DP World Tourin vuosi käynnistyy paluun tekevällä haasteottelulla, jossa on ikävä sivumaku - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

DP World Tourin vuosi käynnistyy paluun tekevällä haasteottelulla, jossa on ikävä sivumaku

Tommy Fleetwood toimii Ison-Britannin ja Irlannin joukkueen kapteenina Abu Dhabin haasteottelussa. Kuva: Getty Images

Legendan perhe suivaantui, kun aiemmin Seve Trophyna tunnetun kilpailun nimi muutettiin.

DP World Tourilla käynnistellään alkanutta vuotta Abu Dhabissa viikonvaihteessa pelattavalla Hero Cupilla, joka on Ison-Britannian ja Irlannin sekä Manner-Euroopan välinen haasteottelu.

Kymmenmiehisiä joukkueita luotsaavat Tommy Fleetwood (GB&I) ja Francesco Molinari (Manner-Eurooppa), jotka toimivat ryhmiensä pelaavina kapteeneina. Pelaajavalinnoissa olennaisena valintakriteerinä toimi DPWT:n mukaan Race to Dubai -rankingin viimevuotiset sijoitukset.

Puhtaasti vuoden 2022 kokonaiskilpailun perusteella joukkueita ei kuitenkaan ole valittu. GB&I:n yhdistelmästä Rory McIlroyn ja Matt Fitzpatrickin poisjäänti oli odotettavissa, mutta esimerkiksi joukkueeseen nimetyn Richard Mansellin edelle viime vuoden rankingissa ylsi kolme englantilaista tai skotlantilaista pelaajaa. Seamus Power ja Matt Wallace tulevat ryhmään puolestaan PGA Tourin puolelta.

Manner-Euroopan puolella valinnat ovat kirjavampia. Jon Rahm ja Viktor Hovland lienevät McIlroyn ja Fitzpatrickin tapaan liian suuria tähtiä osallistuakseen Hero Cupiin, toisaalta kumpikin pelasi vielä sunnuntaina PGA Tourin kilpailua Havaijilla.

LIV-pelaajien joukkoon kuuluvien Adrian Otaeguin ja Pablo Larrazabalin sivuuttamiset ovat ymmärrettäviä, mutta sen sijaan voi kysyä, miksi Guido Migliozzin edelle rankingissa sijoittuneiden Thorbjørn Olesenin ja Hurly Longin valinta ei tullut kyseeseen. Antoine Roznerin ja kaksoisveljensä Rasmus Højgaardin paikan perineen Nicolai Højgaardin edellä oli vieläkin enemmän valinnan ulkopuolelle jääneitä pelaajia.

Lieneekin niin, että osa joukkueiden valinnoista on Donaldin toiveita.

Hero Cupiin ei karsintaa ollut, joten DPWT:n ranking-sijoitus on ainoa julkisuudessa mainittu valintakriteeri. GB&I:n tavoin PGA Tourilta joukkueeseen saapuvat Thomas Detry, Alex Norén ja Sepp Straka ovat varmasti paikkansa ansainneet, mutta osa valinnoista ontuu. Harkinnoistakaan ei ole puhuttu.

Nousukiidossa oleva Adrian Meronk pelaa Hero Cupissa Manner-Euroopan joukkueessa. Kuva: Getty Images

Seitsenkertainen DPWT-voittaja Gonzalo Fernandez-Castano hämmästeli alkuviikolla espanjalaisten puuttumista Manner-Euroopan ryhmästä, joskin hänen huutelemansa nimet koskivat LIV-pelaajia. Etukäteen oli selvää, etteivät valinnat ulotu saudikiertueen jäseniin.

Euroopan Ryder Cup -joukkueen kapteeni Luke Donaldin on tehnyt tiivistä yhteistyötä Fleetwoodin ja Molinarin kanssa, ja on seuraamassa Hero Cupin tapahtumia. Lieneekin niin, että osa joukkueiden valinnoista on Donaldin toiveita. Näin englantilaisella on mahdollisuus seurata lähietäisyydeltä potentiaalisina pitämiensä Ryder Cup -pelaajien edesottamuksia.

Hero Cup on eräänlainen Ryder Cupin näyttökilpailu, minkä vuoksi Euroopan isointa tähtinelikkoa ei Abu Dhabi Golf Clubilla nähdä. He ovat jo näyttönsä antaneet, ja varmuudella mukana syksyn Ryder Cupissa.

Haasteottelun avauspäivänä, perjantaina, pelataan viisi nelipallo-ottelua ja lauantaina on luvassa kaksi sessiota foursome-otteluita. Päätöspäivänä on singeleiden eli kaksinpelien vuoro. Joukkueiden kaikki 20 pelaajaa osallistuvat jokaiseen sessioon, joten huilivuoroja ei ole Ryder Cupin tapaan tiedossa. Hero Cupin voittoon vaaditaan joukkueelta 13 pistettä.

Hero Cupin joukkueiden kokoonpanot:

Iso-Britannia ja Irlanti: Ewen Ferguson, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Shane Lowry, Richard Mansell, Robert MacIntyre, Seamus Power, Jordan Smith, Callum Shinkwin ja Matt Wallace.

Manner-Eurooppa: Thomas Detry, Nicolai Højgaard, Adrian Meronk, Guido Migliozzi, Francesco Molinari, Alex Norén, Victor Perez, Thomas Pieters, Antoine Rozner, Sepp Straka.  

Ballesteroksen perheellä ei riitä ymmärrystä kilpailun nimenvaihdokselle

Vuonna 2011 kuolleen Seve Ballesteroksen lapset esittivät viime syksynä kitkerää kritiikkiä Hero Cupiin liittyen. He katsoivat, että Hero Cup on pelkkä kopio isänsä vuonna 2000 perustamasta Seve Trophysta, jossa Ison-Britannian ja Irlannin sekä Manner-Euroopan  joukkueet niin ikään kohtasivat toisensa.

”Uskoimme, että isämme ansaitsisi jotain parempaa Euroopan kiertueelta”, Javier Ballesteros sanoi tuolloin. ”Olemme erittäin pettyneitä. Ei mitään kunnioitusta”, Carmen Ballesteros puolestaan jatkoi.

Javier kertoi saaneensa kuulla päivää ennen kilpailun julkistamista, että DP World Tour on tuomassa kilpailun uudelleen ohjelmaansa, mutta uudella nimellä.

”Me haluamme alkuperäisen Seve Trophyn takaisin. Emme mitään kopiota”, hän lisäsi.

Kaupallisuus ajoi kuitenkin perinteiden ja eurooppalaisen huippugolfin esikuvan edelle. DP World Tour on tehnyt haasteottelun sponsorointisopimuksen Hero MotoCorp Ltd:n kanssa, ja moottoripyöriä valmistava yhtiö halusi oman nimensä kilpailuun. Kyseisessä ratkaisussa ei Seven muistolla ollut painoarvoa.

Seve Trophya pelattiin vuosina 2000–2013 yhteensä kahdeksan kertaa. Otteluista kuusi voitti Iso-Britannia ja Irlanti. Ensimmäisen ja viimeisimmän haasteottelun vei nimiinsä Manner-Eurooppa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje