16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

Kalle Samooja kuudes Nairobin ET-kilpailussa

Voitto karkasi parhaan ET-sijoituksensa saavuttaneen Samoojan ulottumattomiin viimeisen kenttäkolmanneksen vaisun esityksen myötä.

Kalle Samooja (-13) ei aivan yltänyt Karen Country Clubilla käydyn Kenya Openin kiivaimpaan voittokamppailuun finaalikierroksen kriittisimmillä hetkillä. Päivän tulokseksi jäi 70, ja hän jakoi kilpailussa lopulta kuudennen sijan Ranskan Romain Langasquen kanssa.

Turkulainen oli täysin juonessa mukana sisääntulon alkupuolelle saakka jaettuaan kierroksen puolivälin molemmin puolin turnauksen johtopaikkaa. Hän aloitti birdie-tehtailun kakkosella, ja teki aiempien pelipäivien tapaan bogin neljännellä reiällä.

Kierroksen paras vaihe osui kentän ”tulosystävällisimpään” kohtaan, kun Samooja iski birdiet kuudennelle, yhdeksännelle ja 12. reiälle. Viimeinen kolmannes sujui kuitenkin kehnommin, ja ainoat parista poikenneet reikätulokset olivat kaksi bogia 15:llä ja 18:lla.

Sisääntulon virheet eivät periaatteessa vieneet Samoojalta pokaalia, sillä eroa yllätysvoittajaan Guido Migliozziin kertyi kolme lyöntiä. Italialaisen ahdistelu olisi vaatinut välillä turhan etäisiksikin jääneiden birdie-paikkojen tehokkaampaa hyödyntämistä. Joukkoon mahtui myös pari lyhyempää ohi mennyttä puttia.

Samoojan esitys menee joka tapauksessa kiitettävän puolelle. Yksikään suomalainen kiertuedebytantti ei ole tässä vaiheessa ET-uraansa syttynyt taistelemaan yhtä vakavasti kilpailun voitosta. Pelistä puuttui vain sunnuntaina isomman menestyksen tuova elementti, joka myös olisi edellyttänyt piirun verran tarkempia avauksia ja lähestymisiä.

”Olipahan päivä. Vahvan oloista tekemistä ja hyvä tunne koko päivän. Marginaalit ovat pienet ja tällä kertaa tämä kääntyi näin päin. Siihen homma vähän kaatui, etten saanut niitä muutamia paikkoja käytettyä. Loppuun tuli vielä harmittavat pari virhettä”, Samooja kertoi tiedotteessa.

”Kokonaisuudessaan tämä oli hyvä viikko, varmasti kasvattaa pelaajana tulevaan. Nyt viikon huili, jonka jälkeen isketään vielä kovempaa Intiassa.”

Viime vuoden karsintafinaalista kortin saanut Guido Migliozzi aiheutti Karen Country Clubilla jymy-yllätyksen voittamalla ET:n kilpailun 14. yrittämällään. Kuva: Getty Images

Kyseessä on Samoojan, 31, uran paras ja samalla ensimmäinen top 10 -sijoitus Euroopan kiertueella. Kuudes tila on myös suomalaisten toistaiseksi korkein sijoitus ET:llä kaudella 2019. Pienen kokonaispotin turnauksessa top 3:n ulkopuolelle jäänyt sijoitus ei tosin pönkitä isosti pankkitiliä eikä maailmanlistan pistesaldoa.

Sitäkin tärkeämpää on – vaikka isot nimet loistivat poissaolollaan –, että 35 750 euroa tienannut Samooja osoitti pystyvänsä omalta osaltaan muodostamaan asetelmat jännittäviksi pääkiertueen kilpailussa. Ensimmäinen askel on otettu, ja seuraavan tilaisuuden tullen hän mitä ilmeisimmin tarttuu vielä ahnaammin tilaisuuteen.

Ennen Nairobin turnausta maailmanlistalla sijalla 576 olleelle Migliozzille (-16) riitti päätöspäivänä voittoon kisan henkilökohtaisesti heikoin tulos, 69. Tiukalle meni, sillä toisen sijan jakaneet edellisviikon voittaja Justin Harding, Louis De Jager ja Adri Arnaus jäivät lyönnin päähän.

Yksikään Migliozzin, 22, viimeisen tai toiseksi viimeisen peliryhmän haastajista ei pystynyt esittämään loppusuoralla sellaista peliä, mikä olisi ratkaisevasti sekoittanut nuoren italialaisen mielenrauhaa. Kaksikosta De Jager-Arnaus vain jälkimmäinen pystyi yhteen birdieen seitsemän viimeisen reiän jaksossa.

Ennen Nairobin turnausta Migliozzin parhaat saavutukset olivat kolme voittoa Alps Tourilta. Nyt pelaaja voi huokaista helpotuksesta, sillä Kenian avointen mestaruus takaa hänelle kortin Euroopan kiertueelle kauden 2020 loppuun saakka.

Kisan toisen suomalaisen, Kim Koivun (par) päivä oli virheiden sävyttämä. 73 lyönnin kierros sisälsi kaksi birdieä ja neljä bogia, ja hän jakoi lopputuloksissa 54. sijan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje