20.–27.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Dollari on hymyillyt PGA Tourilla koronapandemiasta huolimatta – mestari kuittaa viikonvaihteessa hulppean jättipotin

Tour Championshipissä on jaossa 45 miljoonan dollarin kokonaispotti, mikä on lähes 15 prosenttia koko kauden palkintorahoista. Kuva: Getty Images

PGA Tourin rahasampo on tuottanut päättyvällä kaudella pelaajille tuohta reilun 265 miljoonan dollarin edestä, mutta todelliset ”taalatalkoot” ovat vasta tulossa.

PGA Tourin kausi 2019–2020 on loppuhuipennusta vaille valmis. Tour Championshipin, FedEx Cupin ja kiertueen mestarille on luvassa hulppea 15 miljoonan dollarin ykköspalkinto East Lake Golf Clubilla Atlantassa pelattavassa turnauksessa.

Kauden aikana PGA Tourilla on pelattu 33 ”runkosarjan” kilpailua, joista 11 viime vuoden puolella ja toiset 11 ennen koronapandemian aiheuttamaa pitkää taukoa. Kauden päästyä uudelleen käyntiin kesäkuun puolivälissä, kiertueella pelattiin vielä 11 turnausta ennen elokuun jälkipuolella alkaneita playoffeja.

Varsinaisen kauden turnauksissa oli palkintorahaa jaossa kaikkiaan reilut 246 miljoonaa dollaria, joista voittajien osuus oli 44,3 miljoonaa taalaa. Kolmen pudotuspeliturnauksen kokonaispotiksi muodostuu 64 miljoonaa: tästä noin 70 prosenttia jaetaan tulevan viikonlopun Tour Championshipissä. Playoff-kisoissa voittajien osuus kohoaa kokonaisuudessaan vajaaseen 18,5 miljoonaan.

28 eri voittajaa

Päättyvällä kaudella eniten voittoja on koonnut Justin Thomas, joka johtaa kolmen ykköstilan siivittämänä kiertueen rahatilastoa 7,34 miljoonan dollarin tienesteillään. Jon Rahmilla, Dustin Johnsonilla, Collin Morikawalla, Webb Simpsonilla ja Brendon Toddilla on kullakin kaksi voittoa. Ei ole yllätys, että tästä kuusikosta löytyy rahalistan top-viitonen.

Todd on listalla vasta sijalla 14. Tätä selittää viime marraskuussa yhtä aikaa Kiinan WGC-kilpailun kanssa pelatun Bermuda Championshipin voitto, josta heltisi PGA Tourin mittapuun mukaan niukka 540 000 dollarin ykköspalkinto. Pari viikkoa myöhemmin voittamastaan Mayakoba Golf Classicista hän kuittasi vajaat 1,3 miljoonaa, mikä noudattaa kiertueen tavallisten kisojen hyvää keskiarvoa.

PGA Championshipin voittanut, rahalistan nelonen, Collin Morikawa on ollut kauden suurimpia yllättäjiä. Kuva: Getty Images

Voittajista heikoimmin rahalistalla on sijoittunut kauden runkosarjan viimeisen kilpailun voittaja Jim Herman, jolle Wyndham Championshipin ykköstila oli ainoa top 10 -sijoitus koko kaudella. Tour Championshipin ulkopuolelle jäänyt Herman löytyy rahalistalta 64. tilalta.

Rahalistan top 10 on koonnut kaikista jaossa olleista palkintorahoista hieman alle 20 prosenttia, top 20:n osuus koko potista on vajaa kolmannes eli noin 32 prosenttia.

Eurooppalaisista voittoihin ovat PGA Tourilla tällä kaudella yltäneet Rory McIlroy, Viktor Hovland, Tyrrell Hatton sekä Jon Rahm kahdesti. Jälkimmäinen on rahalistan kakkosena kuuden miljoonan dollarin ansioillaan. McIlroy (8:s) on tienannut 4,4 miljoonaa ja Hatton (13:s) vajaat 3,5 miljoonaa taalaa. Muita eurooppalaisia ei mahdu rahalistan top 15:een.

Perjantaina alkava Tour Championship erottuu finaaliturnauksen statuksen ohella kahdesta muusta playoff-kilpailusta ennen kaikkea muhkeasta palkintopotistaan. Northern Trustin ja BMW Championshipin kokonaispotti oli 9,5 miljoonaa dollaria, mutta Atlantassa tuohta jaetaan lähes viisinkertainen määrä.

Voittojen valuminen sivu suun ei tarkoita sitä, etteikö pelaaja voisi olla taistelemassa kiertueen mestaruudesta East Lakella. Tasan kolmannes Tour Championshipiin päässeistä pelaajista ovat jääneet tällä kaudella ilman ykköstilaa. Kahdeksan voittajaa saa sen sijaan katsella omalta kotisohvaltaan, kun Atlantassa kruunataan sunnuntaina kauden kuningasta.

Jokaisella mahdollisuus

Rory McIlroy saavutti viime vuonna ensimmäistä kertaa Tour Championshipin voittajalle tarkoitetun 15 miljoonan dollarin ykköspalkinnon. Tätä ennen voittajan osuus finaalissa oli viisi miljoonaa taalaa pienempi. Tänä vuonna McIlroy ei ole suurimpien ennakkosuosikkien joukossa. Nämä löytyvät Fed Ex Cupin pistetilaston top 3:sta, jotka saavat Atlantan kisaan lähtötilanteen -10 (Dustin Johnson), -8 (Jon Rahm) sekä -7 (Justin Thomas).

Teoriassa jokaisella 30 pelaajalla on mahdollisuus saavuttaa viikonvaihteessa PGA Tourin mestaruus. Hankalinta se on viimeisinä Tour Championshipiin päässeillä, sillä pistetilaston sijoilla 26–30 olevat pelaajat lähtevät turnaukseen tilanteesta par eli kymmenen lyöntiä Johnsonista.

Vaikka mestari saa maanantaina kaiken huomion, ei kilpailussa sijoille 2–8 päätyneilläkään ole ansioiden puolesta hullumpi tilanne. Kakkonen kuittaa viisi miljoonaa ja kolmonen neljä miljoonaa, myös loput top 8:aan yltäneet lähtevät Atlantasta kotiin miljoonatienesteillä.

Kuuntela alta Golfpisteen tuorein Podcast, jossa on paljon asiaa suomalaisten edellisen viikon kilpailuesityksistä ja muun muassa viikonvaihteen Tour Championshipistä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje