Australialaisten pitkä odotus päättyi - Golfpiste.com

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Australialaisten pitkä odotus päättyi

Adam Scottin riemulla ei ollut rajoja, vastaanottaessaan ensimmäisenä australialaisena vihreän takin. Kuva: All Over Press

Kauden ensimmäinen major-turnaus US Masters huipentui varhain maanantai-aamuna Suomen aikaa arvoisellaan tavalla. Neljän kierroksen jälkeen tasatulokseen päätyneet Adam Scott ja Angel Cabrera veivät trillerin toiselle jatkoreiälle, jolla ensin mainittu ratkaisi pelin edukseen. Voitto oli paitsi Scottin ensimmäinen major-turnauksissa myös Australian ensimmäinen Mastersin historiassa. Voitto näytti kallistuvan Scottille jo ”varsinaisella peliajalla”, hänen upotettuaan kuusimetrisen birdieputin finaalikierroksen viimeisellä viheriöllä. Scott ja hänen caddiensa Steve Williams tuulettivat rajusti ja riensivät voittajan elkein kohti tuloskortin tarkistuspistettä. Tässä vaiheessa Angel Cabrera oli ainoa, joka saattoi enää nousta lopputulokseen yhdeksän alle päätyneen Scottin kanssa tasoihin. Vuoden 2009 Masters-voittaja iski 18:lla toisen lyöntinsä rautaseiskalla metrin päähän reiästä ja upotti lyhyen birdieputtinsa vaivatta keskelle reikää. Olivatko australialaisten haaveet Masters-voitosta jälleen kerran murenemassa käsiin? Tätä miettivät monet, kun Scott ja Cabrera siirtyivät kohti 18. reiän lyöntipaikkaa. Cabreralle tarjottiin uusinnassa voittoa kahteen eri otteeseen. Ensimmäisellä jatkoreiällä (18) hänen chippinsä griinin alalaidasta meni hiuksenhienosti kupin oikealta puolelta ohi. Toisella jatkoreiällä (10) molemmilla oli edessään n. nelimetrinen birdieputti. Tälläkin kertaa Cabreran pallo kaarteli joidenkin millien päässä reiän oikealla puolella. Scott pyysi ennen voittoputtiaan Steve Williamsin lukemaan kallistukset hänen puolestaan. Caddien mielestä ennakkoa piti ottaa selvästi enemmän oikealle kuin Scott alun perin näki. Williamsin suunnitelmaa noudattaen Scott upotti pallonsa kauniisti reiän perukoille.

Nämä 72. reiän tuuletukset enteileivät mitä tuleman pitää. Kuva: All Over Press

Nämä 72. reiän tuuletukset enteileivät mitä tuleman pitää. Kuva: All Over Press

”Voittoputti saattaa olla minun urani kohokohta”, Williams sanoi. ”Koska hän (Scott) pyysi minua lukemaan linjan.”

Ei olisi ollut urheilullisesti suuri vääryys, vaikka Mastersin voitto olisi mennyt Cabreran matkassa Argentiinaan. Mutta suurimmalla osalla huippugolfin ystävistä oli varmasti sympatiat Scottin ja australialaisten puolella. Scott menetti viime heinäkuussa British Openin voiton Ernie Elsille, tehtyään lopussa neljä peräkkäistä bogia.

”Meillä on tapana ajatella, että olemme parhaita kaikessa. Golf on Australiassa iso laji, ja Masters on päässyt aina luisumaan käsistämme”, maailmanlistalla kolmanneksi nouseva Scott sanoi. ”On hämmästyttävää, että minusta tuli lopulta ensimmäinen australialainen voittaja. Se on aivan mahtavaa.”

Masters oli ollut tähän saakka ainoa major-turnaus, jonka voittajat ovat käyttäneet ainoastaan lyhyttä putteria. Scottin voiton myötä kuudesta viimeisestä major-voittajasta neljä on ankkuroinut putterin rintaansa. Tällä menetelmällä puttaaminen on näillä näkymin päättymässä R&A:n ja USGA:n yhteisellä päätöksellä vuodesta 2016 lähtien.

Masters on aiheuttanut australialaisille lähes pakokauhua siitä lähtien, kun Greg Norman menetti vuoden 1996 turnauksen finaalikierroksella kuuden lyönnin johtonsa Nick Faldolle. Muita kalkkiviivoilla hyytyneitä ausseja ovat olleet Jim Ferrier (1952) ja Bruce Crampton (1972). Samaan kakkosten kerhoon liittyivät kaksi vuotta sitten vielä Scott ja Jason Day.

”Greg Norman on inspiroinut kaikkia australialaisia kilpagolfareita. Hän on ollut meille hieno esikuva. Omistan osan tästä voitostani hänelle”, Scott sanoi.

”Olen aivan pilvissä. Katselin Adamia kyynel silmässäni. Adam teki sen itselleen ja koko maalle”, kotoaan Etelä-Floridasta tavoitettu Norman kertoi uutistoimisto AP:lle.

Angel Cabrera voi olla tyytyväinen esityksiinsä, vaikka tappio koville ottikin. Kuva: All Over Press

Angel Cabrera voi olla tyytyväinen esityksiinsä, vaikka tappio koville ottikin. Kuva: All Over Press

Norman sanoi olleensa sunnuntaina niin hermostunut, että lähti kuntosalille, kärkiryhmän edettyä finaalikierrostaan kohti sisääntuloa. Tultuaan takaisin – neljä reikää ennen loppua – Day, Scott ja Marc Leishman olivat vielä kaikki voiton syrjässä kiinni.

”Voin vain kuvitella miltä muista tuntui, kun pelasin itse”, Norman sanoi.

Tämänvuotinen Masters oli erilaisine vaiheineen mielenkiintoinen turnaus. Tianlang Guan, 14, pelasi Augustassa kisan historian nuorimpana pelaajana, mutta hänkään ei välttynyt sivuosastaan draaman käänteissä. Guan sai toisella kierroksella rangaistuslyönnin hitaasta pelistä, mutta selvitti siitä huolimatta tiensä viikonlopun kierroksille.

Myös Tiger Woods sai kahden lyönnin rangaistuksen väärästä dropista toisella kierroksella. Lopullinen ratkaisu ei mennyt kaikkien mielestä oikein, sillä Woods tuli rikkeensä myötä allekirjoittaneeksi väärän tuloksen. Woodsia ei kaikesta huolimatta diskattu, eikä hän useista vaatimuksista huolimatta vetäytynyt turnauksesta.

Jälkeenpäin voi vain spekuloida, mikä vaikutus tällä episodilla oli Woodsin otteisiin kisan jälkipuoliskolla. Paras terä hänen otteistaan oli viikonloppuna joka tapauksessa kadonnut jonnekin. Maailmanykkönen (-5) jakoi Mastersissa neljättä sijaa yllättäjä Marc Leishmanin kanssa. Jason Day (-7) oli kolmas.

Thorbjörn Olesen (-4) oli kentän paras pelaaja, jos ensimmäistä kierrosta ei oteta huomioon: viimeiset 54 reikää kymmenen alle pelannut tanskalainen aloitti Mastersin tuloksella 78. Olesen jakoi kisassa kuudetta sijaa sunnuntaina pahasti hyytyneen Brandt Snedekerin kanssa.

Olesenista on hiljalleen kehittymässä pohjoismaalaisten vahvin valttikortti huippugolfissa. Hänen pelistään ei löydy huonoja osa-alueita, lisäksi Olesenin herrasmiesmäinen luonne on valloittanut paitsi kanssapelaajat myös suuren golfyleisön. 23-vuotias Olesen on iskeytynyt maailmanlistalla tiukasti 50:n joukkoon, mikä avaa hänelle tietä kaikkiin major-turnauksiin. Olesenin matka kohti lajin kirkkaimpia parrasvaloja on alkanut.

Lähde: PGA Tour

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje