pelannut Karlsson voitti 2008 ET:n rahalistan. Ansiolistalla on myös World Cupin ykköstila Henrik Stensonin parina sekä viisi top 10-sijoitusta majoreissa. Ruotsissa pitkään asunut Thomas Björn on ensimmäinen skandinaavi Euroopan joukkueen kipparina.

Keskiviikkona iltapäivällä nimettävä ruotsalainen vastaavasti on ensimmäinen länsinaapurin edustaja Ryder Cupin kapteenistossa.

Alex Noren on saavuttanut viimeisen 11 kuukauden aikana viisi merkittävää ykköstilaa. Kuva Sun Citystä Etelä-Afrikasta. Getty images

Alex Noren nousi sunnuntaina BMW PGA Championshipissa kaukaa takavasemmalta voittoon lyötyään tauluun luvut 62.

Tukholmasta kotoisin oleva Noren on viimeisen 12 kuukauden aikana voittojen määrässä mitattuna maailman kuumin pelaaja viidellä merkittävällä ykköstilallaan.

Menestyskulku käynnistyi heinäkuussa Skotlannin avointen voitolla. Sveitsissä pelattava European Masters ja British Masters lukeutuvat nekin ET:n kisoista keskiraskaaseen sarjaan.

Kalenterivuosi 2016 huipentui ”Afrikan majorin”, Nedbank Challengen ykköstilaan.

Alkuvuodesta 2017 Noren jäi ennen häkellyttävää BMW PGA Championshipn ykköstilaa hivenen varjoon, vaikka ansiolistalla on viides ja kymmenes tila PGA Tourilta.

Nousu maailmanlistan kahdeksanneksi, yli sata sijaa vuodentakaista korkeammalle on yksi merkittävimmistä yllätyksistä golfmaailmassa.

Norenin kapasiteettia kuvaavat hyvin myös hänen kaksi voittoaan Nordea Mastersissa. 2011 hän johti kolmen kierroksen jälkeen 11 lyönnillä. Otteen hieman herpaannuttua Bubba Watson hävisi voittajalle seitsemällä lyönnillä.

2015 pelatussa kisassa Noren vei niinikään jännityksen kisasta neljän lyönnin voitollaan.

 Stenson tuntee paineet niskassaan

Henrik Stenson siirtyi teini-ikäisenä kotikaupungistaan Göteborgista Barsebäckiin kehittämään taitojaan. Viimeiset amatöörivuodet ja ensimmäiset ammattilaiskaudet hän pelasi ja harjoitteli tämän viikon kisakentällä.

Pete Cowen (oik.) on valmentanut Henrik Stensonia lähes yhtäjaksoisesti vuosituhannen vaihteesta asti. Kuva: Getty Images.

”Siitä on kieltämättä etua. Tunnen kentän edelleen oikein hyvin, tiedän minne kannattaa lyödä ja mitä paikkoja välttää. Niin mukavaa kuin onkin olla kotimaisemissa, tämä viikko on minulle ohjelman osalta tavanomaista raskaampi monien edustustehtävien johdosta”, edellisviikolla Lontoossa kolmanneksi sijoittunut Stenson myöntää.

41-vuotias Stenson on ollut useasti voittotaistossa Ruotsin osakilpailussa, mutta askelmerkit eivät ole vielä osuneet loppumetreillä kohdilleen.

Lähimpänä ykköstilaa hän oli jo 2005, jolloin hävisi voiton uusinnassa Mark Hensbylle.

Ruotsalaiset ovat voittaneet kotikisansa seitsemän kertaa, joista yhdeksän viimeisen vuoden aikana neljästi. Norenin lisäksi Jesper Parnevikilla on kaksi ykköstilaa, Joakim Haeggmanilla, Richard S. Johnsonilla ja PeterHansonilla yksi.

Mikko Ilonen haki vauhtia kisaan pomppulinnasta

Lontoosta Kööpenhaminan kautta Malmöön matkustanut Mikko Ilonen vietti tiistain lastensa kanssa.

”Tutustuttiin oikein huolella paikalliseen trampoliinipuistoon. Kisakentästä on äkkiseltään melko hatarat muistot, ei tule automaattisesti edes kaikkia reikiä vielä mieleen”, yli 370 ET:n kisaa pelannut Ilonen kertoi tiistai-iltana.

Ilonen oli mukana Barsebäckissa vuonna 2009, jolloin sijoitus oli 38:s.

”Ruotsissa on mieluisaa pelata. Tulee sellainen olo, että tähän kisaan on lämpimästi tervetullut”, vuosien 2007 ja 2013 voittaja iloitsee.

Ilonen osallistuu keskiviikkona pro-amiin, johon hän kutsui seurakseen Special Olympics-kisoihin tähtäävät Ville Lipsasen, Samu Alanderin ja Aleksi Rantasen.

Ilosen caddienä pro-amissa on hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin perustaja Ari Koponen.

Eturivin Oskari Rantanen (vas.), Samu Alander ja Ville Lipsanen edustusasuissaan. Takarivisssä caddeinä ja huoltajina toimivat isät.

Ilonen ja Brother Christmas ovat keränneet Nordea Mastersiin liittyvillä aktiviteeteillä yhteistyökumppaneiltaan 20 000 euroa, jotka jaetaan vähävaraisten perheiden lapsien ja nuorten kesänvieton tukemiseen.

Varsinaisessa kilpailussa Ilonen starttaa torstaina toisessa ryhmässä yhdessä George Goetzeen ja Bradley Dredgen kanssa kello 8.50 Suomen aikaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje