18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

DeChambeau viemässä pallonnopeuden tavoittelun äärirajoille – ”Vintti lähes pimeni”

Bryson DeChambeau aikoo vakiinnuttaa avaustensa pallonnopeuden yli 200:een mailiin tunnissa. Kuva: Getty Images

Maailmanlistan viitonen käynnisti Havaijin voittajien turnauksen kuutosella alkavalla tuloksella.

Bryson DeChambeaun päähuomio golfissa tuntuu tällä hetkellä olevan tyystin lisääntyneen pallonnopeuden ja samalla lyönnin pituuden kasvattamisessa. Pelaaja kertoi jälleen rehkineensä tutuksi käyneen asian parissa kiertuepelaajien loppuvuoden lomaviikoilla.

Nyt kiikarissa on vakiinnuttaa draiverilla 200 mph:n (mailia tunnissa) haamurajan rikkominen. Tähän hän ei ole vielä kilpailuissa pystynyt, mutta kertoi pysäyttäneensä mittarin tällä viikolla Havaijilla Kapaluan Plantation-kentän rangella lukemiin 211 mph.

DeChambeauta pyrkimyksissään on auttanut pituuslyönnin maailmanmestari Kyle Berkshire, jonka hallussa kaikkien aikojen kovin pallonnopeus 228 mph. Tämän hän teki World Long Drive Championship -kilpailussa vuonna 2019, jolloin hän saavutti mestaruutensa.

Torstaina alkaneessa vuoden ensimmäisessä PGA Tourin kilpailussa DeChambeau pelasi par 73 -kentällä tuloksen 69 (-4), millä hän jakaa 12. sijaa. ”Hullun tiedemiehen” pisin draivi kantoi 405 jaardin (370 metrin) päähän, mutta niin ikään kiertueen bighittereihin kuuluva Cameron Champ paineli parhaimmillaan oman avauksensa 16 jaardia pidemmälle.

Tuloslistalla Champ jäi DeChambeausta kaksi lyöntiä jakaen 30. sijaa.

Kun saavutan tuollaisen nopeuden, en tavoittele enempää.

DeChambeau ei ollut liiemmin halukas paljastamaan mitä hän on oppinut Berkshireltä. Hän kertoi kuitenkin harjoitelleensa niin lujaa, että on jossain vaiheessa ollut menettää tajunsa.

”Muutaman kerran tunneli on vilistänyt silmissä, jolloin harjoittelu on pitänyt keskeyttää.”

”Kyle antoi minulle muutamia vinkkejä tekniseltä puolelta, joita olen yrittänyt toteuttaa. Se sisältää tuntikausien raakaa työtä, missä kropan rajoja koetellaan.”

Kysymys on hänen mukaansa keskushermoston tarkoituksellisesta ylikuormittamisesta, jolloin omaa maksimia voidaan venyttää yhä pidemmälle ja pidemmälle.

DeChambeaun avauksista kahdeksan osui torstaina väylään. Kahdella virallisella mittausväylällä hänen draiviensa mitaksi saatiin keskimäärin inhimillisen kuuloiset vajaat 300 jaardia.

Seuraavan vuoden tai puolentoista aikana hän toivoo rutiininomaisesti saavuttavan pallollaan 205–210 mph nopeuden.

”Kun saavutan tuollaisen nopeuden, en tavoittele enempää.”

Sentry Tournament of Champions -turnauksen kärkipaikan jakavat Harris English sekä kisan voittoa puolustava Justin Thomas. He käyttivät avauskierrokseensa 65 (-8) lyöntiä. Eurooppalaisista Espanjan Sergio Garcia jakaa kolmatta sijaa, kaksi lyöntiä kärjestä.

Kisan ainoa pohjoismaalainen, Norjan Viktor Hovland jakaa 12. sijaa tuloksellaan 69 (-4).

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje