11-vuotias pokkasi voiton konkareiden ja isänsä nokan edestä ET:n suunnittelukilpailussa - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Golfkentät - Kilpagolf

11-vuotias pokkasi voiton konkareiden ja isänsä nokan edestä ET:n suunnittelukilpailussa

Kuva: European Tour Design

Nuori voittaja päihitti kokeneita suunnittelijoita European Tour Designin järjestämässä suunnittelukilpailussa.

European Golf Designin järjestämään suunnittelukilpailuun lähetettiin yli 500 kilpailutyötä. Niiden joukosta parhaaksi valittiin 11-vuotiaan englantilaispojan, Dylan Emmsin työ. Kyynikko saattaisi ajatella, että voittaja on valittu huomioarvoa silmällä pitäen, mutta varsin pätevältä Emmin suunnittelutyö näyttää.

Kilpailussa suunniteltiin kentän kolme viimeistä reikää todelliselle maa-alalle, jolle on jo suunniteltu 15 muuta reikää. Kolmen reiän yhteenlaskettu par oli oltava 11 ja päätösväylän viheriön oli sijaittava klubitalon terassin vieressä. Muilta osin suunnittelijat saivat vapaat kädet.

Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota mm. maankäyttöön, luonnollisten muotojen hyödyntämiseen, pelistrategiaan, sekä siihen, miten hyvin kolmen päätösreiän jakso tukee ja täydentää 15 muuta reikää.

Emms piirsi 16. reiäksi 462-metrisen par-viitosen, joka tarjoaa oivallisen hyökkäysmahdollisuuden pitkälyöntisille. Seuraava reikä on 182 metriä pitkä, alamäkeen lyötävä par 3. Viimeisenä vuorossa on 345-metrinen par 4, jossa niin viimeisen viheriön kuin lähestymislyönninkin työstämistä voi seurata klubitalon terassilta käsin. Jokaisella väylällä bunkkerointi on suuressa roolissa.

”Maa-alalla oli kolme mahdollista aloituskohtaa. Tein suunnitelman niille kaikille, ja valitsin parhaan, jota aloin suunnitella eteenpäin. Pidän rei’istä, jotka ovat haastavia tarjoten samalla mahdollisuuden hyvään tulokseen”, voittaja kuvailee.

”16. on riskinottoon kannustava par-viitonen, 17. par 3, jonka viheriön ympäristö on todella haastava ja 18. kiipeää ylös mäen päälle ja huipentuu dramaattiselle kolmitasoviheriölle”, Emms kertoo.

Kuva: European Tour Design

Dylan Emms on suunnitellut golfväyliä pitkään. Kuva: European Tour Design

Nuoresta iästään huolimatta Dylan Emms kertoo suunnitelleensa golfväyliä jo pitkään. Golfin hän aloitti viisivuotiaana ja onpa nuorukainen jo ehtinyt viimeistellä myös kaksi hole-in-onea. Tasoitus on 28.

Voittaja palkittiin neljän hengen peliryhmällä hänen haluamallaan European Tour Destinations -ketjun golfkentälle. Emm päätti suunnata Le Golf National -kentälle Pariisiin, joka isännöi Ryder Cupia 2018. Peliseuraksi mukaan lähtee ainakin hänen isänsä, jolle lohdutuspalkinto varmasti maistuu, sillä isä-Emm osallistui itsekin kilpailuun.

”Katsoin Ryder Cupia tv:stä ja pidin todella paljon vaikeista päätösväylistä vesineen ja saarigriineineen. On varmasti upeaa pelata siellä”, Dylan sanoo.

Loppurutistuksessa Emms päihitti kaksi muuta haastajaa, joiden suunnitelmat olivat reitityksen suhteen hyvin samankaltaisia kuin voittajallakin.

”Kisa kolmen parhaan välillä oli tiukka, lopuksi yhteinen näkemyksemme kuitenkin oli, että yksi työ erottui muista… Kun hän pääsi jatkoon ensimmäisiltä arviointikierroksilta, mietimme, että kaveri on kovin nuori, mutta niin vaan hän kilpailee tasapäisesti muita vastaan, vaikka joukossa on joitakin kokeneita kenttäsuunnittelijoitakin”, Jeremy Slessor, European Golf Designin toimitusjohtaja sanoo.

”Olimme puulla päähän lyötyjä hakemusten määrästä ja laadusta. Moni oli selvästi panostanut valtavasti aikaa ja energiaa työhönsä, ja haluankin kiittää jokaista osallistujaa”, Slessor sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje