[11][17]

[11][17]
Kilpagolf - Major

Ensikertalainen birdie-kimaralla naisten suurimman major-turnauksen mestariksi

A Lim Kim upottaa U.S. Openin voiton ratkaisevan päätösreiän birdie-puttinsa. Kuva Getty Images.

A Lim Kim teki ”shibunot” ja voitti uransa ensimmäisen major-turnauksen.

Birdie, birdie, birdie. Niin major-turnauksia voitetaan.

A Lim Kimin loistokas kolmen birdien lopetus naisten U.S. Openissa toi 25-vuotiaalle korealaiselle suurvoiton uran ensimmäisessä major-turnauksessa. Vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi maanantaille venyneessä kilpailussa kakkossijan lyönnin päässä Kimistä jakoivat Yhdysvaltain Amy Olson ja Korean Jin Young Ko.

Viiden lyönnin takamatkalta loppuhuipennukseen lähtenyt Kim teki ensimmäisen hyökkäyksensä ulosmenon rei’llä 5-8, joille korealainen iski kolme birdieä. Bogit rei’ille 10 ja 11 pudottivat hänet hetkeksi kärjen taakse, mutta loppu jää naisten suurimman ja arvostetuimman major-turnauksen historiaan. Huippulähestymiset rei’illä 16-18 petasivat Kimille erinomaiset birdie-paikat, jotka Kim käytti kaikki hyväkseen.

Kierrostulos 67 (-5) oli hyisen päätöspäivän paras ja vei korealaisen yhteistulokseen kolme alle parin. Siihen eivät muut enää yltäneet, ja naisten golfin suurvalta, Korea, sai jälleen yhden uuden major-voittajan.

A Lim Kimin pääkiertue on hänen kotimaansa tasokas Korean LPGA Tour, jossa Kim on pelannut säännöllisesti vuodesta 2016 lähtien. Hän on ottanut kiertueella kaksi voittoa ja sijoittui viime kaudella KLPGA:n rankingissa yhdenneksitoista. Kaudella 2018 Kim oli kiertueen pitkälyöntisin pelaaja.

Syvissä mietteissä ollut ja liikutustaan monin paikoin pidätellyt Olson selvisi kierroksestaan lopulta kunnioitettavalla tavalla.

U.S. Open oli Kimille vasta uran kolmas kisa naisten ykköskiertue LPGA Tourilla ja ensimmäinen Yhdysvaltojen maaperällä. Kaksi edellistä LPGA-kisaa Kim pelasi Aasiassa. Paikan U.S. Openiin hän sai maailmanlistasijoituksensa perusteella oltuaan niukasti 75 parhaan joukossa kategorian sulkeuduttua viime maaliskuussa.

Maailmanlistan ykkösenä pian jo puolitoista vuotta yhtäjaksoisesti pysytellyt Jin Young Ko pelasi parhaan kilpailunsa kevään koronatauon jälkeen. Ko on pysytellyt pandemian aikana pitkälti kotimaassaan Koreassa ja palasi LPGA Tourin kilpailuihin vasta marraskuun puolivälissä. Kon on piikkipaikkansa säilyttääkseen pelattava jatkossakin hyvin, sillä hänen huippukautensa 2019 kovat pisteet ovat sulamassa hyvää vauhtia alta.

Kon kanssa kakkossijaa jakoi Yhdysvaltain Amy Olson, jolle viimeiset päivät ovat olleet yhtä tunnemyrskyä. Olson johti kisaa avauskierroksen jälkeen tehtyään myös hole in onen. Lauantain kolmannen kierroksen jälkeen hän oli edelleen hyvissä asemissa tavoittelemassa maansa himoittua mestaruuspokaalia.

Sunnuntain vastaisena yönä perhettä kohtasi kuitenkin tragedia Olsonin apen menehdyttyä äkillisesti. Olsonin mukana Texasissa ollut aviomies lensi perheen tueksi Amy Olsonin jäädessä pelaamaan kilpailun loppuun, varmasti sekavin tuntein. Päätöskierroksella syvissä mietteissä ollut ja liikutustaan monin paikoin pidätellyt Olson selvisi kierroksestaan lopulta kunnioitettavalla tavalla.

Olsonin kanssa kisan kärkikamppailua ennen korealaisten loppurutistusta kävi Japanin ”Hymyilevänä tuhkimona” tunnettu Hinako Shibuno, jolla oli maanantaina mahdollisuus tehdä ainutlaatuista golfhistoriaa. Shibuno voitti viime vuonna uransa ensimmäisen majorin ja LPGA-kisan, Women’s British Openin. Nyt hän pelasi ensimmäistä kertaa U.S. Openissa ja oli lähellä voittaa senkin. Shibuno oli lopulta kisan neljäs kahden lyönnin päässä Kimistä.

25 parhaan joukkoon ylsi peräti neljä amatööriä. Kaitlyn Papp oli heistä parhaana yhdeksäs. Kuva Getty Images

U.S. Open on ollut 2000-luvulla naisten huippugolfia dominoineen Korean maaperää. Viimeisten 16 vuoden aikana U.S. Openissa on juhlittu korealaisvoittoa kymmenen kertaa ja peräti yhdeksän eri pelaajan toimesta.

Vuoden 2011 U.S. Openista alkaen on pelattu yhteensä 45 naisten major-turnausta, joista korealaiset ovat voittaneet yli puolet, yhteensä 23 kilpailua. Viimeisen kymmenen vuoden aikana korealaispelaajan major-voittoa on juhlittu jokaisena vuotena, ja peräti kuutena vuotena korealaiset ovat voittaneet vähintään kolme majoria.

Tänä vuonna pelatuista neljästä naisten major-turnauksesta korealaiset voittivat kolme. Kimin voiton lisäksi Mirim Lee oli ANA Inspirationin ykkönen, ja PGA Championshipin vei nimiinsä Sei Young Kim. Kaikille kolmelle major-voitto oli uran ensimmäinen.

Lue seuraavaksi: Valloittaako ”Hymyilevä Tuhkimo” nyt Yhdysvallat?