23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

Raha ratkaisee – tähtipelaajat kiertävät ET:n uuden formaatin kilpailut kaukaa

Keith Pelley on ideoinut ET:lle viisi täysin uudenlaista kilpailua. Vetovoimaisia ne eivät vielä ole olleet, sillä yhden Rolex-sarjan kilpailun palkintosumma on samansuuruinen kuin uutuuskisojen potti yhteensä.

Euroopan kiertueen toimitusjohtajalle, Keith Pelleylle, on nostettava hattua. Aloitettuaan nykyisen tehtäväänsä, hän lupasi tuoda raikkaita uudistuksia ammattilaisgolfiin, ja sen kanadalainen on myös tehnyt.

Asiaan liittyy vain yksi ongelma. Hänen olisi pystyttävä myymään ideansa myös lajin parhaille pelaajille, jotka ovat toistaiseksi kiertäneet kaukaa uuden formaatin kilpailut.

Toimitusjohtaja kertoi toissa viikonloppuna Englannissa käydyn GolfSixes-turnauksen päätöspuheessaan, että greensome- ja match play -tyyppiset kilpailut tulevat tekemään vallankumouksen lajin parissa.

Pelleyn, jos jonkun, on uskottava omaan tuotteeseensa, mutta vallankumouksesta ei ehkä kannattaisi vielä lähteä puhumaan.

Tällä viikolla Euroopan kiertueella on jälleen vuorossa uudenlainen turnaus, Belgian Knockout. Antwerpissa pelataan ensin 36 reiän karsinta, jonka 64 parasta etenee mies miestä vastaan -otteluihin. Näitä yhdeksän reiän matseja ei ratkota match playn säännöin, vaan palloa pelataan reikään aivan tavallisen lyöntipelikilpailun mukaisesti.

Uutuudet jatkuvat kesäkuussa, niin ikään ensimmäisen kerran pelattavan Shot Clock Mastersin muodossa. Itävallan turnauksessa nopea pelaaminen nousee turnauksen nimen mukaisesti kunniaan, sillä jokainen lyönti kellotetaan. Jos normiaika ylittyy, pelaajalle annetaan rangaistuslyöntejä.

Euroopan kiertue palkkasi Keith Pelleyn muutosjohtajaksi, ja sellaiseksi hän on osoittautunutkin. Kuva: Getty Images

Toivottavasti tämä turnaus tulee konkreettisesti osoittamaan, miten hidasta golfia Euroopan kiertueella tätä nykyä pelataan.

Elokuu tuo tullessaan mielenkiintoisen tuttavuuden, kun kiertue ensiesittelee vuoden 2014 Ryder Cup -kentällä (Gleneagles PGA Centenary) pelattavan European Golf Team Championship -kilpailun.

Tähän turnaukseen osallistuu yhtä monta mies- ja naispelaajaa, jotka muodostavat rinnakkaisissa kilpailuissa 16 kaksihenkistä joukkuetta. Pelaajat edustavat maataan, ja samasta maasta voi kilpailuun osallistua maksimissaan kolme joukkuetta. Pelimuotona on 18 reiän foursome, ja kisan päätöspäivänä kilpaillaan vielä nelihenkisin joukkuein sekanelinpelissä.

Kiertueella on kyseistä kilpailua kohtaan suuret odotukset, ja muun muassa viime vuosituhannen viimeinen Open-voittaja Paul Lawrie uskoo uudella EM-formaatilla olevan tilausta.

”Erittäin innovatiivinen ja jännittävä pelimuoto, joka mahdollistaa naisten ja miesten yhdessä kilpailemisen tasa-arvon hengessä”, skotlantilainen sanoi.

Naisten ja miesten yhteisturnauksista saattaakin nousta näiden uudentyyppisten kisojen vetonaula. GolfSixes-kilpailussa naiset esiintyivät edukseen, ja pelaajat ylistivät kokemuksiaan. LPGA-pelaajista Lydia Ko kertoi, kisaa television välityksellä seuranneena, haluavansa ehdottomasti mukaan ensi kaudella.

Erikoiskilpailut kaipaisivat enemmän Thomas Pietersin kaltaisia tähtiä. Siihen on vain yksi lääke. Kuva: Getty Images

Kun muistetaan, että Australiassa pelattiin helmikuussa Super 6 Perth -turnaus, saadaan Keith Pelleyn tälle kaudelle ideoimien kisojen yhteislukumääräksi viisi tapahtumaa. Se vahvistaa hänen rooliaan luovana toimitusjohtajana, joka uskoo Euroopan kiertueen olevan yhtä hyvin viihde- kuin urheiluliiketoimintaa.

Ydinkysymykseksi nousee, miten saada tähdet innostumaan näistä erilaisista ja hieman rennomman oloisista kilpailuista. Vastaus on yksinkertainen: rahalla.

Belgian Knockout -turnauksen ainoa tähtipelaajiin luokiteltava kilpailija on kotiyleisön suosikki Thomas Pieters. Joukossa on Challenge Tourin ”kalustoa”, ja viime kaudella korttinsa ET:lle menettäneitä pelaajia, eikä koko osallistujakaartilla ole yhteenlaskettunakaan kovin suurta voittojen määrää pääkiertueelta.

Selitys on miljoonan euron kokonaispotissa, jolla ei nykypäivänä saa ”raskasta sarjaa” liikkeelle. Näiden viiden uuden formaatin turnauksen potti on yhteensä reilut viisi miljoonaa euroa, eli suunnilleen yhtä paljon kuin ET:n Rolex-sarjan kilpailussa yksistään.

Vauhdittaakseen unelmiaan Pelleyn onkin kasvatettava erikoiskilpailujen palkintosummat aivan toisenlaisiin sfääreihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje