23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Finnish Tour - Kilpagolf

Aura Golfin SM-kisoissa odotetaan birdiejuhlia - "Voittoon vaaditaan 10-15 alle parin tulos”

Miesten ja naisten sarjoissa mitalikandidaatteja on neljän kierroksen kilpailussa melkoinen määrä, eikä ylivoimaisia suosikkeja ole rivissä.

Vuodesta 1957 pelatuissa SM-lyöntipelikisoissa on menty oletettavasti jo pysyvästi malliin, jossa ammattilaiset ja amatöörit pelaavat yhdessä.

Oliver Lindell (2016) ja Lauri Ruuska (2017) pokkasivat ammattilaisina edelliset miesten mestaruudet. VilleKalliala (1991) oli paras 90-luvulla yhden kerran kokeiluun jääneessä kisassa.

Naisten mestareiksi pelasi 2016 Jenna Mäihäniemi, edelliskaudella pokaalin kuljetti kotiinsa Krista Bakker.

Ruissalon kilpailut ovat osa Aura Golfin 60-vuotisjuhlia. Miehiä on mukana 108, naisia 36.

Neljä EM-kultamitalistia mukana

Sunnuntaina kultamitalit kaulassaan Berliinistä palanneista kuudesta amatööristä Ruissalossa ovat mukana Aleksi Myllymäki, Santeri Lehesmaa, Veeti Mähönen ja Jonatan Jolkkonen.

Aleksi Myllymäki oli kesäkuun henkilökohtaisten EM-kisojen finaalikierroksen ensimmäisillä reiíllä jopa mitalitaistelussa.

Nelikko lukeutuu edellisen viikon häkellyttävästä esityksestään huolimatta rutinoidumpien pelaajien  haastajiin.

Lauri Ruuska, Tuomas Salminen sekä Henri Satama ovat ennakkoasetelmissa suurimmat suosikit

Menestysnälkäisiä ja potentiaalisia pelaajia on miesten ja naisten kisoissa tavanomaista enemmän, ylivoimaiset suosikit puuttuvat.

Lauri Ruuska voitti SM-kisat 2015 ja 2017. Potentiaalia on kolmanteenkin titteliin. Suuri kysymys kuuluu, onko Ruuskan usein ailahteleva peli on -vai off-asennossa?

”Uskon, että voittaakseen Ruissalossa täytyy pelata neljä kierrosta yhteistulokseen 10-15 alle”, arvelee kauden ensimmäisen kotimaisen kisansa pelaava Lauri Ruuska.

Samoilla linjoilla on reikäpelimestaruuskisoissa hopeaa napannut Tuomas Salminen.

”Oma peli ei ole ollut kaikkein parhaassa kunnossaan”,  tiistaina pro-amissa Ruissalossa parhaan tuloksen 68 tehnyt Salminen määritteli.

Oona Vartiainen, Petra Salko ja Elina Saksa antavat näyttöjä kotimaisemissaan

Aura Golfia edustava Petra Salko on opiskellut kolme vuotta USA:ssa, Oregonissa. Vuoden päästä tutkinnon pitäisi olla valmiina.

”Hyvin olen Oregonissa viihtynyt. Kesäkaudella kalenterissani tärkeimmät kisat ovat olleet joukkue –ja henkilökohtaiset EM-kisat. Päätin osallistua SM-kisoihin, kun ne pidetään Ruissalossa”, Salko kertoi hioessaan puttejaan Oona Vartiaisen kanssa.

Petra Salko (oik) lentää heti kisojen jälkeen sunnuntaina kohden henkilökohtaisia EM-kisoja. Oona Vartiasella (vas.) on reilu kolme viikkoa aikaa valmistautu häihinsä.

Vartiainen edustaa  Kankaisten Golf Maskua, jossa hän toisinaan tekee myös opetusta. Caddiemasterina hän työskentelee Aura Golfissa, jonka valmentajan Sakari Ahon kanssa Vartiainen aloitti yhteistyön keväällä.

”Halusin saada varmaa kuukausituloa kesän aikana, niinpä tällä kaudella olen caddiemasterina Ruissalossa”, edellisvuonna Kankaisilla samoja töitä tehnyt Vartiainen kertoo yhteistyöstään kahden golfkeskuksen kanssa.

Vuonna 2011 SM-kultaa Vuosaaren kisoissa voittanut Vartiainen ei vielä ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa LET:lle, päätyömaa on Let Access Tour.

Menestyksestä riippumatta elämän suurin juhlapäivä on merkitty hänen kalenteriinsa 11. elokuuta. Tuolloin Oona Vartiainen viettää häitään.

Aura Golfia edustavista pelaajista vahvin kortti on juniori-ikäinen Elina Saksa, joka on ottanut kuluvalla kaudella ison askeleen eteenpäin saavutuksissaan.

Elina Saksalla on mainiot mahdollisuudet kiilata itsensä syksyn MM-joukkueeseen Irlantiin.

”Kotikisat ovat meille kaikille näytönpaikka. Svingi ei nyt ole ihan parhaimmillaan, avaukset pitäisi saada korkeammalla prosentilla väylään kuin juuri tällä hetkellä on tilanne. Vaikka sitten löisin niitä rautaviitosella”, hän määritteli sarkastisesti tiistaina harjoituskentällä.

Elina Saksalle ja muille syksyn MM-kisoihin pyrkiville pelaajille SM-kisat ovat hyvin tärkeä testi. Kolme pelaajaa valitaan. Ensimmäinen maailmanlistan perusteella, toinen kotimaisen rankingin perusteella, kolmas harkinnalla.

”Kyllä minusta tuntuu siltä, että naisten sarjassakin voittajan pitää pystyä pelaamaan reilusti alle parin”, Saksa määrittää.

Suurimpia suosikkeja jo keskiviikkona käynnistyvissä kisoissa ovat Elina Saksan lisäksi Sanna Nuutinen, edellisvuoden mestari Krista Bakker, Anna Backman sekä Ruissalossa golfuransa aloittanut Elina Nummenpää, joka pro-amissa naulasi tauluun tiistain kovimman tuloksen 69.

Sanna Nuutinen ja muut naisammattilaiset pelaavat 2 000 euron ykköspalkinnosta. Miesten paras kuittaa 3 000 euroa. Mikäli kisan voittaa amatööri, ammattilaisten rahapalkinto ykköstilan osalta jää jakamatta.

Miesten sarjassa kahden kierroksen jälkeen jatkoon pääsee 51 pelaajaa, naisia 16. Perjantaina ja lauantaina Aura Golfin kentällä kisaavat omissa mestaruuskisoissaan myös E-Tourin seitsemän pelaajaa.

Vaikka karheikot ovat osittain varsin kuivia, kenttä ja etenkin viheriöt ovat huippukunnossa.

”Raffeihin ei kannata mennä, ne ovat paikoittain todella sitkeitä jos osuvat kohtiin , joihin kastelu yltää”, muistuttaa Linda Henriksson.

Kisat käynnistyvät keskiviikkona. Kahtena ensimmäisenä päivänä pelit käynnistyvät klo 8.00, viimeiset ryhmät lähtevät matkalle 14.50.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje