Kim Koivu lähti liikkeelle kovaa. Kuva: Getty Images
Challenge Tour |
15.4.2018

Kim Koivu ylivoimaiseen voittoon Kiinan Challenge Tour -kilpailussa

Kiertuedebytantti on saanut unelma-alun ammattilaisuralleen.

Kim Koivu piti pintansa loppuun saakka Kiinan Kunmingssä pelatussa, kauden toisessa Euroopan haastajakiertueen turnauksessa.

Helsinkiläinen (268/-16) oli kisan lopputiimellyksessä omaa luokkaansa, sillä Englannin Marcus Armitage ja Tanskan Joachim B. Hansen hävisivät hänelle neljällä lyönnillä. Koivun ja Hansenin ohella top 10:een ei mahtunut muita pohjoismaalaisia.

Kisaa toisen ja kolmanneksen kierroksen jälkeen johtaneella Koivulla oli ennen finaalikierrosta lyönnin etumatka Charlie Saxoniin. Etuyhdeksikön lopulle saakka hyvin taistellut yhdysvaltalainen (-9) joutui kuitenkin tyytymään kuudenteen sijaan.

Koivulle ei ilmaantunut sunnuntaina todellista uhkaajaa, sillä hän teki jo kierroksen alkuhetkillä selvää pesäeroa muihin. Helsinkiläinen oli eaglen ja kolmen birdien ansiosta kierrostaan viiden reiän jälkeen upeasti viisi alle, mikä näytti olleen myrkkyä kanssakilpailijoille − ero ei kaventunut enää sisääntulossa kolmea lyöntiä pienemmäksi.

Jatko sujui tasapainoisesti ja saldo karttui vielä kolmella birdiellä. Ainoan boginsa St. Laurence Golfia edustava pelaaja teki Kunming Yulongwan Golf Clubin kentän seitsemännellä reiällä. Tuloksellaan 64 voittaja jakoi päivän ja koko kisan parasta kierrosta, 64 lyöntiä.

Palkintoarvoltaan 350 000 dollarin turnauksen rahanjako tuotti Koivulle mukavan 45 374 euron ykköspalkinnon. Kenian avauskilpailusta hän tienasi jaetulla 14. sijallaan 7750 euroa.

Monivuotinen luotettava maajoukkuepelaaja teki viisaasti, kun malttoi hieman varttuneempana odottaa siirtymistään rahakentille.

Kahdesta ensimmäisestä turnauksesta saadut 53 160 pistettä nosti Koivun kiertueen Road to Ras Al Khaimah -listalla hienosti sijalle kolme. Koivu asetti ennen kauden alku tavoitteekseen sijoittua rankingissa 45:n joukkoon, mutta tarkistanee nyt tavoitettaan uudemman kerran. Viime vuonna top 45:een pääsi 50 915 pisteellä, joten jo nyt hän on sinetöinyt paikkansa ET:n syksyllä pelattavassa karsintafinaalissa.

Pääkiertueelle nousee kauden päätteeksi rankingin 15 parasta. Viimeisen ”suoran” ET-kortin kaudelle 2018 ansaitsi viime vuonna Skotlannin Bradley Neil, joka kokosi 93 168 pistettä.

Belt & Road Colorful Yunnan Openin voitto on turnauksen aattona 27 vuotta täyttäneen Koivun ammattilaisuran ensimmäinen. Sitä ei tarvinnut pitkään odottaa, sillä hän ryhtyi ammattilaiseksi loppuvuodesta pelatun Euroopan kiertueen karsintojen jälkeen. Päätös syntyi, kun hän sinetöi karsintafinaalissa vahvan kategorian Challenge Tourille kaudeksi 2018.

Monivuotinen luotettava maajoukkuepelaaja teki viisaasti, kun malttoi hieman varttuneempana odottaa siirtymistään rahakentille. Koivu ei kokenut olevansa valmis kovaan ammattilaismaailmaan, ennen kuin huomasi pystyvänsä pelaamaan tasapäisesti Euroopan kakkostason huippujen kanssa. Vahvan pohjan uralleen hän rakensi Yhdysvalloissa pelattuaan college-golfia Georgia Southern -yliopiston joukkueessa.

Kalle Samooja odotti Kunmingissä itseltään enemmän, mutta osasi toisaalta iloita kauden hyvää alkua. Kuva: Getty Images

Hän ehti debytoida marraskuun lopulla myös Euroopan kiertueella − esitys Australian PGA Championshipissä oli rohkaiseva, sillä paikka heltisi Gold Coastilla aina jatkokierroksille saakka.

Koivu on kautta aikain kahdeksas suomalainen Challenge Tourin kilpailun voittaja. Ensimmäiseksi tähän pystyi Tapiola Golfissa nykyään valmentava Mika Piltz, vuonna 1994. Sittemmin CT-voittoja ovat saalistaneet myös Anssi Kankkonen (kolmesti), Kalle Väinölä (kahdesti), Roope Kakko (kolmesti), Toni Karjalainen (kahdesti), Antti Ahokas (kahdesti) ja Tapio Pulkkanen.

Myös Kalle Samooja (-5) pelasi neljännellä kierroksella vahvasti. Tulos 67 nosti kauden avauskilpailussa kolmanneksi sijoittuneen turkulaisen mukavasti jaetulle 16. sijalle. Nousu kymmenen joukkoon ei ollut kaukana, se olisi edellyttänyt bogin sijasta birdieä viimeisellä (par 5) reiällä.

”Tänään oli kaikin puolin viikon parasta peliä. Löytyi hyvä rentous puttiin ja sain muutaman hyvän säkityksen. Alemmas olisi vielä pitänyt päästä”, Samooja kertoi.

Samooja odotti kilpailulta enemmän, mutta myönsi että kausi on lähtenyt myös hänen osaltaan mainiosti liikkeelle.

”Tuntui kyllä viikon alkaessa, että peli olisi riittänyt voittoon, mutta ei tällä kertaa. Liikaa tuli virheitä siellä täällä. Täytyy kuitenkin olla tyytyväinen tähänkin reissuun ja kauden starttiin.”

Rankingissa heti Koivun jälkeen neljäntenä oleva Samooja viettää tulevan viikon kotimaassa, minkä jälkeen Turkista käynnistyy neljän turnauksen putki.

Kisan kolmas suomalainen, Oliver Lindell, karsiutui kahden kierroksen jälkeen.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.