26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista

26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Kilpagolf

Miesten huippugolf myytiin suljettujen ovien takana, ja lajin kattojärjestöt näyttävät hiljaa hyväksyvän tapahtuneen

European Tourin toimitusjohtaja Keith Pelley (vas.) ja R&A:n pääsihteeri Martin Slumbers (oik.) keskustelivat pelaaja-agentti Mark Steinbergin kanssa Masters Tournamentissa Augusta National Golf Clubilla huhtikuussa. Kuva: Getty Images

Lajin kattojärjestöt suhtautuvat varsin myöntyväisesti siihen, maailman johtavat golfkiertueet ovat jatkossa osin saudiomisteisia.

PGA Tourin ja LIV:n, sekä niiden vanavedessä DP World Tourin, sopu ja jonkinlainen yhdistyminen juonittiin kasaan niin ovelasti, että se hakee vertaistaan. Neuvotteluihin osallistuneiden ihmisten lisäksi edes lajin ytimessä vaikuttavilla sisäpiiriläisillä ei näytä olleen tietoa, tai oikeastaan edes aavistusta, siitä, minkä kanssa astuttiin eilen päivänvaloon.

Outoa on se, ettei tietoa yksinkertaisesti ole tihkunut kenellekään. Pelaajat Tiger Woodsista ja Rory McIlroysta alkaen ovat ilmeisesti olleet autuaan tietämättömiä suunnitelmista. Aivan yhtä vietävissä ovat olleet lajijärjestöt.

Niin salassa sopimusta osapuolten välillä junailtiin, että edes Yhdysvaltojen golfliitto, USGA, ei tiennyt siitä mitään.

”Kuten muukin maailma, olimme yllättyneitä tämänpäiväisistä uutisista. Jos tämä ehdotettu sopuratkaisu auttaa ratkaisemaan erimielisyydet miesten huippugolfissa antaen kaikille osapuolille mahdollisuuden keskittyä uskomattomaan mielenkiintoon, kasvuun ja mahdollisuuksiin, joita globaali lajimme tarjoaa, niin sitten se on iso askel eteenpäin. Odotamme kuulevamme lisää tästä uudesta askeleesta ja siitä, miten tämä auttaa kasvattamaan upeaa lajiamme tulevaisuudessa”, USGA:n toimitusjohtaja Mike Whan sanoi tiistaina.

Kommenteista paistaa yllättyneisyys, kenties pieni närkästyskin, mutta olennaista on halukkuus painaa kaikki villaisella ja hyväksyä hiljaa se, mitä suljettujen ovien takana on sovittu.

Samaa myöntyväisyyslinjaa noudattaa PGA of America, lajin parissa työskentelevien ihmisten järjestö Yhdysvalloissa.

”Olimme tyytyväisiä, helpottuneita ja muiden tavoin yllättyneitä saadessamme tänä aamuna tiedon, että miesten kilpagolfin hajaannus ja erimielisyydet näyttävät olevan talttumassa. Odotamme lisätietoa, mutta kuten aina, me keskitymme palvelemaan PGA-ammattilaisia ja lajin kasvua. Tänä yltäkylläisten mahdollisuuksien aikana odotamme yhteistyömahdollisuuksia lajin muiden toimijoiden kanssa edistääksemme lajia jäsentemme kanssa eturintamassa”, PGA of American lausunnossa sanottiin.

Samalla siis jätettiin ovi auki uusille ystäville ja heidän rahasalkuilleen. Nyt kiirehditään jo kohti neuvottelupöytiä.

Poikkihankaan ei asettunut myöskään Masters Tournamentia isännöivä Augusta National Golf Club.

“Kuten olemme aiemmin todenneet, golfista ainutlaatuisen tekee sen rikas historia ja kyky tuoda ihmiset yhteen. Olemme innostuneita tästä ilmoituksesta, joka edistää harmonian aikaansaamista miesten kilpagolfiin”, Augusta National Golf Clubin ja Masters Tournamentin puheenjohtaja Fred Ridley kirjoitti tiistaina.

Siis pelkkää hyvää! Ei kaikuja kaunoista. Uudet ystävät ovat tervetulleita. Rikas historiakin mainittiin – ehkä sillä yritetään viitata siihen, että lajin oikeita vaalijoita ovat sen kanssa pitkän matkan kulkeneet tahot, kuten Augusta National Golf Club?

Sanonta kuitenkin kuuluu: joka hallitsee nykyisyyttä, hallitsee historiaa.

Pitkä on ollut myös R&A:n, lajin brittiläisen kattojärjestön matka. Pitkät perinteet eivät estä sitä katsomasta tulevaan myönteisesti, kuten R&A:n nokkamiehen lausunto alta osoittaa. Peribrittiläisestä menneisyydessä roikkumisesta ei nyt näy merkkiäkään. Uusi sivu kääntyköön. Keep Calm and Carry On, vai miten se meni?

Lue seuraavaksi: PGA Tour, DP World Tour ja LIV Golf yhdistyvät

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • lab says:

  Aivan höpöhöpö juttu. Osoittaa että raha puhuu ja kaikki muu on samantekevää. Toivottavasti lähtee muutama miljoona golfaria muiden lajien pariin tämän johdosta. Tosin ei noita näytä kiinnostavan sekään että käykö ihmiset katsomassa kisoja paikan päällä tai televisiosta.

 • MrBond says:

  Seuratuimmat urheilulajit maailmassa
  Jalkapallo – 3,5 miljardia. Listan ensimmäinen laji ei tule kenellekään yllätyksenä.
  Kriketti – 2,5 miljardia. …
  Maahockey – 2 miljardia. …
  Tennis – 1 miljardi. …
  Lentopallo – 900 miljoonaa. …
  Pöytätennis – 850 miljoonaa. …
  Baseball – 500 miljoonaa. …
  Golf – 450 miljoonaa. …