Ari Vauhkonen käynnisti Suomen kirin EM-joukkueturnauksen kolmannella kierroksella. Mitali jäi kuitenkin neljän lyönnin päähän.
EM-turnaukset |
10.8.2018

Suomi viides senioreiden EM-kotikisoissa – Cup-joukkueelle mestaruus

Aulangon Golfklubi ja Tawast Golf saivat kiitosta kautta aikain suurimman kotimaassa pelatun kansainvälisen turnauksen järjestelyistä.

Suomen seniorimaajoukkueen (+58) kiri ei aivan riittänyt mitaleille saakka perjantaina Hämeenlinnassa päättyneen ESGA:n EM-joukkueturnauksen Championship-sarjassa.

Suomi lähti viimeiselle kierrokselle yhdeksän lyönnin päässä pronssitilasta, ja vielä kierroksen puolivälin jälkeen näytti siltä, että mitalit ovat vääjäämättä karkaamassa joukkueen ulottumattomiin.

Ryhmä kuitenkin taisteli kolmannen kierroksen jälkipuoliskolla, ja kavensi lopullisen eron neljään lyöntiin pronssia ottaneesta Ranskasta (+54). Kahden päivän jälkeistä viidettä sijaa se ei kuitenkaan enää pystynyt kohentamaan.

Suomen joukkueen kovimmasta tuloksesta päätöspäivänä vastasi Ari Vauhkonen 71 lyönnin noteerauksellaan, joka oli myös joukkueen paras koko turnauksessa. Perjantain yhteissaldoon otettiin myös Juha Selinin (76), Juha Koposen (78) ja Peter Kasken (80) kierrostulokset.

Suomi pesi kasvonsa

Joukkue kaatui Aulangon Eversti-kentällä saappaat jalassa. Sen tavoitteena oli kirkastaa viime vuonna Puolassa saavutettu pronssitila, mutta realismistaan huolimatta tämä jäi nyt haaveeksi.

Kaikesta huolimatta Suomi pesi mainiosti kasvonsa vaisun ensimmäisen päivän jälkeen, jolloin se ei mahtunut edes kymmenen joukkoon. Kahdella jälkimmäisellä kierroksella kotijoukkuetta parempaan suoritukseen pystyi vain ylivoimaisella 38 lyönnin erolla mestaruuden ennen Italiaa (+48) ottanut Iso-Britannia (+10).

Juha Selin oli Suomen Championship-joukkueen tukipilari.

Neljänneksi sijoittunut Ruotsi (+56) jäi mitalista vielä Suomea kiusallisemmin, kahden lyönnin päähän.

Suomen joukkueen parhaan henkilökohtaisen kokonaistuloksen pelasi kotikonnuillaan kilpaillut Juha Selin, joka jakoi viidennen sijan. Hänen edelleen kiilasi vain kolme Ison-Britannian ja yksi Italian joukkueen pelaaja. Selinin kaikki neljä tulosta otettiin ainoana Suomen joukkueen pelaajana mukaan ryhmän kokonaissaldoon.

Jälkeenpäin ajatellen joukkueen pelaajien esityksestä on löydettävissä monia käänteitä, joista mitaliin riittäneet lyönnit olisi voinut puristaa pois. Varsin kalliiksi koituivat avauspäivänä saldoon otetut kaksi kahdeksalla alkavaa kierrostulosta, joista toinen oli kasikolmonen. Tämän vaatimaa veroa joukkue joutui maksamaan – ainakin epäsuorasti – vielä kahtena jälkimmäisenä pelipäivänä.

Euroopan eliittiä

Viides sija kertoo kuitenkin Suomen 55-vuotiaiden amatööripelaajien tasosta Euroopan golfkartalla. Kuuluvathan kaikki sen edelle sijoittuneet joukkueet lajin isoihin tai isohkoihin mahtimaihin. Suomessa seniorigolf on hyvissä kantimissa ja sitä voidaan mitata hyvin tällaisen(kin) mittarin avulla.

Tawast Golfissa pelanneella Suomen tasoituksellisella Cup-joukkueella (+1) kisat onnistuivat täydellisesti. Suomi johti kisaa alusta lähtien ja jätti hopeaa ottaneen Ison-Britannian (+8) seitsemän lyönnin päähän. Mitalikolmikko erottui selvästi muista, sillä pronssia saavuttanut Portugali repi neljänneksi sijoittuneeseen Italiaan 17 lyönnin kaulan.

Seppo Pakola pelasi kahtena ensimmäisenä päivänä loistavaa golfia Tawastissa ollen yksi mestaruuden pääarkkitehdeistä.

Suomen mestaruus tuli erittäin tasapainoisen suorituksen päätteeksi, sillä joukkueen kolme pelaajaa – Seppo Pakola, Kari Nyman ja Jouko Latvakangas – ylsi henkilökohtaisissa tuloksissa top 10:een. Ryhmästä löytyi tärkeillä hetkillä venymiskykyä ja vastuunkantoa, mikä ilmeni esimerkiksi perjantaina, kun kaksi päivää tyylikästä peliä esittänyt Pakola tarvitsi enemmän tukea joukkueen muilta jäseniltä.

Cup-sarjassa pelattiin tasoituksin, mutta joukkueen kyvyistä kertoo paljon sen hieno tasoitukseton keskiarvo, 77,33 lyöntiä, missä on huomioitu joukkueen neljä parasta scratch-tulosta kultakin pelipäivältä.

Suomen joukkueet ESGA:n M55-ikäluokan EM-joukkueturnauksessa 8.–10. elokuuta:

Championship-sarja: Peter Kaske, Juha Koponen, Kari Lindström, Jaakko Malinen, Juha Selin ja Ari Vauhkonen
Cup-sarja: Risto Hotti, Kari Huttunen, Jouko Latvakangas, Kari Nyman, Seppo Pakola ja Jukka Stenberg

Kapteeni: Kyösti Puustinen

Hallaranta: ”Tyylikkäästi hoidetut kisat”

Suomen Golfseniorit ry:n puheenjohtaja Heikki Hallaranta kertoi ennen EM-joukkueturnausta luottavansa kisakoneistoon. Kisojen jälkeen hän saattoi todeta, että järjestelyt Hämeenlinnassa sujuivat nappiin.

”Tyylikkäästi hoidetut kisat, olemme saaneet pitkin viikkoa kehuja kaikilta”, hän iloitsi.

”Hyvä lopputulos saadaan silloin, kun kaikki pienetkin yksityiskohdat otetaan riittävän hyvin huomioon. Tässä onnistuttiin. Olen saanut seurata läheltä monia kansainvälisiä senioriturnauksia, ja aika usein jossain kohtaa on joku osa-alue vähän pettänyt.”

”Yksi on kuljetuksista huolehtiminen, minkä toimivuudesta ei mielestäni voi tinkiä. Annan varauksettoman kiitokseni paikalliselle liikennöintiyritykselle, jonka aikataulut pitivät tarkalleen, kun pelaajia kuljetettiin majoituksesta kentälle ja takaisin.”

Hallaranta kiitteli turnauksen järjestelystä vastanneita Aulangon Golfklubia ja Tawast Golfia hyvästä työstä. Hänen mukaansa myös molemmat kentät saivat pelaajilta yksinomaan positiivista palautetta.

”Monet ihmettelivät, miten täällä voivat väylät olla niin vihreitä, vaikka kesä on Suomessakin ollut kuiva ja kuuma. Hieman etelämpänä on pitkin kautta lyöty palloa lähes ruohottomilla alustoilla. Kovasti pidettiin lisäksi kenttien lay-outista ja muun muassa ihailtiin Tawastissa aukeavaa järvimaisemaa.”

Kyllä he tässä yhtä hyvin ison työn tekivät.

Viikko oli odotetun tuottoisa klubien ravintoloille, joiden lounaskattaukset houkuttelivat pelaajia sankoin joukoin aterialle.

”Mielestäni molemmat klubiravintolat olivat osuvasti keksineet lounaalle tarjottavaa monenlaiseen makuun. Arvoisin, että päivittäin vähintään 70–80 prosenttia kilpailijoista söi lounasta klubilla, ja pelaajathan ruokailivat kisapäivinä omalla kustannuksellaan.”

Heikki Hallaranta sanoi kisajärjestelyjen sujuneen niin hyvin kuin hän etukäteen saattoi odottaa.

Aulanko Golfin toimitusjohtaja Kari Kuivasaari sanoi, että Suomen Golfsenioreiden rooli kisojen organisoinnista ja järjestelyistä oli varsin keskeinen.

”Kyllä he tässä yhtä hyvin ison työn tekivät. Meillä oli SGS:n kanssa kolmen vuoden kisaprojektin aikana monet palaverit, ja heidän panoksensa haluan nostaa jalustalle.”

Kuivasaari kertoi, että seurojen tavoitteena oli rakentaa turnauksesta hyvän mielen tapahtuma.

”Halusimme päivittäin toivotttaa pelaajat tervetulleiksi kentälle ja tehdä heidän olonsa kotoisaksi.”

Tawast Golfin toimitusjohtaja Lauri Manninen katseli päivittäin tyytyväisenä, kuinka pelaajat viihtyivät kierroksensa jälkeen pitkään klubin ympäristössä.

”Selvästi jäivät vaihtamaan kuulumisia, ja mikäpä tuolla terassilla on aikaa viettäessä, kun sää on ollut koko ajan kohdallaan.”

Tawastissa tehtiin ”pieniä eleitä” pelaajien viihtyvyyden ja tyytyväisyyden lisäämiseksi.

”Tarjosimme kilpailijoille täkäläisiä makuja mansikoiden, vadelmien ja herneiden muodossa. Hyvin näyttivät kotimaiset luonnonantimet maistuvan.”

Manninen mainitsi, että yleisöä olisi saanut olla kilpailussa hieman enemmän, mutta totesi tämän ”ilmiön olevan ennestään valitettavan tuttu ilmiö Suomessa pidetyissä arvoturnauksissa”.

Lauri Manninen oli hyvillään, kun pelaajilla ei ollut klubilta kiire pois kisakierroksen jälkeen.

Hallaranta katseli kisan jälkeen tyytyväisenä molempien sarjojen tulosluetteloita, vaikka hän kovin mielellään olisi jakanut mitalit myös Suomen Championship-joukkueelle.

”Eihän se paljosta jäänyt lopulta kiinni. Hyvä venyminen kaiken kaikkiaan.”

Kyseessä oli ensimmäisen kerran Euroopan seniorigolfliiton Suomessa pitämät EM-joukkuekilpailut. Seuraavien täällä mahdollisesti järjestettävien kisojen aikataulusta ei hänellä ole tietoa.

”ESGA:ssa on 23 jäsenmaata, ja näitä joukkuekisoja on järjestetty eri maissa ikään kuin vuorotellen. Mehän voisimme ottaa seuraavat kisat vastaan jo vaikka kahden kolmen vuoden kuluttua, mutta teoriassa saamme odottaa vuoroamme yli 20 vuotta.”

Ensi vuonna ESGA:n M55-ikäluokan EM-joukkueturnaus pelataan Walesissa kuuluisassa Celtic Manor Resortissa, jossa pelattiin vuoden 2010 voittoisa Ryder Cup.

”Siinä kenttien vieressä on kaksi isoa hotellia, jonne kaikki kilpailijat mahtuvat kätevästi asumaan”, Hallaranta tiesi.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.