50-vuotias Erkko Trophy käynnistyy torstaina - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

50-vuotias Erkko Trophy käynnistyy torstaina

Asko Arkkola (oik.) ja Risto Hintikka (vas.) ovat pitkän linjan talilaisia. Arkkola on jättänyt väliin vain yhden Erkko Trophyn kisan 50-vuotisen historian aikana.

Perinteikäs Erkko Trophy viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Vankan suomalaisedustuksen lisäksi mukana on huippuamatöörejä peräti 12 maasta.

Suomen huiput saavat pistää parastaan, sillä mukana kilpailussa ovat mm. tuore Euroopan mestari, Italian Stefano Mazzoli sekä Thaimaan superlahjakkuus Hamamoto Kousuke, joka voitti tällä kaudella All Thailand Tourin Singha Classicin kukistettuaan uusinnassa kaksinkertaisen European Tour -voittajan ja Ryder Cup -pelaajan Belgian Nicolas Colsaertsin.

Asko Arkkola, joka itsekin kilpaili Erkko Trophyssä kymmenkunta kertaa ja voitti kilpailun vuonna 1971, on ollut mukana tapahtumassa eri rooleissa 49 kertaa.

”Viime vuonna Erkko jäi ensimmäistä kertaa väliin, kun Kivitippu Pro-Am järjestettiin samaan aikaan Lappajärvellä ja minun piti olla siellä mukana paikan päällä”, hän kertoo.

Arkkola, joka on HGK:n kunniajäsen, toimi oman peliuran jälkeen pitkään kilpailun startterina ennen siirtymistään tuomaritehtäviin, joissa hän on mukana tänäkin vuonna.

Kisaa paikan päällä puolen vuosisadan verran seuranneen konkarin mielestä tapahtuman vetovoima on aina perustunut vahvoihin ja sitoutuneisiin yhteistyökumppaneihin, joiden avulla kilpailu on sementoitu monien maiden kisakalentereihin ensimmäisten joukossa.

”Aivan alkuvuosina Suomen Golfliitto oli vielä kovin pieni, eikä sillä ollut taloudellisia resursseja kisan järjestämiseen. Saimme jo alusta asti hankittua hyviä sponsoreja tapahtumalle ja kisa sai lentävän lähdön. Ei sellaista järjestelyä silloin missään muualla ollut. Kaikki maksettiin ja hoidettiin ulkomaalaisille hyvistä hotelleista ja lentokenttäkuljetuksista alkaen”, hän muistelee.

Kisan nykytila on Arkolan mukaan erittäin hyvä, mutta tulevaisuuden näkymät saavat hänet mietteliääksi.

”Tämä on niin paljon tukijoista kiinni. Toivottavasti heitä riittää, vaikka maan talous on syöksymässä entistä syvempään kuiluun.”

Hieman surettaa myös se, etteivät rakkaat länsinaapurit enää ole mukana taistelemassa Erkko Trophyn voitosta, vaikka ruotsalaisilla on pitkä ja menestyksekäs historia Suomen amatöörigolfin ykköskisassa.

Mikä sitten on muuttunut vuosien varrella?

”Ensimmäisenä tulee mieleen amatöörien pelin taso. Varsinkin viimeisen 10 vuoden aikana kehitys on ollut huimaa. Ennen kaikkea naisten puolella. Kaikki kotimaiset huiput eivät enää mahdu edes mukaan”, Arkkola sanoo.

Arkkola pelaa Talissa itsekin paljon, usein aamukierroksia yhdessä lapsuudenystävän Risto Hintikan kanssa. Kaksikko toimi Talissa caddiena 1950-luvulla. Arkkola aloitti lajin harrastamisen jo tuolloin, mutta Hintikan peliura käynnistyi vasta 1999.

”Kävimme tienaamassa taskurahoja caddiena. Lauantaina ja sunnuntaina kun kiersi kaksi kierrosta molempina päivinä, niin ei tarvinnut vanhemmilta viikkorahaa vinkua”, Hintikka muistelee.

Tulevat päivät hän aikoo pyhittää huippugolfin seuraamiselle, mutta Erkko Trophyn päätyttyä jatkuu oma kausi.

”Nyt katsotaan golfia, mutta sunnuntaina pelataan aamulla taas itse.”

Talin kenttä, joka on elokuun lämmössä hioutunut loistokuntoiseksi, on miehille rakas, mutta mikä rei’istä on kentällä kaikkein mieluisin.

”Ysi. Se on nätti par-kolmonen, ei kauhean pitkä, mutta siinä on haastetta, kun pitää osua siihen rakoon puiden väliin”, Hintikka vastaa.

”Se on vaikea reikä. Bunkkerit nielaisevat pallon niin helposti. Kaikki par-kolmoset on Talissa aika kivoja. Jos yksi pitää valita, ja Risto sanoi jo ysin, niin sanon 16. Mutta täällä on paljon hyviä reikiä”, Arkkola summaa.

Erkko Trophy käynnistyy torstaina kello 7.30. Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy.

Sami Sarpakunnas

Katso Fly over -video Talin kentästä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)