26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista

26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Aura Golfin kasvatit arvioivat Gant Openin ratkaisun paikat

Auran 15. on kentän lyhin ja helpoin par-kolmonen, jolla tullaan näkemään birdiejä. Muut par-kolmoset ovat pitkiä ja vaativia.

Katsojilla on kauden päätapahtumaan vapaa pääsy. Näillä vinkeillä tiedät, missä kisaa kannattaa seurata.

Aura Golfin kenttä on valmis ja viritetty Euroopan parhaiden golfareiden hyökkäystä varten. Kysyimme Aurassa kasvaneilta ja golfoppinsa ammentaneilta kilpailijoilta arvioita siitä, millä väylillä ratkaisut nähdään.

Elina Saksa ja Daniella Barrett ovat Auran vahvan juniorimyllyn kasvatteja. Kaksikko sai hyvin kisakierroksia alle naisten joukkueiden EM-kisoissa Royal County Downin klassikkokentällä viime viikolla.

Molemmat naiset korostavat par 5 -väylien (3, 8, 13, 14) merkitystä Aurassa.

Tässä kohtaa on syytä mainita, että kilpailussa kentän kuudes reikä toimii avausväylänä ja kentän reikäjärjestys on muutenkin hieman tavallisesta poikkeava. Tässä artikkelissa väylien numeroinnilla viitataan niiden normaaliin pelijärjestykseen.

”Kolmosen pääsee kahdella päälle hyvällä avauksella. Kasilla hyvällä avauksella voi lähteä lyömään isoa mailaa metsän ja kallion väliin ja tavoittelemaan griiniä. 13:n pääsee kahdella päälle hyvällä avauksella. Riskinä ovat suuret bunkkerit griinin edessä, joista edessä on vaikea lyönti varsinkin takalippuihin – ja outti vaanii takana”, kaksikko tiivistää pelin hengen par-viitosilla.

Auran 13:n bunnkerointi hakee vertaistaan, sillä griinibunkkereiden pinta-ala on massiivinen. Bunkkerista ei saa lyödä pitkäksi, sillä takana vaanii out of bounds -raja.

Par-viitosista vain 14, vasemmalle kaartuva dogleg, on sellainen, jossa pelistrategiaa on syytä pohtia pariin kertaan riippuen vallitsevasta tuulesta ja tiin sijoittelusta.

”Voi toki lähteä lyömään vähän metsän yli, jolloin onnistuneen avauksen jälkeen voi lähteä griiniä tavoittelemaan. Konservatiivinen peli on lyödä väylän kulmaan, josta välilyönnin voi sijoittaa haluamaansa mittaan”, Saksa avaa.

Nokia River Golfia jo vuosia edustanut Elina Nummenpää on kiertänyt Aura Golfin kenttää juniori-ikäisenä vuosia, joten hän tietää sen metkut tarkalleen.

”Riippuu paljon olosuhteista (tuuli/keli, raffit, lipunpaikat). Tietyille lipunpaikoille voi hyökätä tai sijoittaa. Kenttää voi naisille myös peluuttaa hyvinkin vaihtelevana, jolloin par 5:det eivät ole takaa pelattuna oikeastaan kahdella päälle lyötäviä. Jos tiit vaihdetaan eteen, tilanne muuttuu”, seitsemän LET:n kisaa kuluvalla kaudella pelannut Nummenpää muistuttaa.

Jos par-viitoset ovat hyökkäyspaikkoja, on par-kolmosilla pidettävä kieli keskellä suuta.

Tiivistetysti avauspelin merkitys on Auran kentällä suuri. Lähes kaikkia väyliä reunustavat suuret puut, joiden sekaan harhautunut pallo on useimmiten vain tyydyttävä nostamaan takaisin väylälle. Kuuman ja kuivan kesän johdosta väylien pinnat ovat niin kovia, että vino avaus pomppii helposti pitkälle puiden katveeseen – vastaavasti suora draivi pomppii väylällä pitkälle.

Jos par-viitoset ovat hyökkäyspaikkoja, on par-kolmosilla pidettävä kieli keskellä suuta. Auran par-kolmoset ovat varsin pitkiä ja haastavia. Par-kolmosista kolme (1, 5 ja 7) on etulenkillä ja kaksi, 12 ja 15, takalenkillä.

”Kaikilla par 3 -väylillä konservatiivinen peli on lyödä pallo keskelle griiniä. 5 ja 7 ovat haastavia väyliä, joilla maltti lyödä keskelle griiniä varmasi palkitaan”, Saksa suunnittelee.

Oma lukunsa on kentän seitsemäs väylä, par-kolmonen, jonka mitta voi tiin paikasta riippuen vaihdella 145 metristä 186 metriin. Tiipaikka lienee Suomen pisimpiä. Reikä sijaitsee rantaviivan tuntumassa, joten tuuli voi heittää peliin omat mausteensa.

7. väylän tiiboksilla riittää pituutta.

Vaikka kentän väylät ovat pinnaltaan kovia, griinit ovat melko vastaanottavaisia ja pinnoiltaan ensiluokkaisia. Viheriölle laskeutuvat lyönnit pysähtyvät, mutta viheriön sivuilla, edessä ja takana napakampi pinta saa pallot rullimaan pitkälle. Raffiheinä on suhteellisen lyhyttä ja paikoin sen verran kellastunutta, ettei sekään pallon kulkua pahemmin hidasta. Jos väyläosumat siis ovat arvossaan, samaa voi sanoa viheriöosumista.

Viheiröillä ei ole yliampuvia muotoiluita, mutta lähes jokaisella on kallistuksia niin paljon, että ne vaikuttavat puttaamiseen.

”Yleisesti ottaen sanoisin, että Aura Golfissa griinit on se haaste. Griinien lisäksi par-kolmoset ovat melko haastavia”, Nummenpää sanoo.

Daniella Barrett on samoilla linjoilla.

”Griinit on varmasti vaativat, joten hyviä putteja tarvitaan”, hän lisää.

11. reiällä lähestymisen kanssa on oltava tarkkana. Pitkäksi lyöty lähestyminen voi päätyä jopa mereen ja parhaassakin tapauksessa edessä on todella vaikea nosto korotetulle ja muodokkaalle viheriölle.

”Kiva päästä pelaamaan kotiyleisön edessä ja saada tuttuja mukaa kannustamaan. Odotan eniten, että pääsee ensimmäisen kerran pelaamaan LET-kisaa ja vielä Aurassa! Ihan super siistiä! Tavoitteena on totta kai sijoittua mahdollisimman korkealle. Yritän pelata hyvin ja katson mihin se riittää!” Barrett hehkuttaa.

”Upeaa lähteä pelaamaan kotikentälle kotiyleisön eteen tämmöistä kisaa! Monet kaverit ovat ainakin sanoneet tulevansa katsomaan, joten on kiva päästä pelaamaan pienen yleisön edessä. Tavoitteena on ehjä, tasainen kisa ja nauttia joka hetkestä. Tiedän, että oma paras peli voi riittää ihan huippusijoituksiin, jonka voi saavuttaa ilon ja kärsivällisyyden kautta. Odotan innolla, että pääsen haastamaan Euroopan huippuja ja testaamaan omaa tasoa”, Elina Saksa suunnittelee.

Kisan ajaksi kentälle rakennetaan joitakin katsomoita. Vastaavasti joitain alueita suljetaan katsojilta. Pääsääntöisesti kisaa voi seurata missä päin kenttää haluaa. Kenties paras paikka on taukokioskin ympäristö, josta on hyvin lyhyt matka niin 7. kuin 9. väylän viheriöille kuin 10., 8. ja 11. väylien tiipaikoillekin.

Kisan lähtöaikoja ei ole vielä julkistettu. Kisa alkaa torstaina ja päättyy lauantaina.

Juttua on päivitetty ke klo 9.33.

Lue seuraavaksi: Kaikki valmiina suomalaisjuhliin Gant Openissa, eikä yleisömääriinkään ole luvassa rajoituksia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)