14.– 21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][26]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

80-vuotiaiden SM-kisoissa draamaa – mestaruus ratkesi väärän pallon lyömiseen

Kalevi Tellqvist voitti ”kuninkuusluokan” kotikentällään Talissa ennen Seth-Veli Järvistä.

80-vuotiaiden miesten mestaruuskilpailut pelattiin neljättä kertaa. Punaiselta tiiltä pelattavan kisan voittoa oli kolmella ensimmäisellä kerralla juhlinut eri pelaaja. Perinne sai jatkoa.

HGK:n kentälle Taliin oli ilmoittautunut ennätyksellinen määrä pelaajia, 50.

Edellisvuoden mestarilla Raimo Waltasaarella (9,9) oli pienin tasoitus, suurimman suosikin taakkaa harteillaan kantoi kuitenkin Lahden Golfin Seth-Veli Järvinen (10,0), jolla oli osallistujista pisin ansiolista seniorikisoista, myös 80-vuotiaiden mestaruus vuodelta 2015.

Aamun ensimmäisissä ryhmissä pelannut PGA-valmentaja Kalevi Tellqvist iski taululle kovan kärkituloksen 79, (+8), jonka arvoitiin riittävän ainakin mitaleille.

Märällä kentällä ja ajoittaisessa sateessa Tellqvistin tulosta ei kukaan kyennyt alittamaan. Ero kullan voittaneen Tellqvistin ja Seth-Veli Järvisen välille syntyi kuitenkin harmittavalla tavalla.

Seth-Veli Järvinen on noussut vaikeammistakin tilanteista kuin hopealle jäämisestä SM-kisoissa. Kts. artikkeli linkistä.

Järvinen löi omaa palloaan Tellqvistin tavoin 79 kertaa, mutta jäi kahden penaltin johdosta hopealle.

Kentän viidennellä reiällä avausten jälkeen Järvisen ja hänen pelikaverinsa Eero Viljasen pallot olivat noin kolmen metrin päässä toisistaan. Viljanen löi ensin, Järvinen hänen jälkeensä.

Viheriölle tullessaan he huomasivat lyöneensä toistensa palloja.

”Meillä oli samanmerkkiset pallot, mutta numeroiden osalta eri väriset. Olin lisäksi merkannut palloni, mutta näin nyt vaan pääsi käymään”, Järvinen harmitteli tapahtumaa josta molemmat kuittasivat kaksi rangaistuslyöntiä.

Ilman rankkareita mestaruudesta olisi pelattu uusinta. Talissa Järviselle lyötiin käteen hopeamitali, pronssin nappasi Teuvo Grönfors (82) paremman sisääntulon perusteella ennen Pentti Huotaria. Koko kolmikko edustaa Lahden Golfia.

”Nyt on muutama viikko aikaa hioa kuntoa ennen 75-vuotiaiden SM-kisoja”, Järvinen siirsi ajatukset tulevaan surkuttelematta kohtaloaan. Ohessa mainio artikkeli 84-vuotiaan Järvisen sinnikkyydestä liikenneonnettomuudestaan toipumiseen.

Kalevi Tellqvist voitti kesämökillään

Syyskuussa 80 vuotta täyttävä Kalevi Tellqvist oli kisan nuorimpia osallistujia ja ainoa ammattilainen. Golfin hän aloitti jo 1961 Laajasalossa, HGK:ssa hän on ollut jäsenenä vuodesta 1964.

Kalevi Tellqvist kruunasi uransa Talissa, jossa on meneillään hänelle 55:s pelikausi.

”Tämä on ensimmäinen mestaruuteni ja toki se tuntuu hienolta, uran paras saavutus. Seniorikisoja en aiemmin ole kyllä pelannutkaan kuin PGA:n kisoissa. Löin palloa oikein hyvin, mutta missasin muutaman lyhyen putin. Parempaan tulokseen oli eväitä, mutta niinhän se lähes aina menee”, Tellqvist ynnäili.

Golfin aloittaessaan hän toimi graafisella alalla yrittäjänä, eikä aikaa totiselle paneutumiselle harjoitteluun ja kilpailemiseen liiennyt.

Laji vei kuitenkin sydämen ja 80-luvun puolivälissä Tellqvist siirtyi valmentajaksi. Opettaminen käynnistyi Master Golfissa, jonka lisäksi hän on jakanut oppejaan mm. Kurk Golfissa, Nurmijärvellä ja nykyään Paloheinässä.

”Golfin opettamisesta on muodostunut kutsumustyö, en ole sitä malttanut lopettaa, vaikka nykyisin teen sitä enää harvakseltaan.”

”HGK ja Tali ovat henkisiä kotejani. Kutsun tätä kesämökikseni, asunto on noin 400 metrin päässä ykkösen griinistä, joten täällä minä useimmiten pelaan ja harjoittelen.”

Maailmanmestari keskellä kuvaa

Osanottajalistalla oli myös muissa lajeissa kunnostautuneita sankareita. Mäkihypyssä MM-kultaa 1958 saavuttanut Lahden Golfin Juhani Kärkinen kiersi yhdessä selostajalegenda Anssi Kukkosen kanssa.

Arvo Heikkonen (vas.) ja Anssi Kukkonen (oik.) toimivat maailmanmestari Juhani Kärkisen pelikavereina Talissa.

Nordcenterin kapteenina pitkään toiminut Kukkonen aloitti pelaamisen 1991 ja hurahti lajiin täysillä.

Kierroksia 84-vuotiaalle Kukkoselle kertyy edelleen toista sataa vuodessa

Edellisvuonna SM-kisojen tasoituksellisen sarjan voittanut Kukkonen on numeromiehiä ja kentällä aina selvillä lyöntimäärästään.
Talissa hän tuuletti viimeisellä viheriöllä sadan alitustaan saatuaan tuloksekseen 99 lyöntiä.

”Maailmanmestari laitetaan ehdottomasti keskelle kuvaa”, Kukkonen ohjasi kuvaussessiota pelin päätyttyä.

Juhani Kärkinen aloitti golfin sattumalta kilpailumatkalla Kanadan Vancouverissa vuonna 1958.

”Meillä oli välipäivä ja isännät halusivat järjestää ohjelmaa. Sanoivat edellispäivänä, että meillä on tiiausaika heti aamusta. Minulla ei ollut mitään käsitystä mihin lajiin tuo termi liittyi. Kentälle kuitenkin menimme ihan kylmiltään ja siitä golfin harrastaminen käynnistyi”, Kärkinen kertoi Talissa.

18 reiän kisoista puuttuu loppuhuipennus

80-vuotiaiden SM-kisojen osallistujamäärä on kasvanut ensimmäisestä kerrasta ja saman trendin odotetaan jatkuvan.

Ensimmäisellä kaudella pelaajia oli 34, kolmantena vuonna jo 46. Taliin ilmoittautui 50 pelaajaa, neljä jäi pois, joten määrä pysyi samana.

Vuodelle 2019 nuorempien poikien sarjasta on luvassa ”kovan luokan pelimiehiä” ja haastajia tämän vuoden menestyjille.

Kuninkuusluokka käynnistettiin 18 reiän kilpailuna vuonna. Se on golfissa ainoa yhden kierroksen mittainen SM-kilpailu. Upea kisa tällaisenaankin, mutta kilpailun arvolle sopivaa olisi tuplata kierrosmäärä kahteen.

Kärkisijoista pelaaminen sokkona ilman toisen kierroksen ”mies miestä vastaan” tunnelmaa jättää tapahtumasta valjun tunnelman ilman loppuhuipennusta.

Perusteluna 18 reiän formaatille on käytetty kisan ”sosiaalista luonnetta” ja perättäisinä päivinä pelattavien kierrosten fyysistä raskautta.

Talin kisaan osallistujista suuri osa pelaa useamman kerran viikossa, monet käytännössä päivittäin. Sosiaalinen aspekti tuplaantuu kahdella kierroksella.

Edellisvuoden mestari Raimo Waltasaari oli mukana toipilaana olkapääleikkauksen jäljiltä. Sijaluvuksi tuli seitsemäs.

Suuri osa 80-vuotiaiden sarjassa pelaavista on kilpailuhenkisyydessään samalla tasolla nuorempien kanssa. Kilpailemisen eliksiiri saavuttaa tarvittavan huippunsa siinä vaiheessa, kun toisella kierroksella pelataan mies miestä vastaan mitaleista samassa ryhmässä.

Muutos 36-reikäiseksi sai Talissa kärkimiehille tekemässäni gallupissa varauksettomasti peukkua.

Ennustukseni on, että kisan nosto muiden senioriluokkien tasolle 36-reikäiseksi tapahtuu muutaman vuoden sisällä. Toivottavasti jo kaudelle 2019.

HGK isännöi suurella todennäköisyydellä 80-vuotiaiden SM-kisoja myös kaudella 2019

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)