Ensimmäisen majorinsa pelannut ammattilainen pääsi vihdoin The Openiin, mutta suunnittelee yllättäen uran lopettamista - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Ensimmäisen majorinsa pelannut ammattilainen pääsi vihdoin The Openiin, mutta suunnittelee yllättäen uran lopettamista

Sam Forgan (oik.) sai Padraig Harringtonilta arvokkaita ja rohkaisevia neuvoja. Kuva: Getty Images

Euroopan Ryder Cup -kapteenin Padraig Harringtonin mielestä hänen pelikaverinsa lyöntitaidot riittävät mihin vain. Kysymys on uskomisesta omiin kykyihinsä.

Lukuisten ammattilaisgolfareiden haave ympäri maailman on päästä joskus kokemaan pelaajana Open Championshipin ainutlaatuinen tunnelma. Näin kävi tällä viikolla muuan Sam Forganille, joka onnistui saamaan karsintojen kautta paikan Royal St George’s Golf Clubin kentällä loppusuoralla olevaan turnaukseen.

Yksi Forganin ryhmään kahtena ensimmäisenä päivänä kuuluneista pelaajista oli kilpailun kaksinkertainen voittaja Padraig Harrington, joka teki ensin mainitun The Open -kokemuksesta entistäkin ikimuistoisemman.

Ei ollut vaikea arvata, kumman mielessä myllersi, kun kaksikko asteli perjantain kierroksen 18. väylällä kohti päätösviheriötä. Kokemus meni tunteisiin, ja Forgan veti lakkiaan kasvojensa eteen.

”En ole erityisen tunteikas tyyppi. Johtuiko reaktio siitä, että pelasin huonosti vai mistä? En tiedä, mutta hauskaa oli”, Forgan sanoi Golf Channelin haastattelussa.

Forgan, 31, ehti yrittää pääsyä Open Championshipiin yli kymmenen vuotta, kunnes tärppäsi tämän viikon kisa-areenan vieressä olevalla Princes Golf Clubin kentällä pelatussa karsintakisassa. Paikka majoriin heltisi hänen upotettua noin viisimetrisen putin päätösviheriöllä.

”Ainahan sitä unelmoi paremmasta. Haaveissani olisin pelannut kahdesti tuloksen 67, mutta nyt ei ollut sellaista onnea”, englantilainen sanoi.

Tulokset 73–77 The Openissa lyönyt Forgan pelasi Yhdysvalloissa college-golfia Louisiana Tech -yliopistojoukkueen riveissä ja toimii tätä nykyä Felixstowe Ferry Golf Clubilla assistenttivalmentajana. Hän on pelannut ammattilaisgolfia EuroPro Tour -satelliittikiertueella, mutta kilpailut ovat viime aikoina jääneet vähiin.

Padraig Harrington esitti kannustavia näkemyksiä Forganin pelistä ollen sitä mieltä, ettei hänellä ole mitään varsinaisia esteitä menestymiselle.

Siitähän huippugolfissa pitkälti on kysymys: pitää uskaltaa laittaa parastaan silloin, kun siihen annetaan tilaisuus.

”Hän lyö palloa yhtä hyvin, ellei jopa paljon paremmin kuin monet tuolla kentällä. Kysymys on vain siitä, että uskoo omaan peliinsä ja kykyihinsä.”

Forganin veljekset fiilistelevät ainutlaatuista kokemustaan Open Championshipissä. Kuva: Getty Images

Forgan kertoi yllättäen pitävänsä täysin mahdollisensa, että peliura päättyy tänä vuonna. Perheeseen odotetaan ensi kuussa esikoista, ja varmemmat tienestit ovat hänen mielessään. Hän aikoo käydä kotipuolessaan vielä pohdiskelun asiasta.

Harringtonin Forganille suuntaamat sanat kertoivat kuitenkin paljon. Kolmekymppinen Forgan, jolla on lähes 20 pääkiertuevoittoa saavuttaneen irlantilaisen mielestä kaikki pallonlyömisen tärkeät peruselementit kohdallaan, harkitsee nyt uransa hehkeimmällä hetkellä kilpakenttien jättämistä.

Forganista ei välttämättä tulisi tähtipelaajan kehuistakaan huolimatta kestomenestyjää ammattilaisgolfissa, mutta Harringtonin mielipiteet herättävät ajattelemaan. Kuinka monen taitavan pelaajan potentiaali ei pääse koskaan esiin kenties siksi, että päähuomio on toissijaisissa asioissa tai mikä olennaisinta, pelaaja itse ei jaksa uskoa tarpeeksi omiin kykyihinsä?

Kyseessä on asia, jota pitäisi nostaa enemmän esille, ja auttaa osaavia pelaajia valjastamaan itsestään rohkeus onnistua. Siitähän huippugolfissa pitkälti on kysymys: pitää uskaltaa laittaa parastaan silloin, kun siihen annetaan tilaisuus.

Jossain määrin oli kuitenkin erikoista, että R&A ei ollut asettanut jatkokierroksille edenneen Harringtonin ryhmään näyttöjenantamismielessä kahta sellaista pelaajaa, joilla olettaisi olevan mahdollisuuksia päästä syksyn Ryder Cupiin Euroopan joukkueessa.

Ryhmän kolmas jäsen oli eurooppalaisille hieman tuntemattomampi 47-vuotias australialainen Brad Kennedy.

Niin tai näin, arpaonni saattaa sittenkin vielä koitua Sam Forganin peliuran pelastukseksi, sillä itsekin pimeitä polkuja joskus tallannut Harrington taatusti tietää mistä puhuu.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje