19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista

19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Brobergin pitkä matka ET-voittajaksi

Kristoffer Broberg oli paras Kytäjällä vuonna 2012.

Kun style="font-weight: bold;">Kristoffer Broberg 2012 voitti Kytäjällä Finnish Challengen näytöstyyliin, näytti selvältä, että nuorukaisesta kuoriutuu lähivuosina vakiokasvo Euroopan kiertueelle.

Broberg pelasi Kytäjällä vuoren varmaa peliä, vaikka kärsi olkapäävaivoista. Voittomarginaaliksi jäi lopulta kuusi lyöntiä haastajien karahdettua kiville yksi toisensa jälkeen.

Kytäjällä Broberg viipyi lehdistön haastateltavan poikkeuksetta niin pitkään kuin oli tarpeellista. Kiirettä hän ei pitänyt, joskin kohtelias ja vaatimaton olemus vaati toimittajilta tavallista enemmän päättäväisyyttä ja osuvia kysymyksen muotoiluja ettei käteen olisi jäänyt pelkkää tyhjää, lyhyitä hieman vältteleviä vastauksia.

Sama hieman sisäänpäin kääntynyt, varauksellinen ja jopa poissaoleva olemus huokui Brobergista sunnuntaina, kun hän voitti uransa ensimmäisen kerran European Tourilla.

Haastattelijan tehtävä ei ollut helppo, kun Broberg vastaili kysymyksiin lyhyesti hölmistyneen oloisena.

”En uskonut missään vaiheessa, kun katsoo millaisia pelaajia täällä on mukana”, Broberg vastasi, kun haastattelija kysyi missä vaiheessa hän alkoi uskoa voittomahdollisuuksiinsa.

”Tämä merkitsee minulle valtavan paljon. Olen vain niin onnellinen. Olen tehnyt valtavasti töitä tämän eteen koko elämäni ajan. Ei minulla ole sanoja”, hän toisteli useaan otteeseen, ja nieleskeli kyyneleitä jokaisen vastauksensa jälkeen.

Olennaista kuitenkin on, ettei epävarmuudesta ole kentällä tietoakaan. Broberg, 29, kohtasi uusinnassa neljä vuotta itseään nuoremman, mutta Ryder Cupissakin kovetetun Patrick Reedin. Jenkki kajautti avauksensa väylän oikealle puolelle raffiin, Broberg väylälle.

Kakkosensa Reed löi bunkkeriin, Broberg rautaysillä pienellä drawlla parin metrin päähän lipusta. Reedin loisteliaasta bunkkerinostosta ei ollut mitään iloa, kun Broberg puttasi birdie-puttinsa keskelle reikää ja nosti kätensä ilmaan huojentuneena ja onnellisena.

Pitkä mutka takaisin voittojen tielle

Kaudella 2012 Broberg voitti Challenge Tourilla Kytäjän lisäksi kolme kilpailua. Seuraavaksi kaudeksi hän nousi ET:lle, mutta ylsi 27 startissaan jatkoon vain yhdeksällä yrittämällä. Taloudellisen turvan toi Alfred Dunhill Championshipin kakkossija, mutta sen lisäksi hän ei koko kaudella yltänyt yhdessäkään kisassa 20 parhaan joukkoon.

Helpottunut Kristoffer Broberg tuulettaa voittoa Lake Malaren -kentän 18. viheriöllä. Kuva: Getty Images

Helpottunut Kristoffer Broberg tuulettaa voittoa Lake Malaren -kentän 18. viheriöllä. Kuva: Getty Images

Peli oli pahasti hukassa huhtikuuhun 2014 asti, kunnes ketsuppipullo aukesi ainakin osittain ja Broberg metsästi kolmen kuukauden aikana kolme top 10 -sijoitusta.

Myös kuluvalla kaudella Brobergin peli alkoi kulkea toden teolla vasta kauden puolivälissä.

Kotikisa Nordea Mastersissa hän oli kesäkuussa 13., viikkoa myöhemmin Ranskassa jo kuudes. Made in Denmark -kilpailussa hän jakoi elokuussa kakkossijan ja viikkoa myöhemmin Tsekissä sijoitus oi kahdeksas.

Sen jälkeen seurasi lyhyt heikompi jakso, kunnes Kiinassa rysähti.

Voiton myötä Broberg nousi maailmanlistalla sijalta 147 uran korkeimpaan sijoitukseensa 64. Race to Dubai -listalla hän on 12.

Maailmanlistalla edelle ovat maanmiehistä enää Henrik Stenson (6.) ja David Lingmerth (49.).

Ruotsalaisille voitto oli sadas European Tourilla. Se on suuri luku. Kristoffer Brobergilla on potentiaalia tuoda maalleen lisää ykköstiloja, vaikka kypsyminen voittajaksi pääkiertueella kestikin kauemmin kuin osattiin odottaa.

Suomen CT-kisan yhteydessä on aina painotettu sitä, että kentällä nähdään todellisia tähtiä, niin entisiä kuin tuleviakin. Broberg voi hyvinkin olla yksi kirkkaimmista.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje