Golfliitto vastaa kritiikkiin kilpailutoiminnan säästöistä - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf

Golfliitto vastaa kritiikkiin kilpailutoiminnan säästöistä

Sanna Nuutinen oli mukana vuoden 2014 EM-hopeajoukkueessa.

Suomen Golfliittoa on kritisoitu aikeista olla lähettämättä edustusjoukkueita naisten ja miesten EM-joukkuekilpailuihin. Aiheesta kirjoitti kriittiseen sävyyn myös päivän Helsingin Sanomat. Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi vastaa kritiikkiin.

Suomen Golfliitto joutui viime syksynä tiukan tilanteen eteen, kun Golfliiton liittovaltuusto päätti syyskokouksessaan olla hyväksymättä ehdotettua kahden euron korotusta liiton jäsenmaksuihin. Korotuksen tuomalla lisärahoituksella oli tarkoitus ohjata toimintaa uudella otteella kohti strategiaan kirjattuja tavoitteita.

Golfliiton kuluvan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio oli valmisteltu kahden euron jäsenmaksukorotuksen mukaan, mutta liittovaltuuston päätös laittoi suunnitelmat uusiksi.

Yhtenä osana seuranneita säästötoimenpiteitä Golfliitto päätti olla lähettämättä joukkueita naisten ja miesten tämän vuoden EM-joukkuekilpailuihin.

Päätöstä on sittemmin eri yhteyksissä kritisoitu. Viimeisimpänä aiheeseen tarttui toimittaja Jussi-Pekka Reponen aamun Helsingin Sanomien artikkelissaan.

Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi avaa nyt tarkemmin päätöksen taustoja.

Miksi yhtenä säästökohteena ovat juuri naisten ja miesten EM-joukkuekisat?

”Golfliiton liittovaltuuston päätöksen johdosta toimintasuunnitelmaa ja budjettia piti leikata noin 300 000 eurolla. Valtuusto evästi päätöksessään, että säästöt on tehtävä kilpagolfista, henkilökuluista ja ostopalveluista. Saimme valtuustolta siis selkeät reunaehdot siitä, miten budjettia tulee tasapainottaa. Kilpaurheiluyksikön tehtävänä taas oli pohtia, miten ja mistä kilpaurheilutoiminnassa säästetään reilut 100 000 euroa. Päädyimme siihen, että kun käytettävissä on suunniteltua vähemmän resursseja, niin suomalaisen kilpagolfin tulevaisuuden kannalta on tärkeämpää panostaa pelaajien pitkäjänteiseen kehittämiseen kuin yksittäisiin kansainvälisiin kilpailuihin. Sen myötä yhdeksi säästökohteeksi tulivat aikuisten ja senioreiden EM-joukkuekilpailut. Tyttöjen ja poikien joukkueet lähetetään sen sijaan varmuudella EM-kilpailuihin, koska tulevaisuuden näkökulmasta se on ehdottoman tärkeää. Ensi vuonna tyttöjen EM-joukkuekilpailut pelataan Lohjalla.”

Miksi kilpagolfissa päätettiin säästää kilpailemisesta eikä esimerkiksi leirityksistä?

”Pelaajien pitkäjänteisen kehittymisen vuoksi. Hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla leireillä pelaajia voidaan auttaa eteenpäin tehokkaammin kuin osallistumalla yksittäiseen kilpailuun. On hyvä muistaa ja huomata, että pelaajamme tulevat kauden aikana pelaamaan useita kansainvälisiä kilpailuita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kyse ei siis ole siitä, että kilpailuihin osallistuminen ylipäätään jätettäisiin pois. Kauden päätavoitteena ovat joukkueiden MM-kilpailut Meksikossa, joihin Suomelta lähtee normaaliin tapaan sekä naisten että miesten joukkue.”

Kuinka suuret säästöt EM-kisojen väliin jättämisestä saadaan?

”Naisten ja miesten EM-joukkuekilpailujen kustannusvaikutus kilpaurheiluyksikön budjetissa on noin 30 000 euroa, joten säästö on samansuuruinen.”

Toimintasuunnitelma ja budjetti laadittiin korotetun jäsenmaksun varaan. Miksi nollakorotukseen perustuvaa vaihtoehtoista budjettia ei laadittu?

”Sekä toimintasuunnitelma että budjetti haluttiin laatia valitun strategian ja sen painopisteiden mukaisesti. Koko golftoimialan yhdessä laatiman strategian toteuttaminen edellyttää väistämättä uusia investointeja. Vaihtoehtoisen budjetin laatiminen olisi meidän mielestämme tarkoittanut myös sitä, että ikään kuin emme itse uskoisi varsinaiseen toimintasuunnitelmaan ja budjettiimme.”

Miksi säästöjä jouduttiin ylipäätään tekemään, vaikka liiton jäsenmaksu säilyi ennallaan?

”Jäsenmaksun korotusesityksessä oli tavoitteena tehdä lisäpanostuksia uuden strategian painopistealueiden suuntaan. Lisäksi tietyt kiinteät kulut kuten jäsenvakuutus kallistuivat jättäen varsinaiseen toimintaan vajaat 100 000 euroa vähemmän kuin aiemmin. Kuluvan vuoden toimintasuunnitelmassa taas haluttiin ehdottomasti säilyttää mm. lisäpanostukset seurakehittäjäverkostoon, joka konsultoi golfyhteisöitä asiakaskokemuksen hallinnassa ja junioritoiminnan tehostamisessa. Siksi vakiintuneiden toimintojen vastentahtoisilta leikkauksilta, kuten EM-joukkuekilpailuista luopumisesta, ei voitu kokonaan välttyä.”

Miten kilpailutoiminnan säästökohteet valittiin?

”Kilpagolfista jouduttiin säästämään kaikkiaan 124 000 euroa. Säästökohteet valittiin sen mukaan, että kilpailu- ja valmennustoiminta kärsisivät mahdollisimman vähän.”

Onko vielä mahdollista, että Suomi lähettää joukkueet myös miesten ja naisten EM-kisoihin?

”Kyllä se on edelleen mahdollista. Vaihtoehtoja täytyy nyt tarkasti pohtia.”

Milloin asiasta tehdään lopullinen päätös?

”Päätös on tehtävä viimeistään ennen ilmoittautumisen sulkeutumista. Joukkueet EM-kilpailuihin on ilmoitettava Euroopan Golfliitto EGA:han 18. huhtikuuta mennessä.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)

 • Elsa says:

  Petri Peltoniemi ei kommentoi mitenkään henkilöstökulujen karsimiseen. Vai onko todella niin, että Suomen Golfliitossa on henkilöstöhallinnossa jokainen henkilö tarpeen ja täystyöllistetty. Valitettavasti tätä on golfkandan vaikea uskoa. Kaupalliset yrityksetkin joutuvat sopeuttamaan toimiaan niin lomausten kuin irtisanomistenkin kautta. Peltoniemi ei myöskään kommentoinut lehtijutussa viitattuun ”ministeritason” palkkoihin. Tämähän ei toki pidä paikaansa, vai pitääkö?

 • BZ says:

  Golfpiste.com voisi tehdä vuoden golfteon ja organisoida keräyksen joukkueiden em-kisoihin lähettämistä varten. Kyllä kolkytdonaa pitäisi kasaan saada – sen verranhan Andy McCoyllakin on aina päällä, jos sattuis löytyy jotain hauskaa. Itse voin heittää kybän…

 • opsu says:

  Tuo 100 000 euron säästöhän olisi saatu helposti, kun olisi potkittu yksi turhantoimittaja liitosta pellolle. Ja kilpailemisen merkitys kehityksen kannalta lienee tärkeämpää kuin ”yksittäiset leirit”.
  EM-kilpailut ovat näinkin pienen maan golfimagolle tärkeä tapahtuma, josta leikkausta ei tulisi edes harkita.

 • mikym says:

  Yt:t päälle sielläkin vaan. Pitäähän näiden suomalaisten lahjakkuuksien saada kokemusta ja mahdollisuuksia. Väärä paikka säästää!

 • Musti67 says:

  Budjetti tehty/pohjautuu oletetun jäsenmaksu korotuksen hyväksymisen mukaan?? Onks mitään hajua, kuinka monta toimihenkilöä maksetaan Rion pippaloihin liiton kassasta? Toki siellä luodaan yhteyksiä ym, mutta kysyn vaan.

 • Pasi says:

  Liiton oganisaatiossa on 100 luottamushenkilöä (ei varmaan aivan ilmaisia), 18 päätöomista johtajaa ja päällikköä (palkkataso???) sekä 40 henkilöä ukoistetuisa oto-tehtävissä (ei nekään ilmaisia) + melkoinen aktiivinen matkustelu yms. on sellainen kustannuspotti, josta on erittän helppo säästää muutama satatuhatta!
  Liiton jäsenseurojen jäsenkunnasta löytyy huomattava määrä johtamisen asiantuntemusta eli jos liitolla ei riitä kukyä niin kysely seuroille niin apua saneeramiseen löytyyy!
  Nykyinen toimita osoittaa melkoista kyvyttömyyttä….

 • Karisma says:

  Suomen golf on tullut samanlaiseen kriisiin kuin kansantaloutemme eli ylimitoitettu hallinto rasittaa liikaa golfyhtiöitä, joiden hallinnossa usei on toimitusjohtaja, joskus hallinnosta vastaava jne. Ainoa mahdollisuus on ao. yhtiöiden fuusio, rakenteiden karsiminen ja mm. yhteisostot alihankkijoilta. Suomen Golfliiton ja golfyhteisöjen organisaatioita pitää keventää eli ulos tarpeetonta porukkaa samalla tavalla kuin muissakin yhtiöissä. Vastuu on hallituksilla, mutta milloin me maksajat heräämme?

 • alfie says:

  Harmi että P Peltoniemi joutuu ainoastaan framille asiassa. Onhan liitolla huippu urheilu päällikkökin! Hän olisi voinut kommentoida liiton tekemää arvovalintaa. Hyvää matkaa hänelle vaan Rioon!

 • konttinen47 says:

  Kyllä Peltoniemen palkka on ministeritasoa ja luontaisedut vielä päälle.
  Tämähän on ihan julkista tietoa. Tiedottajakin saa ministeritason palkkaa.
  Liitolle on tärkeintä matkustelu ja henkilöstön palkat. Ryder cupissakin oltiin isolla joukolla ja liitto(jäsenet) maksoi viulut.

 • peejii says:

  Liiton tehtävä on palvella jäsenseuroja, kilpailutoimintaa ja mm. edistää lajin kehittämistä. Organisaatio ei voi olla itsetarkoitus, vaan sen tulee
  elää ja joustaa resurssien mukaan! Tämä on täysin unohtunut. Golfliitossa
  on useita turhia ”päälliköitä” ja kyvytön toiminnanjohtaja, mutta suurimmat syylliset ovat liiton- ja liittovaltuuston puheenjohtajat, kun eivät saa muutosta aikaan, vaikka ovat niin luvanneet. Haloo HERRAT, myös
  Teidät voidaan vaihtaa. Herätys golfseuroissa ja piireissä!