Mikko Ilonen on pelannut Openissa viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Tämä putki olisi mahdollista katkaista hyvällä menestyksellä Gullanessa. Kuva: Getty Images
European Tour |
12.7.2018

Skotlannin avoimet tarjoaa viimeisen oljenkorren Open Championshipiin

Suomalaisista Scottish Openiin starttaavat Mikko Ilonen ja Tapio Pulkkanen.

Tämän viikon pääkiertueiden ohjelmassa olevat turnaukset antavat pelaajille vihoviimeisenkin mahdollisuuden päästä mukaan vielä kauden kolmanteen major-kilpailuun Open Championshipiin. Kolme Euroopan kiertueen kalenteriin kuuluvassa Scottish Openissa top 10:een sijoittunutta pelaajaa lunastaa paikan Openiin, mikäli eivät ole jo aiemmin turnaukseen hyväksyttyjen listalla.

Suomalaisista tätä lähtevät muun menestyksen ohella tavoittelemaan Mikko Ilonen ja Tapio Pulkkanen.

Ilonen viihtyy tunnetusti hyvin saarivaltakunnan merenrantakentillä, linkseillä, joilla hän on niittänyt mukavasti menestystä niin amatöörinä kuin ammattilaisenakin. Viime viikonvaihteessa käydyssä Irish Openissa lahtelainen sijoittui 19:nneksi, ja oli hyvillään pelinsä tasosta. Onnistuneen viikon sattuessa, Ilosella on täydet mahdollisuudet raivata tiensä Gullane Golf Clubin kentällä pelattavan kilpailun kärkijoukkoihin.

Race to Dubai -listalla sijalle 64 noussut Ilonen astelee torstaina kentän ykköstiille seuranaan viime vuonna kesken kauden haastajakiertueelta ET:lle noussut Englannin Aaron Rai sekä Espanjan Nacho Elvira. Kolmikon lähtöaika on kello 12.50 Suomen aikaa.

Pulkkasen otteet ovat käyneet kesän edetessä laskusuuntaisiksi. Edellinen jatkoonpääsy on peräisin kuukausi sitten pelatusta Shot Clock Mastersista, tosin kiertueella on viime aikoina ollut ohjelmassa enimmäkseen ”raskaan sarjan” turnauksia. Piristysruisketta ”Hattu-Tapio” joka tapauksessa kaipaisi, ja sitä Scottish Open toden teolla tarjoaa.

”Hyvin on mennyt valmistautuminen tämän viikon kisaan. Hyviä treenejä ja kaksi harkkarundiakin on sujunut hyvin. Lyönti on ollut edellisviikkoina vaikeaa, mutta nyt tuntuu paremmalta”, Pulkkanen sanoi.

Hänen mielestään Gullanen kenttä mahdollistaa kunnon tulostehtailun, toisaalta linksit osaavat näyttää myös kääntöpuolensa olosuhteiden muuttuessa vaativammiksi.

Tapio Pulkkanen kaipaa vähitellen onnistumisia. Tulisiko sellainen Scottish Openissa? Kuva: Getty Images

”Viime viikkoon verrattuna kenttä on leveämpi ja birdiepaikkoja enemmän. Tuulen yltyessä kenttä tietenkin vaikeutuu huomattavasti.”

Kymen Golfin pelaaja starttaa kisan avauskierrokselle kello 14.40 Suomen aikaa yhdessä Etelä-Afrikan Justin Waltersin ja vuodentakaisessa Open Championshipissä pidempään kärjen tahdissa pysytelleen Kanadan Austin Connellyn kanssa.

Irish Openissa niukasti karsiutunut Mikko Korhonen ilmoitti viime perjantaina kaipaavansa kilpailutaukoa. Hän sanoi pelaavansa seuraavan kerran aikaisintaan PGA Championshipissä, mikäli maailmanlistasijoitus sitä edellyttää. Kisaan otetaan automaattisesti maailmanlistalla sadan joukossa olevat pelaajat. Korhosen tuore rankingsijoitus on 103:s. Asemat OWGR-listalla voivat myös kohentua, vaikka pelaaja ei osallistuisi kilpailuihin.

Scottish Open on kauden viides Rolex-sarjan kilpailu, jonka osallistujaluettelossa luonnollisesti major-turnauksen läheisyys näkyy. Tähän palkintoarvoltaan seitsemän miljoonan dollarin kilpailuun osallistuvat isoista maailmantähdistä muun muassa Justin Rose, Rickie Fowler, Patrick Reed sekä Phil Mickelson.

Hyvä menestys Skotlannin avoimissa on usein ilmennyt terävinä otteina Openissa, kuten Fowler muistutti kilpailun alla.

”Rakastan links-golfia. Kenttä voi pelata niin erilaisena joka päivä, ja edessä on aina mielenkiintoinen haaste. Skotlantilainen yleisö on myös asiantuntevaa ja heidän käytöksensä on pelaajia kunnioittava.”

Rickie Fowler on edellinen Gullanessa pelatun Scottish Openin voittaja. Kuva: Getty Images

”Täällä usein pärjänneet menestyvät myös seuraavalla viikolla, joten odotan kahta hyvää viikkoa linkseillä”, edellisen, vuonna 2015 Gullanessa pelatun Scottish Openin voittanut yhdysvaltalainen sanoi.

Openin pari vuotta sitten voittanut Henrik Stenson joutui jättämään kilpailun väliin kyynärpäävamman vuoksi. Tämä ymmärrettävästi herättää ruotsalaisen kannattajissa suurta huolta, kun Carnoustien turnauksen avauskierros siintää vain kahdeksan päivän päässä.

Vuodesta 1972 ohjelmassa ollut kisa pelattiin vuodesta 1996 lähtien 15 kertaa peräkkäin Loch Lomondilla. Tämän jälkeen sitä ovat isännöineet Castle Stuart, Royal Aberdeen, Dundonald sekä Gullane.

Menestysmahdollisuuksia riittää nimekkäiden pelaajien kansoittamassa kilpailussa monilla. Mustista hevosista voidaan muun muassa mainita nousujohteisia otteita esittäneet Englannin Chris Wood ja Ruotsin Alexander Björk.

Pelipäiville odotetaan varsin poutaista säätä, joskin sunnuntaina on pieni sateen mahdollisuus. Myös tuulen ennustetaan olevan maltillista, mikä saattaa nostaa tulostason korkeaksikin.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.