23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Challenge Tourille puuhataan kilpailua, jossa vain paria paremmat tulokset lasketaan

Chubby Chandler (vas.) ja Keith Pelley juonivat kilpaa uusia temppuja Challenge Tourille ja European Tourille. Kuva Getty Images

Manageri Chubby Chandlerin kaavailema uusi kilpailu on osin kannanotto ripeämmän pelin puolesta.

Par on ensi kaudella paperia ainakin yhdessä Challenge Tourin osakilpailussa, mikäli Chubby Chandlerin suunnitelma toteutuu. Golfmaailman tunnetuimpiin pelaaja-agentteihin kuuluva Chandler puuhailee Yhdysvaltain Golf Digestin mukaan Challenge Tourille kilpailua, jossa käytettäisiin niin sanottua ’par is your friend’ -pelimuotoa. Kyseinen pelimuoto on tuttu monista amatöörikilpailuista ja pro-am-turnauksista mutta uutta ammattilaiskentillä.

Challenge Tourilla kyse olisi muokatusta pistebogey -versiosta (modified stableford), jossa pelaaja saa pisteitä vain paria paremmista reikätuloksista. Birdiestä olisi luvassa 2 pistettä, eaglesta 5 ja albatrossista 8. Muista reikätuloksista saisi 0 pistettä.

Pelimuotoa voi hyvin soveltaa myös harrastegolfiin, joko tasoituksellisena tai ilman.

PGA Tourilla muokatulla pistebogikilpailulla on pitkät perinteet, mutta pisteitä on jaettu hieman eri tavalla. Paria paremmista tuloksista on saatu samat pisteet, mutta heikommista tuloksista pelaajaa on puolestaan rokotettu: bogista -1 ja tuplabogista ja sitä huonommista tuloksista -3 pisteellä.

Chandlerin kaavailemassa versiossa reikä päättyisi jokaisella reiällä pariin. Ellei siis viimeistään birdie-putti putoa reikään, pallo nostetaan taskuun ja siirrytään seuraavalle reiälle. Pelaajien ei edes sallittaisi jatkavan peliään kyseisellä reiällä enää birdie-yrityksen jälkeen.

Chandlerin mukaan pelimuoto on eräänlainen kannanotto ripeämmän pelin puolesta. Agentin arvion mukaan yleisö haluaa nähdä ammattilaisgolfareilta huippusuorituksia eikä jaksa välittää siitä, saavatko ammattilaiset upotettua kolmimetriset par-puttinsa reikään.

Pelimuoto kannustaa tavallista aggressiivisempaan ja samalla yleisöön vetoavaan pelitapaan, kun kullakin reiällä on vain voitettavaa. Hyökkäävään pelityyliin motivoi sekin, että reiän pisteet saa kaksinkertaisina, mikäli pallon lyö reikään griinin ulkopuolelta. Lisäksi rei’iltä ansaitut pisteet tuplataan kolmella viimeisellä reiällä. Esimerkiksi chippaamalla päätösreiällä eaglen sisään pelaaja voi ansaita kerralla peräti 20 pistettä (5 x 2 x 2).

”Voi hyvin olla, ettei homma toimi. Mutta kilpailusta voi yhtä hyvin tulla todella mielenkiintoinen. Peli sinällään säilyy samana. Teemme siitä vain nopeampaa, ja karsimme tylsimmät osuudet pois”, Chandler sanoo.

Pelimuotoa voi hyvin soveltaa myös harrastegolfiin, joko tasoituksellisena tai ilman. Parin sijaan reikien maksimituloksen voi asettaa osallistujien pelitasosta riippuen myös bogiin tai jopa tuplabogiin (brutto tai netto) ja säätää myös tulosten pistejakoa sopivalla tavalla. Pisteiden sijaan pelimuotoa voi pelata myös lyöntipelinä reikäkohtaisella maksimituloksella.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    peejii says:

    Rakkaan lajimme, nimeltä golf tulisi uusiutua, muuten jäämme hopealle lajien kirjossa. 12 reikää riittäisi hyvin, kuten jossain vaiheessa oli
    esillä. Golfin kehittäminen tarvitsee nopeita päätöksiä. 12 reiän kentät mahdollistaisivat kenttien nykyisestä maapohjasta osan myymisestä muuhun, kuten asuntotuotannon hyödyntämiseen. Tosin kentän tulisi olla tähän sopivalla alueella, ei korvessa. Odotan keskustelua aiheesta?

    Downhill says:

    Riittäisi mihin?
    Tiesitkö että voit nytkin pelata 12 reiän kierroksia?

    Itse jutun aiheeseen, ihan hauska ja yleisöystävällinen kilpailumuoto. Ei sinällään mikään uusi keksintö mutta ihan hyvä kun kehittelevät vaihtoehtoisia kilpailumuotoja.

    Ruis says:

    Albatrossista 8 pistettä ja jos sattuu tulemaan greenin ulkopuolelta niin pisteet tuplana, mutta olis mielenkiintoista tietää että montako 8 pisteen albatrossia ammattilaiskiertueilla vuodessa tulisi?