26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista

26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Argentiinan ykköstykki päätti lähes kahdeksanvuotisen kuivan kauden ja avasi ovet kaikkiin majoreihin

Emiiano Grillon nousujohteiset otteet palkittiin voitolla pitkän odotuksen jälkeen. Kuva: Getty Images

Uusintaa edelsi poikkeuksellinen episodi, kun virtaava vesi leikitteli minuuttitolkulla Emiliano Grillon pallon kanssa.

Emiliano Grillo (-8) otti uusinnan jälkeen makean voiton viikonvaihteessa Fort Worthissa Texasissa käydyssä PGA Tourin kilpailussa. Peli ratkesi argentiinalaisen eduksi toisella playoff-reiällä, jolla Adam Schenk ei pystynyt vastaamaan ensin mainitun birdieen.

Tilanne näytti Grillon osalta valoisalta, kun hän siirtyi finaalikierroksen kolmanneksi viimeisen reiän birdiellä kahden lyönnin johtoon. Colonial Country Clubin kentän 18. lyöntipaikalla hänen avauksensa päätyi reilusti oikealle. Grillo ei jatkanut peliä ennen kuin virtaavan veden kuljettama pallo pysähtyi viemärikanavassa minuuttien odottelun jälkeen.

Uuden pallon peliin yhdellä rangaistuksella ottanut Grillo joutui lopulta tyytymään päätösreiällä tuplabogiin. Edessä oli uusinta, johon hän sai seurakseen ensimmäistä voittoaan tavoitelleen Adam Schenkin.

Voitto oli 30-vuotiaalle Grillolle toinen PGA Tourilla. Ensimmäinen tuli syksyllä 2015, joten hän sai odottaa toista ykköstilaansa lähes kahdeksan vuotta. Myös debyyttivoitto tuli playoffissa, tuolloin Kevin Nan kustannuksella.

Voitto oli lähellä jo aikaisemmin, sillä Grillo oli ennen Fort Worthin turnausta ehtinyt koota tällä kaudella neljä top 10 -sijoitusta PGA Tourilla.

Hän kuittasi Charles Schwab Challengesta reilut 1,5 miljoonaa dollaria palkintorahaa sekä paikan ensi vuoden Masters Tournamentiin ja PGA Championshipiin. Tuore menestys nosti Grillon maailmanlistalla sijalle 42, mikä tarkoittaa, että San Diegossa asuva pelaaja nähdään myös tämän vuoden U.S. Openissa sekä Open Championshipissä.

Legendaarisen Ben Hoganin suosikkikentällä pelattavan kilpailun palkintoihin kuuluu myös täydellisesti restauroitu vanha yhdysvaltalaisvalmisteinen ajoneuvo. Tällä kertaa se oli vuoden 1973 Ford Bronco, jonka ratissa Grillo poseerasi voittajan punaruudullinen takki yllään.

Kilpailua kolme ensimmäistä päivää johtanut englantilaistulokas Harry Hall (-7) sai sunnuntaille loistavan alun kahden peräkkäisen birdien muodossa. Ne jäivätkin päivän ainoiksi, Hallin tehtyä matkan varrella viisi bogia. Mikäli niistä viimeinen olisi 18. reiällä ollut par, olisi Scottie Schefflerin kanssa kolmannen sijan jakanut Hall nähty uusinnassa.

Nevadan yliopistojoukkueessa college-golfia amatööriaikoinaan pelanneesta Hallista, 25, on kasvamassa kova eurooppalainen tekijä huippugolfiin, ja nähtäväksi jää, esiintyykö hän tänä vuonna vanhalla mantereella pelattavissa kilpailuissa.

Hall on pelannut urallaan yhden DP World Tourin kilpailun syyskuussa 2019, jolloin hän sijoittui amatöörinä Alfred Dunhill Links Championshipissä 15:nneksi.

Kärkitusinaan mahtui kaksi englantilaista lisää, kun Justin Rose ja Aaron Rai (-3) jakoivat 12. sijaa.

Sääntöasiantuntija: ”Grillon olisi pitänyt odottelun sijaan jatkaa 18. reiällä peliä välittömästi”

Emiliano Grillon rangaistusaluetulkinta herätti myöhemmin keskustelua. Kilpailun jälkeisten kommenttiensa perusteella Grillo luuli, että hänen on odotettava, kunnes viemärikanavassa ollut pallo pysähtyy voidakseen jatkaa peliä. Suomen ykköstuomari Arto Teittinen kertoi, että pelaajan on tehtävä ratkaisu pelin jatkamistavasta saavuttuaan pallolle.

”Eli joko ryhdytään lyömään tai otetaan droppi. Myös vedessä olevaa liikkuvaa palloa voi lyödä”, Teittinen tähdensi Golfpisteelle.

Pelin viivyttelystä voidaan langettaa pelaajalle sanktio.  Toisaata videolta ei käy ilmi tuomarin läsnäolo eikä myöskään sitä, että Grillolta olisi edellytetty pelin välitöntä jatkamista. Niin tai näin, tuskin yksikään tuomari olisi Grillolle hieman poikkeuksellisen tilanteen vallitessa antanut rangaistusta viivyttelystä.

Juttua muutettu 29.5. klo 11.47. Emiliano Grillo luuli, ettei hän voi jatkaa peliä 18. reiällä, kunnes viemärikanavassa ollut pallo on pysähtynyt. Kerroimme jutussa aiemmin virheellisesti, että Grillo ei halunnut jatkaa peliä ennen kuin hänen pallonsa on pysähtynyt. Täydennetty myös Arto Teittisen kommenttia, jonka mukaan liikkuvaa palloa voi vedessä lyödä.

Lue seuraavaksi: PGA-sensaatio Michael Blockilla synkkä päivä Texasissa – Brittitulokas iski hurjan tuloksen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)