Brittikonkari Richard Bland sensaatiomaisesti U.S. Openin kärkeen - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Brittikonkari Richard Bland sensaatiomaisesti U.S. Openin kärkeen

Richard Bland iski perjantaina palloa kuin maailmantähdet konsanaan. Kuva: Getty Images

Neljännesvuosisadan ammattilaisena pelannut Bland voitti kuukausi sitten ensimmäisen ET-kilpailunsa, joka avasi hänelle paikan uran toiseen U.S. Openiin.

Vaikka U.S. Openissa ollaan vasta puolimatkan krouvissa, voidaan Richard Blandin (-5) ankkuroitumista kisan kärkeen pitää todellisena yllätyksenä, ellei jopa sensaationa. Bland käytti perjantain kierrokseensa Torrey Pinesissa 67 lyöntiä, millä hän jakaa koko turnauksen parasta tulosta. Aivan yksin Blandin ei tarvitse paalulla paistatella, sillä avauspäivän ykkönen Russell Henley on samassa tuloksessa.

Bland pelasi toisella kierroksella kuin olisi ennenkin ollut noidankattilassa. Hän teki vaikealla South Coursella seitsemän birdieä, joista neljä ensimmäisellä (10–18) ja kolme jälkimmäisellä kenttäpuoliskolla. Bogeja Blandille kirjattiin kolme, joista viimeinen syntyi, kun aivan lipun suuntainen tiilyönti jäi 17. reiällä (kentän kahdeksannella) täpärästi etubunkkeriin. Työstövara seuraavaa lyöntiä ajatellen oli turhan niukka ja bogey oli pitkähkön par-putin jälkeen vääjäämätön tosiasia.

Suurin osa birdieistä syntyi ilman suurempia urotekoja saaden näyttämään Blandin esityksen hämmästyttävän vaivattomalta.

Helmikuussa 48 vuotta täyttänyt Bland ei ole mikään yleinen ilmestys major-kilpailuissa. Niitä on ennen tätä viikkoa kertynyt hänelle tasan kolme, kaksi Open Championshipissä ja yksi U.S. Openissa. Ainoa jatkoonpääsy on neljän vuoden takaisesta Openista, jossa Southamptonissa asuva pelaaja oli 22:s.

Bland on pelannut European Tourilla lähes 20 vuotta, mutta onnistui ottamaan kiertueella kaikkien aikojen iäkkäimpänä pelaajana debyyttivoiton vasta 478. startissaan hieman toista kuukautta sitten käydyssä Betfred British Mastersissa. Ryder Cupeistakin tutulla Belfryn kentällä pelatun kisan uusinnassa kaatui nuori italialainen Guido Migliozzi.

Kisan jälkeen Bland asettui tv-monitorin – kuten ET:llä on nykyään tapana – ääreen keskustelemaan vanhempiensa kanssa. ”Äiti, oletko ok? hän tiedusteli, mutta itkevä ”naapurintätimäinen” äiti sanoi, ettei ollut, koska oli odottanut voittoa poikansa tavoin niin kauan.

Blandin perheen hellyttävä hetki saavutti suuren suosion ympäri maailman ja pelaaja sai valtavan määrän onnitteluja ja peukutuksia sosiaalisessa mediassa kärsivällisyydestään ja sitkeydestään.

”En osannut odottaa tätä. Olen vain kaveri, joka voitti golfkilpailun”, vaatimaton Bland koetti toppuutella suurimman huomion keskellä.

Belfryn kisan voitto siivitti hänelle kolmen kilpailun mini-rankingissa paikan U.S. Openiin, jossa konkari on nähty edellisen ja ainoan kerran vuonna 2009 Bethpage State Parkissa New Yorkissa pelatussa turnauksessa.

Bland joutui perjantaina todellisen mediahumun keskelle. ”Roryko (McIlroy) tekee tätä viikosta toiseen?” hän kysyi matkalla viidenteen haastatteluunsa.  Uteluja riitti, kun Bland sai vastata ihmettelijöiden kysymyksiin kenties enemmän kuin koko 28-vuotisen uransa aikana yhteensä.

”Tämä on ollut meidän vanhusten vuosi”, Bland kertoi kotiklubinsa The Wisleyn logo hatussaan viitateen omaan ja kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana PGA Championshipin toukokuussa voittaneeseen Phil Mickelsoniin ja kenties myös ikätoveriinsa Stewart Cinkiin, joka otti huhtikuussa toisen voittonsa PGA Tourilla kuluvalla kaudella.

Blandin ja Henleyn takana riittää hiillostajia, jotka haluavat valloittaa kaksikon paikan kärjessä virallisena ”moving dayna” lauantaina, lähimpinä kolmatta sijaa jakavat major-turnausten tuloslistojen yläpäästä kisasta toiseen viihtyvä Louis Oosthuizen sekä henkisestä lamastaan irtaantunut Matthew Wolff, jotka ovat lyönnin päässä.

Muista eurooppalaisista top 10:een mahtuvat kisan suurin ennakkosuosikki, viidettä sijaa Bubba Watsonin kanssa jakava Espanjan Jon Rahm (-3) sekä 10. sijaa jakava, Blandille Belfryn kisan playoffissa hävinnyt Guido Migliozzi (-1).

South Course ei ole tuottanut vaikeista major-kentistä pitäville pettymystä, sillä vain 12 kilpailijaa on 36 reiän alle parin. Kisa on harvinaisen tasainen, sillä viimeiset jatkoon päässeet pelaajat ovat vain viiden lyönnin päässä kärkitusinasta.

Lue seuraavaksi: Phil Mickelson jahtaa suurinta unelmaansa kotikentällä, josta ei ole hänelle etua

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje