Asian Tourin nuori lupaus Panuphol Pittayarat hakee kokemusta Suomesta - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Nordic League

Asian Tourin nuori lupaus Panuphol Pittayarat hakee kokemusta Suomesta

Panuphol Pittayaratille oli vaikeuksia sopeutua Nordcenterin ruohoon.

Nordcenterissä pelattava Finnish Open sai kaukaisen vieraan, kun Thaimaan Panuphol Pittayarat haki osallistumispaikkaa. Pittayarat pelaa Asian Tourilla ja on menestynyt varsin hyvin: rankingissa hän on tänä vuonna sijalla 37.

Miksi thaimaalainen halusi tulla Suomeen pelaamaan? Tärkeä linkki on hänen Aasiassa toimiva managerinsa Juha Ritvala, joka haluaa rakentaa aasialaisten pelaajien, sikäläisten Tourien ja suomalaisten yhteistyötä. Kun Ritvala oli yhteydessä Golfliiton Juha Juvoseen, pelipaikka Finnish Openiin järjestyi. Ja byrokraattinen koneistokin oli mukana vierailussa, sillä Pittayarat tarvitsi virallisen kutsun saadakseen viisumin Suomeen.

Toinen yhtymäkohta Suomeen on vuoden 2011 Worldwide Holdings Selangor Masters. Pittayarat johti kolmen kierroksen jälkeen tuloksella -14. Päätöspäivänä Joonas Granberg pyyhälsi voittoon, kun nuoren thaimaalaisen hermo ei pitänyt kärkipaikalla.

Pittayaratin tavoitteena on päästä pelaamaan Eurooppaan ja nousta maailman huipulle. Monille aasialaispelaajille tuon kynnyksen ylittäminen on vaikeaa: he pelaavat erinomaisesti Asian Tourilla, mutta Euroopan kentillä peli alkaa tökkiä. Juha Ritvalan mukaan syykin on selvä, sillä aasialaiset eivät ole tottuneet matkustamaan ja Euroopassa kentät eroavat sikäläisistä merkittävästi. Tämä näkyi myös Pittayaratin ensimmäisellä kierroksella Nordcenterissä, kun tulos painui pahasti plussan puolelle.

”Suomessa kentät ovat loistavia, mutta väylät ja viheriöt ovat erilaiset kuin meillä Asian Tourilla. Täällä väylät ovat kovia ja ruoho erityisesti viheriöillä täysin erilaista. Minulla on ollut tässä suhteessa vaikeuksia”, kertoi Pittayarat, joka on Nordcenterin lisäksi pelannut Kytäjällä yhdessä Granbergin, Mikko Leppilammen ja lumilautailija Peetu Piiroisen kanssa.

Ammattilaiseksi 14-vuotiaana

Pahuphol Pittayarat aloitti golfin 6-vuotiaana ja siirtyi ammattilaiseksi 14-vuotiaana. Asian Tourille hän pääsi neljä vuotta myöhemmin. ”Coconut”-lempinimen nuorukainen on saanut isältään ja tähän menessä parhaan kautensa hän pelasi kaksi vuotta sitten. Tienestejä kertyi 127 000 dollaria.

”Tavoitteeni on siirtyä European Tourille karsintojen kautta. En ole vielä tehnyt lopullistä päätöstä, lähdenkö yrittämään jo tänä syksynä”, pohti Pittayarat.

Thaimaalaisen hyvät peliesitykset on huomitoitu ET:llä ja hän sai kutsun osallistua Moskovan kilpailuun. Pittayarat päätti kuitenkin tulla Nordcenteriin.

”Se liittyy aasialaiseen kulttuuriin. Kun jotain on luvattu, siitä pidetään kiinni”, kertoo Ritvala.

Juha Ritvala toimii Panuphol Pattayaratin manegeri ja auttaa suomalaisia pelaajia Asian Tourille siirtymisessä.

Juha Ritvala toimii Panuphol Pattayaratin manegeri ja auttaa suomalaisia pelaajia Asian Tourille siirtymisessä.

Aasiassa Singha-olutta valmistava yritys on merkittävä golfin yhteistyökumppani ja myös Pittayarat kuuluu yhtiön ”talliin”. Singha sponsoroi kaikkiaan 140 pelaajaa ja heillä on oma harjoituskeskuksensa. Uran alkuvaiheissa isä toimi Panuphoin valmentajana ja caddiena. Nyt työt ovat rajoittuneet caddien tehtäviin.

Singhan harjoituskeskuksessa valmennuksesta vastaan Andrew Knot, jota pidetään Thaimaassa golfin guruna.

”Harjoituskeskukseen pääsevät ainoastaan Singhan yhteistyöpelaajat sekä Knotin sinne kutsumat pelaajat”, kertoo Ritvala.

Suomalaisia Asian Tourille

Juha Ritvalalla on Aasiassa kaksi yritystä, joista toinen on keskittynyt urheilun managerointiin ja tapahtumien promotointiin. Golfin parissa hän on työskennellyt pari vuotta ja JRHKC Limited -yhtiön palkkalistoilla on myös Juri Barkov, joka on NHL-pelaaja Aleksander Barkov Jr:n isoveli.

”Tavoitteemme on rakentaa yhteistyötä Suomeen ja hankkia pelaajille yhteistyökumppaneita. Olen keskustellut viiden suomalaispelaajan kanssa mahdollisuudesta lähteä yrittämään Asian Tourille. Nimiä en halua tässä yhteydessä vielä sanoa”, toteaa Ritvala.

Aasiassa asiakastapahtumilla on suuri merkitys. Golfia tukevat yhtiöt haluavat, että pelaajat ovat mukana asiakkaille järjestetyissä golfkilpailuissa.

Mikko Ilonen on tehnyt hyvää työtä tällaisissa tapahtumissa Aasiassa”, kertoo Ritvala.

Tärkeä kokemus

Panuphol Pattayarat sanoo, että Suomen vierailu on tulevaisuutta ajatellen tärkeä kokemus. Kun Euroopan matkaa aletttiin suunnitella yhdessä Ritvalan kanssa, tavoite oli pelata Vacon Openissä Kytäjällä. Challenge Tourin kisa ei kuitenkaan sopinut kilpailukalenteriin.

”Lähden Suomesta maanantaina ja pelaan seuraavaksi Kiinan PGA Series –kilpailun. Suomessa pelaaminen on ollut minulle hieno mahdollisuus nähdä muita kiertueita ja tavata uusia ihmisiä”, toteaa Pattayarat, joka puhuu sujuvaa englantia, koska on opistellut Australiassa.

Panuphol Pittayaratin oli vaikeuksia muuttaa Suomessa käytettyjä väylien metrejä jaardeiksi.

Panuphol Pittayaratin oli vaikeuksia muuttaa Suomessa käytettyjä väylien metrejä jaardeiksi.

”Sopeutumista on vaikeuttanut myös se, että täällä kaikki mitat väylillä on merkitty metreinä ja olen tottunut käyttämään jaardeja. Nyt pitää opetella muuttamaan näitä pituuksia minulle tutummiksi.”

Pattayaratille jäi kirittävää perjantain kierrokselle, sillä ensimmäisen kierroksen tulos oli +7. Keskiviikon ProAm meni viisi lyöntiä paremmin.

Teksti ja kuvat Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje