11.–18.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][22]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

Lapsuuden karmea virhe loi pitkän varjon nyt ET:llä loistavan lupauksen uralle

Eteläafrikkalainen on kokenut kovia matkalla maansa lupaavimpien ammattilaisten joukkoon.

Nimi Christiaan Bezuidenhout ei välttämättä sano monelle kilpagolfin ystävälle paljon mitään. Nimi on kuitenkin syytä painaa mieleen, sillä pelaaja on nostanut profiiliaan kohisten maaliskuun aikana. Hän sijoittui toissa viikolla käydyssä Qatarin ET-kilpailussa kakkoseksi, ja ylsi myös sunnuntaina päättyneessä Nairobin kisassa kymmenen joukkoon.

Mutta 24-vuotiaan Bezuidenhoutin vahvoja peliotteita järisyttävämpi tarina löytyy hänen pelaajablogistaan, joka julkaistiin toissa viikolla Qatar Mastersin aikana Euroopan kiertueen verkkosivuilla.

Bezuidenhout kertoo juoneensa 2,5-vuotiaana rotanmyrkkyä, luultuaan että sattumalta kadulta löytämässään pullossa on Coca-Colaa.

”Menetin lähes henkeni. Sairaalassa myrkky pumpattiin vatsastani, mutta se ehti vaikuttaa hermostooni ja aloin änkyttää. Tämä johti siihen, että minulla diagnosoitiin neljävuotiaana vakava ahdistuneisuushäiriö”, hän kirjoittaa blogissaan.

Bezuidenhoutista tuli sulkeutunut ja hän kärsi masennuksesta. Hänellä oli isoja vaikeuksia löytää sanoja ja hän pelkäsi vastata puhelimeen tai kysymyksiin.

”Elin käytännössä omassa maailmassani ja välttelin ihmisiä, koska pelkäsin joutuvani puhumaan. Psykologini auttoi pääsemään pahemmasta pelosta yli ja se kohensi itseluottamustani. Änkyttämiselle ei vain voi mitään, sen kanssa on opittava tulemaan toimeen, ja tilannetta on kontrolloitava parhaansa mukaan.”

Viiden viimeisen vuoden aikana Bezuidenhout on vähitellen uskaltautunut puhumaan suuremmankin ihmisjoukon edessä.

Pahinta oli, että minun huhuiltiin käyttävän lääkettä parantaakseni suorituksiani.

”Juniorivuosina tilanne oli kammottava, sillä kilpailun voittajana puheen pitämiseltä ei voinut välttyä. On mahtava asia, että pystyn puhumaan nykyään vaikka sadalle ihmiselle.”

Beetasalpaajan käyttö auttoi palauttamaan Christiaan Bezuidenhoutin elämän raiteilleen. Kuva: Getty Images

Apu löytyi beetasalpaajista, jotka laskevat verenpainetta ja vähentävät ahdistusta. Hän käytti lääkitystä seitsemän vuotta, ja oppi nauttimaan elämästä.

Vuoden 2014 British Amateurissa Royal Portrushissa Bezuidenhout joutui ensimmäisen kierroksen jälkeen satunnaisotannalla dopingtestiin. Hän kirjoitti ennen virtsanäytteen antamista lomakkeeseen käyttävänsä beetasalpaajaa änkytyksen takia.

Kaksi kuukautta myöhemmin, kun hän oli valmistutumassa kotimaisemissaan amatöörien MM-kisoihin, hänen isänsä soitti ja pyysi poikaa tulemaan kotiin. Pelaajan pääsy Eisenhower Trophyyn Etelä-Afrikan joukkueessa oli evätty.

”Se oli kamalaa, sillä pääsy MM-joukkueeseen oli yksi minun amatööriurani merkittävimmistä tavoitteistani. Tuntui, että elämä päättyy siihen. Pahinta oli, että minun huhuiltiin käyttävän lääkettä parantaakseni suorituksiani. Se loukkasi itseäni ja perhettäni.”

Bezuidenhout tiesi, miten vaikea mainitusta leimasta on päästä eroon, ja hän vajosi henkisesti alas. Hän pääsi kuulluksi asiasta ja kilpailukielto lyhennettiin kahdesta vuodesta yhdeksään kuukauteen, Bezuidenhoutin vakuutettua, ettei hän ollut käyttänyt lääkitystä suoritustensa parantamiseen.

Bezuidenhout nimettiin kaudella 2016–2017 Sunshine Tourilla vuoden tulokkaaksi, ja hän nousi myös Euroopan kiertueelle. Hän onnistui uusimaan ET-korttinsa päädyttyään viime syksynä Race to Dubai -listalla sijalle 105. Tällä hetkellä vuoden 2016 SA Openin kakkonen on kiertueen rankingissa 48:ntenä.

”Seuraava tavoitteeni on voittaa kilpailu ET:llä ja päästä majoreihin. Ensi kesänä olisi hienoa olla mukana Portrushissa.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje