Scott Jamiesonin harteille on asetettu melkoiset odotukset. Hänestä saattaa parhaassa tapauksessa tulla sunnuntaina ensimmäinen skotlantilainen ET-voittaja 2,5 vuoteen. Kuva: Getty Images
European Tour |
11.11.2017

Katkaiseeko Scott Jamieson skotlantilaisten ahdingon?

Golfin äitimaahan on sadellut viime aikoina kitsaasti voittoja. Scott Jamiesonilla olisi sunnuntaina hyvä tilaisuus kaunistella synkkiä tilastoja.

Isot onnistumiset ovat kiertäneet jo pidempään Skotlannin huippupelaajia. Tilanne Etelä-Afrikassa meneillään olevassa ET:n Rolex-sarjan turnauksessa näyttää kuitenkin lohdulliselta, sillä Scott Jamieson (-8) johtaa kilpailua lyönnillä ennen Victor Dubuissonia 54 reiän jälkeen.

Jamieson on voittanut urallaan yhden kilpailun Euroopan kiertueella. Tämä tapahtui niin ikään Etelä-Afrikassa kauden 2013 ohjelmaan (kilpailu joulukuussa 2012) kuuluneessa Nelson Mandela Championshipissä.

Paikkansa ET:lle vuosikymmenen alussa vakiinnuttanut on saavuttanut tällä kaudella yhden kolmossijan (Intian avoimet) ja kaksi muuta top 10 -sijoitusta.

Esitykset ovat olleet aikaisempien vuosien tapaan ailahtelevaisia, sillä hän on karsiutunut kaikkiaan kymmenessä turnauksessa. Vuosien 2010–2017 jaksossa Jamieson on missannut cutin 86 kertaa, mikä on 38,3 prosenttia hänen kaikista pelaamistaan kilpailuista.

Voitettuaan Etelä-Afrikan turnauksen, Jamieson nousi maailmanlistalla lähelle sadan kärkeä. Sijoitus painui vuonna 2015 jo yli 400:n, mutta on kohentunut hiljalleen tämän vuoden aikana. Sun Cityn turnaukseen pian 34 vuotta täyttävä pelaaja starttasi listasijalta 277.

Nedbank Golf Challengessa viidestä mukana olevasta skotlantilaisesta myös David Drysdale (-2) on laadukkaissa asemissa, jaetulla seitsemännellä sijalla.

Hänenkään loppukirinsä varaan ei moni arvaisi sunnuntaina laskea, sillä Jamiesonia kymmenen sijaa rankingissa korkeammalla oleva pelaaja on sijoittunut viimeksi kolmen joukkoon viisi vuotta sitten. Myös Drysdalella on voittokokemusta kahden kilpailun verran, mutta edellisestäkin on vierähtänyt jo 11 vuotta.

Tarkempi silmäys OWGR-listalle osoittaa, että Russell Knox (66:s) on tällä hetkellä ainoa sadan joukkoon mahtuva skotlantilainen. Hän on myös viimeisin skotlantilainen pääkiertuetason voittaja, venyttyään PGA Touriin kuuluvan Travelers Championshipin ykköseksi elokuussa 2016.

Euroopan kiertueella skotlantilaisia voittajia ei ole juhlittu sitten maaliskuun 2015, jolloin Richie Ramsay korjasi suurimman potin Marokossa.

Golfin emämaassa heikosta menestyksestä kannettaan luonnollisesti huolta. 578 golfkentän mekassa on mitä parhaimmat puitteet kehittyä ison luokan tähdeksi, joita sillä ei tällä hetkellä ole käytännössä ainuttakaan.

Lähitulevaisuus ei näyttäisi tuovan suurempaa helpotusta tuskaan, sillä sijalla 38 oleva Craig Howie on ainoa amatöörien maailmanlistan top-sataseen mahtuva skotti. Vertailun vuoksi suomalaisia löytyy listan top 60:sta yhteensä kolme pelaajaa.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.