26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

ET:n uusi kalenteri on kattava, mutta missä on vuodesta 1906 pelattu Open de France?

Perinteitä huokuva Open de France -kilpailu on ajautunut vastatuuleen. Kuva: Getty Images

Taustalla saattaa kyteä Ranskan golfliiton ja European Tourin välinen kiista.

Vuodesta 1906 lähtien pelattu Open de France -turnaus on Manner-Euroopan vanhin kansallinen mestaruuskilpailu, ja se on kuulunut tauotta – koronavuotta lukuun ottamatta – vuonna 1972 perustetun European Tourin ohjelmaan.

Kisa on ollut aina huippupelaajien suosiossa ja sen voittajien joukosta löytyy sellaisia tähtiä, kuten Byron Nelson, Seve Ballesteros, Sir Nick Faldo, Bernhard Langer, Colin Montgomerie, José Maria Olazábal. Martin Kaymer, Miguel Ángel Jiménez, Tommy Fleetwood ja monia muita kovan luokan tekijöitä.

Ranskan avoimet jäi tänä vuonna pelaamatta koronan vuoksi ja tämänhetkisten tietojen mukaan kilpailun yllä leijuu epävarmuustekijöitä myös tulevan kauden osalta. Tämä herättää kummastusta, sillä Ranskassa, jos jossain voisi golfin kuvitella olevan erityisen kovassa nosteessa. Pelattiinhan urheilufanaatikkojen Pariisissa kaksi vuotta sitten edellinen Ryder Cup, jossa kotijoukkue murskasi Yhdysvallat numeroin 17½–10½.

Kun vielä muistetaan, että turnaus kuului vuosina 2017 ja 2018 Euroopan kiertueen ylemmän kastin Rolex-sarjaan, ei sen puuttumista ET:n kalenterista voi sivuuttaa olan kohautuksella.

European Tourin tiedotuksen mukaan pelaajille oli luvattu, että kalenteri julkaistaan mahdollisine puutteineenkin ennen joulua. Ohjelmassa on 42 kilpailua, mutta on täysin mahdollista, että kalenteria täydennetään vielä useammallakin turnauksella. On silti poikkeuksellista, että kiertueen kantakisoihin kuuluvaa Open de Francea ei ole saatu lyötyä ensimmäisten tapahtumien joukossa lukkoon.

Euroopassa pelatuissa huipputurnauksissa aikoinaan ihastuttanut humoristinen taiwanilainen Lu Liang-Huan eli Mr. Lu on pelannut Ranskan avoimissa kaikkien aikojen pienimmän 72 reiän tuloksen. Kuva: Getty Images

Kalenterissa on toukokuun kohdalla Portugal Mastersin ja British Mastersin välissä nimeämätön ”European Event”, johon Ranskan avoimet voisi hyvinkin istua. Kiertueen suunnalta on kuitenkin annettu ymmärtää, että toinen Euroopan maa on ilmaissut kiinnostuksensa järjestää turnauksen kyseisellä paikalla.

Open de France -kilpailulla on ollut 80-luvun alusta lähtien nimekkäitä sponsoreita Paco Rabannesta Peugeotiin ja Novotel Perrieristä Alstomiin. Rolex Series -vuosina kisan pääyhteistyökumppanina toimi kiinanlainen monialayhtiö HNA Group ja viime vuonna Le Golf National -kentän saloissa liehuivat paikallisen varainhoitoyhtiön Amundin liput.

Taustalla saattaa olla myös jonkinlaista kiistaa Ranskan golfliiton ja European Tourin välillä. Liiton puheenjohtajan Pascal Grizotin tiedetään osoittaneen Atlantin toiselle puolelle kiinnostusta ensimmäisen Euroopassa pelattavan PGA Tourin kilpailun järjestämisestä Ranskassa.

Myös 2018 Ryder Cupin kisakomitean puheenjohtajana toiminut Grizot jopa väitti Le Figaro -lehdessä European Tourin torpedoineen hänen pyrkimyksiään löytää Ranskan avoimille sponsorin.

Pascal Grizot’n arvostelu ja sooloilu ei taatusti lämmitä European Tourin mieltä. Taustalla Ranskan parhaimpiin pelaajiin kuuluva Alexander Levy. Kuva: Getty Images

”European Tour ei osaa järjestää huipputurnausta. On vaikea pyytää yhteistyökumppaneilta PGA Tourin kisojen kaltaisia palkintosummia, kun ei ole takeita riittävän tasokkaista pelaajista. Ei tarvitse kuin avata televisio, ja katsoa PGA Tourin kilpailua, niin näkee, millainen ero on osallistujaluettelossa Yhdysvaltain kiertueen ja European Tourin turnausten välillä”, Grizot sanoi.

Grizot kertoi todenneensa PGA Tourin varapuheenjohtaja Ty Votawille, että jos European Tour ei ole valmis muuttumaan, Ranskan golfliitto on halukas tekemään PGA Tourin kanssa yhteistyötä ja järjestämään kiertueen kilpailun Ranskassa.

Näillä keskusteluilla silti tuskin on mitään tekemistä European Tourin ja PGA Tourin vastikään allekirjoittaman yhteisen strategian kanssa. Tämän sisällöstä ja tarkemmista suunnitelmista ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Grizot’n pyrkimyksistä riippumatta, kaikki mahdolliset PGA Tourin Euroopassa järjestämät tapahtumat edellyttävät myös European Tourin sitoutumista ja hyväksyntää ja päinvastoin.

Pääkiertueiden yhteinen strategia tervetullut

On toivottavaa, että European Tourin ja PGA Tourin alkava yhteistyö hillitsee vanhan mantereen pelaajien joukkopakoa Yhdysvaltoihin paremmille tienestiapajille, jossa peruskilpailussakin on lähes järjestään jaossa 6–7 miljoonan dollarin palkintopotteja.

ET:n kalenterissa on jo nyt vahvistettu kaudella 2021 toistakymmentä palkintopoteiltaan 1–1,5 miljoonan euron − jonka suuruinen myös vuoden 2019 Open de France oli − välimaastossa olevaa turnausta, mikä on noin neljänneksen verran koko kilpailutarjonnasta. Kun Yhdysvalloissa peruskisan voittaja kuittaa yksin vajaat 1,2 miljoonaa taalaa, pelaajien katseiden kääntymisen ison meren taakse ymmärtää täysin.

Palkkiot eivät yksin selitä eurooppalaisten huippujen halua pelata PGA Tourilla. Parhaat pelaajat haluavat lähes lajissa kuin lajissa kilpailla siellä, missä muutkin eturivin taiturit ovat.

Siten jos ET:n turnausten palkintopotteja saataisiin korotettua – ainakin joidenkin koitosten osalta – pääkiertueiden yhteistyöllä, alkaisivat paitsi eurooppalaiset kärkinimet, myös yhdysvaltaiset huiput kiinnostua enemmän Euroopassa pelattavista kisoista. Toivottavasti myös paikkansa kalenterissa ansaitseva Open de France voisi olla tulevaisuudessa yksi näistä yhteistyön hedelmistä.

Jenkkien laajempi kiinnostus edellyttäisi myös sitä, että tällaisten Euroopassa pelattavien kisojen olisi kuuluttava myös PGA Tourin ohjelmaan, ja että niistä saisi normaalisti FedEx Cupin pisteitä.

Lue seuraavaksi: ET julkaisi uuden turnauskalenterin – Rolex-sarjan kisojen palkintopotteihin tuntuva lisäys

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Vipsu says:

    * Rolex-kisojen määrä on pudonnut yhdeksästä neljään viime vuosina, joten palkintorahoja on entistä vähemmän jaossa. Euroopassa järjestettävillä kisoilla ei ole nykyään mitään rahatonta arvoa.

    * Siinä Grizot on oikeassa, että kisat ET:llä on huonolaatuisia. Maailmanlistan ykkönen ei edes pelannut tänä vuonna Euroopassa.

    * ETourin johdolla ei ole mitään näyttöä siitä, että kiertue oli kasvamassa PGA-Tourin haastajaksi tulevina vuosina. Enemmänkin ero on vain kasvamassa ja se on tuhoamassa koko kiertueen uskottavuuden.