[11][15]

[11][15]

Mikko Iloselta upea ryhtiliike Hampurissa − nousi kahdeksanneksi

Kauden parhaaseen sijoitukseensa yltänyt Ilonen vastasi sunnuntaina European Openin finaalikierroksen kovimmasta tuloksesta. Jordan Smith vei voiton dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Yksi yö kaiken muuttaa voi. Näin on todettavissa Mikko Ilosen (-9) kohdalla, hänen noustuaan loistavan peliesityksen jälkeen jopa kärjen tuntumaan Euroopan kiertueen ohjelmaan kuuluvassa Porsche European Openissa.

Päätöspäivän tulos 65 oli kahden lyönnin marginaalilla finaalikierroksen paras, ja se käänsi lopulta jaetulle kahdeksannelle sijalle venyneen Ilosen panoksen Hampurin turnauksessa vahvasti positiivisen puolelle.

Kymmenenneltä tiiltä startannut Ilonen teki päivän ensimmäisen birdiensä seitsemännellä reiällä, kunnes hän viritti kierroksen puolivälissä todellisen näytöksen viiden peräkkäisen birdien muodossa. Hän tehtaili vielä yhden birdien viimeiselle reiälle, ja kirjasi samalla jälkimmäisen yhdeksikön tulokseksi 29 lyöntiä.

Nousu tuloslistalla oli todella hurja ja lämmittää mieltä kovasti.

Kolmen kierroksen jälkeen sijalla 51 ollut Ilonen käänsi kelkkansa totaalisesti sunnuntaina. Hän teki kolmen ensimmäisen päivän aikana yhteensä yhdeksän bogia ja yhden tuplabogin. Finaalikierroksella lahtelaisen korttiin ei ilmestynyt yhtään paria heikompaa reikätulosta.

”Ei ollut osaltani ennusmerkkejä aamulla noin kovasta tuloksesta. Puulyönnit olivat vaikeita läpi kisan, raudat ajoittain oikein hyviä. Tuloksen tein kuitenkin puttaamalla. Sunnuntaina alkureiíllä putit jäivät reunoille, mutta puolenvälin kohdilla aloin osua”, Ilonen sanoi.

”Tuuli oli vaihtelevaa ja kovaa. Osasin odotella oikeita hetkiä ja vältin pahimmat tuulenpuuskat. Nousu tuloslistalla oli todella hurja ja lämmittää mieltä kovasti. Pitkästä aikaa sain myös kasaan neljä kierrosta, joista yksikään ei ollut yli parin.”

Jordan Smith saavutti European Openissa uran ensimmäisen ET-voittonsa. Se lihotti hänen pankkitiliään 333 330 eurolla. Kuva: Getty Images

Kauden ensimmäisen puoliskon reilusti alle odotusten pelannut Ilonen väläytti tulemistaan myös edellisessä kisassaan, Scottish Openissa.  Hän oli kivikovassa pelaajakatraassa avauspäivän ykkönen (65), tuolloinkin kahden lyönnin erolla. Loppuun asti veto ei Skotlannissa riittänyt, käteen jäi 58. sija.

Kauden aiemmissa 13 kilpailussaan Ilonen oli päässyt kuudesti jatkoon, päätöskierrosten keskiarvo oli näissä tasan kahdeksan lyöntiä heikompi, 73.

Hampurin kisa oli vuonna 2000 käynnistyneen ET-uran 374:s. Voittoja hänellä on Euroopan kiertueella viisi, kakkostiloja neljä ja kolmossijoja kolme. Top 10 -sijoituksia löytyy kaikkiaan 36.

Race to Dubai -pistelistalla Ilonen nousi European Openista ansaitsemiensa 42 900 euron ansiosta sijalle 135. Alkuvuoden ansiot ennen Saksan kisaa olivat 101 000 euroa.

Kauden päätteeksi sata parasta listalta saa vahvan pelioikeuden pääkiertueelle vuodeksi 2018. Rajan oikealle puolelle pääseminen edellyttää arviolta 330 000–340 000 euron kokonaistuloja, josta Ilosella on nyt tehtynä reilut 40 prosenttia. Sijalla 100 olevaa Robert Rockia hän on tienesteissä nyt 89 056 euroa perässä.

Seuraavan kerran Ilonen kilpailee 17.–20. elokuuta vuoden 1999 Open-voittajan Paul Lawrien isännöimässä Euroopan kiertueen reikäpelikilpailussa.

Kolmannella kierroksella ”ässän” tehnyt Marcel Siem sai palkinnoksi kauniin Porschen. Kuva: Getty Images

Green Eagle Golf Clubilla pelattu kilpailu huipentui Jordan Smithin ja turnauksen voittoa puolustaneen Alexander Levyn kaksintaisteluksi. Ensin mainittu käänsi pelin edukseen draamaattisen vaiheiden jälkeen toisella uusintareiällä. Ilonen jäi kärkikaksikosta neljän lyönnin päähän.

Levyllä oli tuhannen taalan paikka hoitaa potti kotiin ensimmäisellä (18/par 5) play off -reiällä. Kolme puttia ottanut Smith ehti jo kiitellä yleisöä, kun ranskalainen tuhri reilun metrin pituisen voittoputtinsa 18. viheriöllä.

Toisella uusintareiällä molemmat avasivat oikealle karheikkoon. Levyn pallo oli enemmän sivussa, ja hän joutui tyytymään välilyöntiin vesiesteen taakse. Peli ratkesi, kun Levy ei pystynyt vastaamaan 24-vuotiaan Smithin birdieen.

Pitkästä aikaa Euroopan kiertueella vahvan kisan pelannut Johan Edfors jakoi kolmannen sijan Siddikur Rahmanin kanssa kaksi lyöntiä Smithille ja Levylle hävinneenä. Edforsin ja Ilosen lisäksi muista pohjoismaalaisista myös Jens Fahrbring (-10) sijoittui kymmenen joukkoon. Hän oli kilpailussa viides.

Open Championshipissäkin hyvin pelannut Alexander Knappe (-8) oli parhaana saksalaisena 12:s.

Lauantaina hole-in-onen tehnyt Marcel Siem (+1) pelasi laskusuuntaisesti läpi turnauksen ja joutui tyytymään kotiyleisönsä edessä 60. sijaan. Palkinnoksi saatu lähes 160 000 euron arvoinen Porsche Panamera Turbo Sport Turismo -urheiluauto toi kuitenkin mukavasti lohtua 400. Euroopan kiertueen kilpailunsa pelanneen Siemin leiriin.