Hirsala Golf

Hirsala Golf

Hirsalantie 215

02420 Jorvas

0207412369

info@hirsalagolf.fi

http://www.hirsalagolf.fi

Aloitamme maanantaina 11.9. viheriöiden holkki-ilmastuksen ja pyrimme saattamaan koko prosessin loppuun tiistain 12.9. aikana. Holkitus on yksi golfkenttien ja viheriöiden perushoitotoimenpiteistä, jossa ilmastuskoneella tehdään reikiä ja fyysisesti poistetaan osa viheriön pintakerroksesta. Työ on erityisen tärkeää tehdä vielä kun heinän kasvukausi on käynnissä ja pinta ehtii korjaantua ennen talvea. Myös juuriston kasvun on oltava hyvässä vauhdissa, jotta ne täyttävät mekaanisesti tehdyt reiät viheriöpinnan alla.

Nyt tehtävä holkitus tehdään halkaisijaltaan 10mm kokoisilla piikeillä, jolloin vaikutus pallon rullaamiseen on pieni. Visuaalisesti reiät ovat näkyvissä hieman pidempään kuin kesällä tekemässämme holkituksessa, koska ilma on viileämpää ja heinä ei kasva enää samaan tahtiin. Reikien tulisi umpeutua, kasvuvauhdista ja säästä riippuen noin kolmen viikon sisällä ilmastuksesta.

Holkitusprosessiimme kuuluvat myös seuraavat työvaiheet, jotka tehdään välittömästi ilmastuksen perään: puhallus, hiekkadressaus, harjaus kahdella eri työvälineellä sekä reikien vaihto ja jyräys. Kun kaikki työvaiheet saadaan tehtyä hyvin ja ilman suurempia keskeytyksiä, viheriöt ovat hyvässä pelikunnossa heti jyräyksen jälkeen ja luultavasti huomattavasti nopeammat kuin ennen toimenpiteitä, joten ulkonäöstä huolimatta olkaa varovaisia puttien kanssa!

Työn ajan pidämme kaikki työnalla olevat viheriöt talvigriineillä, jotta saamme työn tehtyä mahdollisimman nopeasti ja keskeytyksettä. Näin saamme viheriöt pelattaviksi myös nopeammin. Heti maanantai aamusta on suurempi osuus griineistä talviviheriöillä, mutta heti iltapäivää kohden saamme avattua normaali viheriöitä sitä mukaa kun työ etenee.

Pahoittelemme työstä aiheutuvaa haittaa, mutta työtä on tehtävä, jotta pelipintamme ovat entistäkin paremmassa kunnossa jatkossa!

 

Vielä kertauksena, miksi holkitusta on tehtävä:

Viheriöiden pelattavuuteen ja hyvään kuntoon vaikuttavat suurelta osin seikat, jotka tapahtuvat näkyvillä olevan pelipinnan alla. Ilmastuksella pyrimme vaikuttamaan näihin heinän kasvuolosuhteisiin.

 Holkituksen tarkoituksena on:

 1. Poistaa kuitua.
  • Kuitukerros on kuolleesta kasvinjätteestä ja orgaanisesta aineksesta luonnollisesti muodostuva kerros, joka muuttaa kasvualustan koostumusta. Liiallinen kuitukerros pidättää vettä ja tekee pelipinnasta pehmeän.
 2. Saada ilmaa kasvualustaan.
  • Kasvualustassa on kasvin kasvulle tärkeitä ilmarakoja, joissa on vettä, ilmaa ja tilaa juurille kasvaa. Tiivistymisen myötä nämä ilmaraot umpeutuvat ja tuottavat ongelmia kasvin veden ja ravinteiden otolle sekä kaasujen vaihdolle.
 3. Parantaa kuivatusta.
  • Holkki reikiin harjattava hiekka luo vedelle kanavan kulkea pinta, ja kuitukerroksen läpi kasvualustaan, jolloin viheriöiden kuivatus paranee.
 4. Tiheämpi ja terveempi kasvusto.
  • Tiheä ja terve kasvusto luo edellytykset nopealle, tasaiselle ja johdonmukaiselle pelialustalle.

 

Janne Lehto

kenttämestari