Suomen joukkueet kesän EM-kilpailuihin valittu - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf

Suomen joukkueet kesän EM-kilpailuihin valittu

Päävalmentaja Staffan Johanssonin mielestä miesten ja poikien menestyksen suhteen on oltava realisti. Liittovalmentaja Mikael Mustonen odottaa naisten joukkueelta vahvaa panosta.

Suomi osallistuu tänä vuonna totutusti neljällä joukkueella kesän EM-turnauksiin. Miehet pelaavat Ranskassa ja naiset Islannissa, poikien turnaus käydään Itävallassa ja tyttöjen turnaus järjestetään Norjassa. Kaikki kilpailut pelataan heinäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla.

Päävalmentaja Staffan Johansson piti miesten ja poikien joukkueiden kokoamista varsin selkeänä tehtävänä, mutta jonkun verran pohdittavaa riitti tälläkin kerralla.

”Viidennen ja kuudennen pelaajan valinnat ovat aina hankalia joukkueturnauksiin. Se johtuu lähinnä siitä, että vain harvat pelaavat kansainvälisiä turnauksia”, Johansson sanoo.

Hän muistuttaa, että kisamenestyksen suhteen on pidettävä jalat maassa.

”Viimevuotisesta miesten joukkueesta neljä ryhtyi ammattilaiseksi, ja näin kävi myös parhaiten rankatun juniorin kohdalla. Siksi meidän odotustemme on oltava realistisella tasolla. Tavoittelemme aina paikkaa kymmenen joukkoon, mutta säilyminen ylimmässä divisioonassa merkitsee hyvää suoritusta.”

Poikien joukkueen yllättävin nimi on Luukas Alakulppi, joka ei suomalaista kilpagolfia seuraavalle kerro juuri mitään. Alakulppi asuu Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa, ja käy lukiota Valdosta High Schoolissa.

”Hän on myös meille varsin tuntematon. Pasi (liittovalmentaja Purhonen) on pitänyt Luukakseen yhteyttä kevään aikaan, ja hän on onnistunut hienosti high school -turnauksissa. On vaikea verrata Luukaksen tasoa Suomessa pelaaviin, mutta uskon, että hän voi tuoda hyviä asioita joukkueeseen.”

<a href=Matias Honkala on ennalta ajatellen poikien joukkueen vahvin lenkki Kuva: Juha Hakulinen " width="630" height="420" />

Matias Honkala on ennalta ajatellen poikien joukkueen vahvin lenkki Kuva: Juha Hakulinen

Johansson uskoo, että jokainen potentiaalinen pelaaja tekee parhaansa kehittyäkseen ja tullakseen valituksi EM-joukkueisiin. Kaikki eivät ole silti pystyneet vastamaan huutoon odotusten mukaisesti.

”Joitakin pelaajia olisin toivonut näkeväni tulosluetteloissa korkeammalla kevään ja alkukesän aikana.”

Miesten joukkueen osalta päävalmentaja näkee pienen yllätysmahdollisuuden.

”WAGR-listaa (amatöörien maailmanlista) katsomalla olemme viimeisten joukossa, mutta joukkueessa on pelaajia, jotka pystyvät hyvänä päivänä lyömään kovia tuloksia. Joukkueesta löytyy yllätysainesta. Olen lisäksi sitä mieltä, että Kim (Koivu) on korkean kansainvälisen tason pelaajana ryhmän todellinen johtohahmo.”

”Pojat ovat myös tavallaan mustia hevosia. Parhaiden pelaajien on kuitenkin onnistuttava silloin, kun heiltä sitä odotetaan. Se on avainasia. Kaiken kaikkiaan meidän valmentajien kuuluu nauttia haasteesta, sen sijaan että pelkäisimme jotakin.”

Naisten ja tyttöjen joukkueiden kokoamisesta vastaava lajivalmentaja Mikael Mustonen kertoo, että valinnat olivat tällä kertaa helppoja, eikä isompia harkintoja tarvittu.

”Lähtökohtana on valita parhaat mahdolliset joukkueet, ja sellaiset varmasti myös saatiin. Naisten joukkueessa ei ole yhtään ensikertalaista, joten kaikilla on kansainvälistä kokemusta. Valinnoissa kv. (kansainvälinen) kokemus painaa jonkun verran, ja tuloskunnolla on iso merkitys. Naisilla on iskukykyinen, menestyshaluinen ryhmä.”

Tyttöjen ryhmän kokoaminen on Mustosen mukaan aina yhtä mielenkiintoista, sillä junioreille ominaisesti vaihtelua riittää suuntaan ja toiseen.

”Tässä oli vähän tiukempia valintoja, mutta loppupeleissä myös tyttöjen joukkueen valinnat olivat varsin selkeitä.”

Juha Skyttä on toiminut jo pitkään eri ikäluokkien maajoukkueiden kanssa.

Juha Skyttä on toiminut jo pitkään eri ikäluokkien maajoukkueiden kanssa.

Joukkueen ainoa ensikertalainen on Master Golfin Ronja Taipale, jonka pelitapa sopii Mustosen mielestä hyvin kansainvälisiin koitoksiin.

”Tällä tasolla pitää pystyä lyömään palloa tarpeeksi pitkälle ja näyttävällä kaarella. Ronja täyttää nämä kriteerit. Usein arvokisojen kenttien kovemmat pinnat vaativat enemmän kuin kotimaassa, missä voi pärjätä huomattavasti vaatimattomammilla työkaluilla.”

Nicola Fall tekee vuoden jälkeen paluun tyttöjen kisajoukkueeseen. Hänellä on kokemusta myös European Young Masters -turnauksesta, joten tuskin Fall ensimmäisenä horjuu pienen paineen alla.

Tyttöjen joukkueesta puolet eli kolme pelaajaa edustaa Aura Golfia. Näin kattava edustus yhdestä ja samasta seurasta ei ole kovin yleistä.

”Turun seudulla on tyttöjen golfissa ollut jo monta vuotta hyvä sähinä. Aura Golfin lisäksi Parainen ja Harjattula ovat tästä hyviä esimerkkejä. Se vaatii innokkaita vetäjiä ja hyvää pohjatyötä. Toivottavasti mahdollisimman monet seurat innostuisivat ottamaan heidän toiminnastaan mallia.”

Mustonen on sitä mieltä, että Suomen naispelaajien hyvä menestys arvokisoissa on osaltaan vienyt täkäläistä tyttögolfia eteenpäin. Uutta ”ainesta” tarvittaisiin kuitenkin koko ajan lisää.

”Ensi vuonna meillä on kotikisat, ja tästä joukkueesta neljä tyttöä mahtuu ikänsä puolesta siihen joukkueeseen. Lohjan EM-turnaus on myös mitä parhainta PR:ää tyttöjen golfharrastuksen eteenpäin pönkittämiseksi Suomessa.”

Jenna Mäihäniemi valittiin odotetusti Islantiin matkustavaan naisten joukkueeseen. Kuva: Juha Hakulinen

Jenna Mäihäniemi valittiin odotetusti Islantiin matkustavaan naisten EM-joukkueeseen. Kuva: Juha Hakulinen

Menestysmahdollisuuksia naisten turnauksessa Mustonen pitää realistisina.

”Sijoitustavoitteista emme halua puhua. Hyvä tulos tulee siitä, jos jokainen hoitaa oman tontin ja tekee asioita tarpeeksi laadukkaasti. Kenenkään ei tarvitse pelata turnauksessa elämänsä parasta peliä, vuoden parhaalla pelilläkin päästään jo pitkälle. Jos saamme vielä fyysisen ja henkisen tilan balanssiin, emme tarvitse muuta.”

Naisten joukkuetta valmentaa Juha Skyttä. Mustosen lisäksi toisena valmentajana tyttöjen kisoihin lähtee Stenna Westerlund.

”Edelliskisoissa Stenna toimi kapteenin roolissa ja itse käytin adviserina ’puhevaltaa’ kentällä. Tänä vuonna vaihdamme rooleja”, Mustonen sanoo.

Naisten EM-joukkue, Oddur GC, Islanti, 5.−9.7.2016:

Matilda Castrén, Espoon Golfseura
Emily Penttilä, Göteborg Golfklubb
Ellinoora Moisio, Archipelagia Golf Club
Petra Salko, Harjattula Golf
Jenna Mäihäniemi, Master Golf
Hannele Mikkola, Sarfvik Golfklubi

Valmentaja: Juha Skyttä

Tyttöjen EM-joukkue , Oslo GC, Norja, 5.−9.7.2016:

Anna Backman, Kanavagolf
Elina Saksa, Aura Golf
Daniella Barrett, Aura Golf
Iida Rissanen, Aura Golf
Nicola Fall, Kullo Golf
Ronja Taipale, Master Golf

Valmentajat: Mikael Mustonen ja Stenna Westerlund

Miesten EM-joukkue, Golf de Chantilly, Ranska, 5.−9.7.2016:

Kim Koivu, St. Laurence Golf
Ilari Saulo, Keimola Golf
Otto Vanhatalo, Pickala Golf Club
Rasmus Karlsson, St. Laurence Golf
Juuso Kahlos, Pickala Golf Club
Väinö Viitaharju, Golf Pirkkala

Valmentaja: Staffan Johansson

Poikien EM-joukkue, Diamond CC, Itävalta, 5.−9.7.2016:

Matias Honkala, Nevas Golf
Sami Välimäki, Nokia River Golf
Perre Papunen, Pickala Golf Club
Santeri Lehesmaa, Tapiola Golf
Luukas Alakulppi, Valdosta High School, USA
Leevi Vellamo Archipelagia Golf

Valmentaja: Pasi Purhonen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  • jozke says:

    Mihinköhän on unohtunut Tuomas Nukari?????

  • btw says:

    Kummeli sanoi Staffanin otsikon ”täytyy olla realisti odotusten suhteen” viestin osuvammin: ”me on hävitty nää kisat!”. Staffan lähtee matkaan jo valmiiksi asenteella, että tehdään parhaamme tällä rupujoukolla, kummoisia ei kannata odotella. Taas kerran käsittämättömiä (lue Staffanmaisia) valintoja. Miesten joukkoon olisi pitänyt statsienkin mukaan valita Honkala ja Välimäki iästä riippumatta. Tätä mieltä oli jopa joukkueen oma kärkikin. Missä on Kahloksen näytöt 2015-16? 2014 nousi kansalliseen kärkeen, mutta sen jälkeen hiljaista. Samoin Viitaharju muutama hyvä tulos 2014, sen jälkeen parin alitus ollut vaikeaa. Vanhatalolla vaatimaton 2015 ja samoin viime kausi jenkeissä. Ja silti maajoukkueesssa, miksi? Staffanin periaate on aina ollut lukita tietyt pelaajat ja roikottaa heitä mukana vuodesta toiseen tuloksista riippumatta. Ei ole mikään ihme, että tuloksia ei tule.

    Poikien joukkueen valinnoissa Purhonen jatkaa samoilla linjoilla, jotka ovat aiemmin tuottaneet tulosta 0. Viime vuosien oudoin valinta ja perustelu on random kaveri Ameriikasta, jota kukaan – ei Purhonen itsekään- ole nähnyt Suomessa. Ko. koulun taso on tsemppi/aluetourin tasoa. Samalla lyö märällä rätillä naamaan alkuvuonna hyviä tuloksia täällä tehneitä kavereita, esim Waaralinna. Vuodesta toiseen miesten ja poikien joukkueet valitaan mitä ihmeellisimmillä kriteereillä. Eikä tulosta tule. Tämän kauden jälkeen on korkea aika laittaa valmennus vaihtoon.

    Naisten ja tyttöjen joukkueet on rakennettu loogisesti ja sieltä menestystä on odotettavissa. Tosin iso kysymysmerkki, joka olisi kannattanut jättää pois, Backmann, jolla on lyönti aivan hukassa. Joka tuskin löytyy kisatilanteessakaan.