5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Bettencourtille uran avausvoitto PGA Tourilla

Robert Garrigus ei kestänyt painetta johtaessaan Memphisin kisaa turvallisella erolla. Nevadassa on hyvä tilaisuus revanssille. © Getty Images

Matt

Matt Bettencourtista tuli sunnuntaina ensikertalaisvoittaja PGA Tourilla. &copy Getty Images

Reno-Tahoe Openissa vaihtui kärkinimi tiuhaan tahtiin. Robert Garrigus, ChrisDiMarco ja ScottMcCarron johtivat kisaa kukin vuorollaan, kunnes tuli Matt Bettencourt kääntäen koko homman itselleen.

Kisa oli kuitenkin loppuun saakka mielenkiintoinen, sillä Bob Heinzin (-10) epäonnistuminen metrin mittaisessa birdieputissa viimeisellä griinillä esti ratkaisun viemisen playoff-rei’ille.

Bettencourtille (-11) voitto oli ensimmäinen PGA Tourilla. Hän tienasi Nevadan turnauksessa 540 000 dollaria sekä paikan ensi kuussa Whistling Straitsilla pelattavaan PGA Championshipiin.

”Tein muutamia mahtavia pelastuksia. Minusta tuntuu juuri nyt siltä kuin olisin maailman paras bunkkeripelaaja”, Bettencourt sanoi.

Bettencourt esitti myös kisan parasta puttipeliä koko viikon. Sunnuntaina hän selvitti 12 griiniä yhdellä putilla, koko saldon oltua 24 puttia.

Voittaja kiitteli saavutuksestaan caddietaan Matthew Achatzia, joka kantaa tavallisesti Rocco Mediaten bägiä. Achatz päätyi lainaan Bettencourtille, sillä oma isäntä oli TV-kanavalla kommentoimassa British Openia.

”Kiitoksia Roccolle (Mediate) caddielainasta. Hän sai minut uskomaan itseeni ja piti rauhallisena.”

Heinzin oli alun perin tarkoitus pelata Nationwide Tourin kisassa, kunnes hän sai kuulla pääsevänsä mukaan Nevadan kisaan. 340 000 dollaria tienannut pelaaja ei ollut kovin pahoillaan, vaikka voitto menikin sivu suun.

”Tienasin täällä urani suurimman shekin. Pelasin niin kuin vanha Bob ja lähipelini oli sunnuntaina lähes loistavaa. Upotin kolme lyöntiä griinin ulkopuolelta”, Heinz sanoi.

John Merrick ja Mathias Grönberg jakoivat Renossa kolmannen sijan tuloksellaan -9.

PGA Tour jatkuu torstaina Canadian Openin merkeissä. Ontariossa pelattavan kisan viimevuotista voittoa puolustaa Nathan Green.

Marko Kuivasaari

McCarronin vuoro kiivetä Renossa johtoon

Scott McCarronin päätös skipata British Open saattoi tuntua monesta oudolta. Hän toimii kuitenkin tänä vuonna Reno-Tahoe Openin turnausisäntänä yrittäessään omalla panoksellaan turvata kisan tulevaisuuden. McCarron myös johtaa kisaa lyönnillä ennen finaalikierrosta.

Scott

Scott McCarron johtaa mukavissa maisemissa pelattavaa Renon turnausta. &copy Getty Images

Scott McCarronin poisjäänti tämänvuotisesta British Openista herätti USA:ssa jonkun verran kummastusta. Eihän tavallisesti kukaan pelipaikan omaava halua vapaaehtoisesti sivuuttaa St Andrews’ssa pelattavaa major-turnausta. Mutta McCarron halusi. Entisenä renolaisena hänet kutsuttiin Reno-Tahoe Openin turnausisännäksi, minkä tehtävän hän kokee turnauksen jatkon kannalta tärkeäksi.

”Me tarvitsemme Reno-Tahoe Openiin pääsponsorin, jotta kilpailu jatkuisi tulevaisuudessakin”, sanoi McCarron, joka järjesti perjantai-iltana 80 hengelle rantajuhlat Lake Tahoella.

”British Open on yksi suosikkiturnauksistani, eikä major-kisoja voi pelaamatta voittaa. Poisjäänti voi vielä jälkeenpäin vähän kaivella, mutta olen tyytyväinen tehdessäni tämän valinnan. Oma pelikin on sujunut kisassa hyvin.”

McCarron (-10) teki lauantaina neljä birdietä seitsemän ensimmäisen reiän sisään, kunnes chippasi eaglen reikään yhdeksännellä reiällä. Hän on voittanut PGA Tourilla viimeksi vuonna 2001, joten uran neljäs voitto yhdeksän vuoden tauon jälkeen varmasti maistuisi.

”Voittaa isännöimänsä turnaus oli jotakin mahtavaa, mutta ei auta mennä asioiden edelle”, McCarron sanoi.

McCarron on ansainnut peliurallaan 11,5 miljoonan dollarin tienestit, mutta on tällä hetkellä kiertueen ansiolistalla vasta 134:ntenä. Hän on viimeksi johtanut PGA Tourin kisaa 54-reiän jälkeen vuonna 2002, jolloin sijoitus oli lopulta kolmas.

Kisaan kahden kierroksen jälkeen johtanut Robert Garrigus teki viimeisellä reiällä bogin päästäen McCarronin yksin kisan johtoon. Garrigus jakaa toisen sijan John Mallingerin kanssa.

Neljäntenä oleva Kanadan Graham DeLaet sivusi kolmannella kierroksella Montreaux Golf & Country Clubin kenttäennätystä, 62 lyöntiä. Hän pelaa ensimmäistä kauttaan PGA Tourilla.

Marko Kuivasaari

Garrigus kiipesi kärkeen Nevadassa

Lee Westwoodille playoff-tappion Memphisissä kärsineen Robert Garrigusin loistava peli Renon kisan toisella kierroksella riitti nostamaan hänet Matt Bettencourtin seuraksi kärkeen. Kaksikolla on kahden lyönnin johto ennen John Mallingeria.

Robert Garrigus (-10) esitti Reno-Tahoe Openin toisella kierroksella pirteintä peliä noustessaan PGA Touriin kuuluvassa turnauksessa johtoon. Kärkipaikan Garrigusin jakaa kisaa jo avauskierroksen jälkeen johtanut Matt Bettencourt.

Garrigus muistetaan aiemmin tällä kaudella pelatusta St Jude Classicista, jossa hän menetti selvän johtonsa Lee Westwoodille. Triplabogin 18:lla tehnyt Garrigus teki bogin uusinnan ensimmäisellä reiällä ja rutinoituneempi englantilainen vei voiton.

”Tänään kaikki onnistui. En lyönyt koko päivänä yhtään huonoa lyöntiä”, Garrigus hehkutti.

Kolmantena oleva John Mallinger on kärkikaksikkoa kaksi lyöntiä jäljessä. Bob Heinz, Bill Lunde, JohnMerrick ja toisen polven pgatourilainen Kevin Stadler jakavat neljännen sijan tilanteessa -7.

Kokeneet Chad Campbell ja Chris DiMarco (-6) mahtuvat myös kymmenen parhaan joukkoon.

Renossa nähtiin myös kauden neljäs albatrossi, josta vastasi Shiv Kapur Montreaux’n kentän yhdeksännellä reiällä. Intialaisen kohtaloksi koitui kuitenkin karsiutuminen kisan jatkokierroksilta.

Marko Kuivasaari

Auttaako oma poika Chris DiMarcoa menestykseen Nevadassa?

Chris DiMarco ei ole saanut aikoihin kunnon tulosta aikaan PGA Tourilla. Nyt hän on Renon kisassa lyönnin päässä kärjessä, kiitos 14-vuotiaan caddiena toimivan poikansa, joka luki isälleen avauskierroksella griinit oikein. Matt Bettencourt on johdossa.

Chris

Chris DiMarco löysi torstaina hyvän pelifiiliksen. &copy Getty Images

Mikäli Chris DiMarco jatkaa samaan malliin Nevadan turnauksessa kuin torstaina, saattaa hänen 14-vuotiaasta pojastaan tulla pian isänsä vakituinen caddie.

Di Marco, kolminkertainen voittaja PGA Tourilta, joka ei ole sijoittunut pariin vuoteen kymmenen parhaan joukkoon kiertueella, pelasi Reno-Tahoe Openin ensimmäisellä kierroksella tuloksen 67 (-5). Se riittää tässä vaiheessa toiseen sijaan, sillä kärjessä oleva Matt Bettencourt selvitti kierroksensa lyönnin verran paremmalla tuloksella.

DiMarcon poika toimi kuin kokeneempi caddie, antaen isälleen oikeita vinkkejä Sierra Nevadan upeiden maisemien tuntumassa sijaitsevan Monreux Golf & Country Clubin hankalien griinien lukemiseen. Lisäksi pojan vaatima avausmailan vaihto draiverista rautakakkoseen kentän kahdeksannella saattoi pelastaa yhden lyönnin isä-DiMarcon tuloksesta.

”Tämä on yksi mahtavimmista jutuista, mitä olen kokenut golfkentällä. Oma poikani saa minut tekemään birdieitä ja pelaamaan näin hyvin. Hänellä on tasoitus 3 ja 4 välillä, joten kyllä hän osaa griinit lukea”, DiMarco hehkutti.

Hän on selvittänyt tällä kaudella cutin kymmenen kertaa 15 pelaamassaan kisassa, mutta on onnistunut sijoittumaan vain kertaalleen 25 parhaan joukkoon. Tienestejä on koossa juuri ja juuri 200 000 dollaria.

Kärjessä oleva Bettencourt voitti vuoden 2008 Nationwide Tour Championshipin, mutta avausvoitto PGA Tourilla antaa yhä odottaa itseään.

Vuoden 2006 Renon kisan voittaja Will MacKenzie jakaa kolmannen sijan yhdessä Graig Bowdenin kanssa tuloksellaan 68 lyöntiä.

Tuloksessa 69 on peräti 18 pelaajaa, joiden joukosta löytyvät mm. Steve Elkington, Woody Austin, Mark Hensby, J.J. Henry sekä takavuosien yliopistotähti Chad Campbell.

Marko Kuivasaari

Kun kissa on poissa, hiiret juhlivat

PGA Tourilla on tällä viikolla tilaa uusille menestyjille, kun koko kiertueen eturivi pelaa samanaikaisesti Skotlannissa kauden kolmatta major-turnausta. John Rollins puolustaa Nevadan kisan voittoa.

Vaughn

Vaughn Taylorin menestysmahdollisuuksia pidetään Renon turnauksessa hyvinä. &copy Getty Images

Atlantin toisella puolella yhtä aikaa British Openin kanssa pelattava PGA Tourin turnaus on tänä vuonna nimeltään Reno-Tahoe Open. Edelliskaudella vielä US Bank Championshipinä tunnettu kisa pelataan Renossa, Nevadan osavaltiossa.

Kisakenttänä on Montreux Golf and Country Club, jonka mm. Jack Nicklaus on arvioinut viiden suosikkikenttänsä joukkoon. MGCC:llä on pituutta kiitettävät 6850 metriä, mutta mitta kärsii pienen inflaation kentän sijaitessa n. 1,5 kilometriä meren pinnan yläpuolella.

Tarkat lyönnit nousevat Reno-Tahoe Openissa arvoonsa kentän pienehköjen griinien vuoksi: viime vuoden tilastoissa MGCC:n viheriöt olivat griiniosumissa laskettuna PGA Tourilla kymmenen vaikeimpien joukossa. Samaa heijastelee myös sand save -tilasto. Selvästi kenttä, joka suosii kärkitason pelaajia.

Mutta kun kärki loistaa poissaolollaan, suo Reno-Tahoe Open hieman tuntemattomammille pelaajille mahdollisuuden päästä otsikoihin.

Vuosina 2004 ja 2005 Renossa voittanut Vaughn Taylor oli viime viikonvaihteessa John Deere Classissa kuudes. Muita kauden mainittavimpia sijoituksia ovat Travelers Championshipin yhdeksäs sija sekä AT&T Nationalin 11:s sija.

Viime vuonna Renossa voittanut John Rollins on myös seurattavien listalla. Hyvin Nevadassa viihtyvä Rollins on sijoittunut viidessä Renon kisassa neljästi 15 parhaan joukkoon, ollen mm. vuonna 2008 toinen.

Muita mahdollisia menestyjiä Renossa voisivat olla myös Puerto Ricon turnauksen kakkonen Kris Blanks sekä Joe Ogilvie.

Kolmesti kymmenen parhaan joukkoon tällä kaudella sijoittunut Blanks on parhaillaan jopa kiertueen ball striking -listan (draivit + griiniosumat) ykkösenä, ja on jo aivan miljoonan dollarin kausiansiorajan kynnyksellä.

Ogilviellä on pari kohtalaista sijoitusta edellisistä kisoistaan. Hän puttasi hyvin John Deere Classicissa ja tehtaili myös birdietä mukavaan tahtiin. 16 bogia jättivät Ogilvien kuitenkin niukasti 20 parhaan ulkopuolelle. Mikäli griiniosumatarkkuus petraantuu lähipäivinä jonkun verran, voi Ogilvie olla Renon kisan tulosluettelossa varsin korkealla.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje