Li Haotong tuulettaa päätösreiällä birdieä, joka vaihtui pian bogiksi. Kuva: Getty Images.
European Tour |
28.1.2019

Kyseenalainen sääntörike maksoi Li Haotongille 90 000 euroa – kilpakumppani pääsi kuin koira veräjästä?

Li Haotongin ja Lucas Herbertin rikkeet katsottiin samanarvoisiksi. Toinen oli kuitenkin selkeästi tahallinen ja toinen lähinnä koominen.

Dubai Desert Classicin viimevuotista voittoa puolustanut Kiinan Li Haotong sijoittui tänä vuonna yhdeksänneksi. Upotettuaan viimeisen, alle metrisen birdie-puttinsa, Haotong oli tuloslistalla jaetulla kolmannella sijalla.

Lopputuloksissa Li oli kuitenkin jaettu 12:s. Hän sai kahden lyönnin rangaistuksen viimeisestä putistaan. Jaetusta kolmannesta sijasta Li olisi ansainnut yli 130 000 euroa, jaettu 12:s sija toi hänelle noin 45 000 euroa.

Golfsäännöt muuttuivat vuodenvaihteessa. Yksi sääntö jäi muutoksista puhuttaessa liian vähälle huomiolle kilpagolfista puhuttaessa: sääntö 10.2(b)4. Se määrittää, että caddie ei saa seistä pelilinjan takana sen jälkeen, kun pelaaja on asettunut pallolle ja on valmistautumassa lyöntiin.

Sääntö on monessa suhteessa merkityksellisempi kuin tulee ajatelleeksi. Etenkin LPGA Tourilla erittäin moni pelaaja hyödyntää caddiensa osaamista linjaluvussa valmistautuessaan puttiin tai muihin lyönteihin. Tähän saakka caddie on voinut antaa viimeiset ohjeensa puttia tai lyöntiä varten vielä pelaajan asetuttua pallolle, sääntömuutoksen jälkeen ohjeet on annettava huomattavasti aikaisemmin.

Sääntömuutoksella halutaan paitsi nopeuttaa peliä myös vaalia ja korostaa putin lukemisen taitoa, jonka katsotaan olevan olennainen osa peliä.

Vaikka oli odotettavaa, että sääntömuutos tulee johtamaan rangaistuksiin, oli ensimmäisen sääntökohun synty yllättävä. Alla näkyvä video osoittaa, että Lin caddie poistuu pelilinjan takaa juuri samaan aikaan kuin Li asettuu pallolle. Li ei kuitenkaan ehdi ottaa puttiasentoa niin, että caddie edelleen seisoisi pallon takana.

Li olisi voinut välttyä rangaistukselta purkamalla puttiasennon ja poistumalla pallolta. Video ei kuitenkaan osoita caddien katsovan linjaa tai antavan ohjeita enää sen jälkeen, kun Li asettuu pallolle.

Monien asiantuntijoiden mielestä Lin saama rangaistus on liioitellut kova. On vaikea kuvitella, että esimerkiksi golfin ykkösrivin tähdille, vaikkapa Rory McIlroylle tai Dustin Johnsonille olisi lätkäisty tilanteesta yhtä kovaa rangaistusta.

Li on viheriöllä varsin hidas pelaaja. Kyseiseen puttiin valmistautuminen kesti pitkään. On kuitenkin kokonaan toisen asia rangaista häntä hitaasta pelistä kuin siitä, että caddie auttaa häntä puttaamisessa.

Vaikuttaakin siltä, että Li joutui sijaiskärsijän rooliin, kun uusi sääntö haluttiin nostaa esille heti alkukauden kilpailuissa. Kiinalainen otti tilanteen tyynesti vastaan ja hyväksyi siitä hänelle aiheutuneen noin 100 000 euron ansiomenetyksen.

Li ei ollut ainoa rangaistuksen saanut pelaaja Dubain kilpailussa. Australian Lucas Herbert sai lauantaina niin ikään kahden lyönnin rangaistuksen siirrettyään wedgensä kärjellä irtonaista ainesta ja parannettuaan näin pallonsa makuuta. Monien mielestä Herbertin rike oli niin räikeä, että aussi olisi pitänyt diskata kilpailusta. Herbert oli lopputuloksissa seitsemäs. Tapahtuman näet alla olevasta twiitistä.

Kommentit

Eikös nuo menneet ihan oikein:
– Li:n tapauksessa olennaista lienee se, että Li oli ALOITTANUT stanssin ottamisen, eli kaiketi vähintään toinen jalka paikoilleen
– Herbertin tapauksessa TV:ssäkin puhuttiin lehtien siirtelystä, mutta videosta päätellen santaa lanataan lehtien mukana pois, eikö siis lehdet olisi saanut noukkia ja ehkä myös hiekanjyviä ja kiviä, mutta tällainen lanaaminen on kiellettyä

Jäi näköjään tuo poikkeuskohta säännöstä lukematta. Tarkkana olit Sami, minä en.

Tarkkana pyritään olemaan: Sääntöjen mukaan pelaaja välttyy rangaistukselta purkamalla asennon, jos ollaan viheriöllä. Nyt oltiin. Jos lyöntiasento puretaan muissa lyönneissä kuin viheriöltä lyötävissä (käytännössä siis puteissa) rangaistukselta ei vältytä.

Nyt tarkkuutta sääntötulkintoihin! Li ei olisi välttynyt rangaistukselta pakittamalla pois lyöntiasennosta. Tehty mikä tehty. Herbertin rike oli selvä, mutta mitään perustetta diskaamiselle ei ole. Kahden lyönnin rankkari on sääntöjen mukainen rangaistus hölmöilystä.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.