Huippukenttien kaikkein häkellyttävin voimassa oleva ennätys tehtiin kuitenkin viime kuussa Pebble Beachillä.

Ross Fisherin ja Tommy Fleetwoodin hienot kenttäennätykset sunnuntaina päättyneessä Alfred Dunhill Links Championshipissä kirvoitti Golfpisteen koostamaan myös muutamia muita kuuluisilla areenoilla vuosien varrella tehtyjä kenttäennätyksiä.

Otannassa ovat Open-kentistä St Andrewsin ja Carnoustien ohella Muirfield ja Turnberry, Masters Tournamentin vakiokenttä Augusta National sekä U.S. Openista ja PGA Championshipistä tutut Pebble Beach ja Whistling Straits.

Augusta National: 63 Nick Price (1986) ja Greg Norman (1996)

Nick Price rikkoi tuloksellaan 63 vuoden 1986 Mastersissa Augusta Nationalin 46 vuotta vanhan kenttäennätyksen, kunnes Greg Norman sivusi tulosta samassa turnauksessa 13 vuotta myöhemmin. Pricen (5:s) ennätysvuoden Masters on jäänyt historian kirjoihin myös kilpailun voittajan osalta: vihreän takin 46-vuotiaana saanut Jack Nicklaus on edelleen kaikkien aikojen vanhin major-voittaja. Norman puolestaan oli vuoden 1996 Mastersissa kakkonen Nick Faldon jälkeen.

Carnoustie: 63 Tommy Fleetwood (2017)

Uransa parasta kauttaan pelaava Tommy Fleetwood on Abu Dhabin turnauksen ja Ranskan avointen voiton lisäksi kunnostautunut tänä vuonna monissa muissa merkittävissä kilpailuissa. Race to Dubai -listan ykkösenä oleva tuore isä yltyi Skotlannin kolmen kentän kisan toisena päivänä super-esitykseen muotoiltuaan Carnoustien uusiksi ennätyslukemiksi tuloksen 63.

Tommy Fleetwood. Kuva: Getty Images

Allekirjoittaneella oli kunnia todistaa lähietäisyydeltä englantilaisen viimeisellä reiällä ennätykseen vaaditun birdien syntymistä. Fleetwood oli tietoinen ennätysmahdollisuudestaan, mutta pelaajan eleet Carnoustien 18. lyöntipaikalla olivat rennon rauhallisia. Puhtaan ja tarkan avauksen jälkeen hän iski lähestymisensä noin kolmen metrin päähän lipusta, josta upotti ”kunniakierroksen” reiän ympärillä tehneen pallon kupin uumeniin. Fleetwood sortui kisassa heikkoon kolmanteen kierrokseen, ja oli lopputuloksissa 25:s.

Muirfield: 63 Isao Aoki (1980)

Isao Aokin 63 on tässä jutussa esitellyistä kenttäennätyksistä vanhimmasta päästä. Japanilaisen 37 vuotta sitten Openin kolmannella kierroksella pelaama yhdeksän alle -tulos on Muirfieldin tasoisella kentällä äärimmäisen vahva suoritus ottaen huomioon 80-luvun pelkistetyn välineteknologian. Aoki sijoittui vuoden 1980 Openissa 12:nneksi, mutta ylsi majoreissa kaikkiaan viidesti top 10:een. Uran paras major-saavutus (kakkonen) tuli reilu kuukausi aiemmin Baltusrolissa pelatussa U.S. Openissa, missä hän hävisi voiton vieneelle Jack Nicklausille kahdella lyönnillä.

Pebble Beach: 61 Hurly Long (2017)

Maailman kaikkien huippukenttien yllättävin kenttäennätys on varsin tuore ja Texas Tech -yliopistojoukkueen saksalaispelaajan Christopher ”Hurly” Longin nimissä. Long laittoi syyskuussa pelatun Carmel Cupin toisella kierroksella Tom Kiten ja sittemmin David Duvalin sivuaman ennätyksen romukoppaan lyötyään tuloksen 61.

”Tuntuu epätodelliselta. Minulla kesti kaksi päivää ymmärtää tämä asia, Pebble Beach on sen verran erityinen paikka. Juttelin joukkuekavereiden kanssa, millä toisella maailman kentällä he haluaisivat tehdä kenttäennätyksen. Ehkä Augusta Nationalilla. Tämä on suuri, suuri kunnia”, 22-vuotias Long sanoi.

Hurly Long: Kuva: Golf Digest

St Andrews Old Course: 61 Ross Fisher (2017)

Voisitko kuvitella pelaavasi St Andrews’in Old Coursella tuloksen 61 ja olla silti pettynyt? Kukaan muu (13 145 ammattilaisen pelaamaa kilpailukierrosta) ei ole yltänyt tuolla ainutlaatuisella kentällä samaan lukemaan kuin mihin Ross Fisher pystyi viime viikon sunnuntaina Euroopan kiertueen kilpailussa, mutta hänen tuloksensa olisi voinut olla parempikin…

Fisher oli kierrostaan 15 reiän jälkeen 11 alle, ja kaksi birdieä loppuun olisi tiennyt viitosella alkavaa tulosta. 16. ja 17. reiän parien jälkeen pääsy ”viitosten kerhoon” jäi 18. reiän eaglen varaan. Avaus ”päälle draivattavalla” 18:lla ei aivan yltänyt viheriölle, ja edessä oli 7,5-metrinen putti. Englantilainen tarvitsi mainitulta etäisyydeltä lopulta kolme puttia joutuen ”tyytymään” tulokseen 61.

”Harmi, että en saanut birdieä viimeisellä, mutta 61:ssä ei ole valittamista. Uskomaton päivä, jota en tule unohtamaan”, turnauksessa toiseksi sijoittunut Fisher sanoi.

Kyseessä on kaikkien aikojen kovin kierrostulos millä tahansa major-turnausta joskus isännöineellä kentällä.

Turnberry: 63 Mark Hayes (1977) ja Greg Norman (1986)

Legendaaristen kenttien vanhinta voimassa olevaa kenttäennätystä hallussaan pitää Mark Hayes. Hän tyylitteli 40 vuoden takaisen Openin toisella kierroksella Muirfieldissä tuloksen 63, johon myös Greg Norman ylsi yhdeksän vuotta myöhemmin. Hayes sijoittui tuossa vuoden 1977 Openissa yhdeksänneksi koottuaan urallaan myös kolme muuta top 10 -sijoitusta majoreissa. Kolme PGA Tourin kilpailua voittanut Hayes perusti golfkenttien suunnitteluun erikoistuneen yrityksen 90-luvun alussa. Hayesin suunnittelemia kenttiä on erityisesti Oklahomassa ja sen muutamissa naapuriosavaltioissa.

Greg Norman. Kuva: Getty Images

Norman sivusi Hayesin kenttäennätystä vuoden 1986 Openin toisella kierroksella. Myös itse turnauksen voittaneelle australialaiselle major-titteli oli uran ensimmäinen. Toinen ja viimeinen tuli samassa kilpailussa (Royal St George’s) seitsemän vuotta myöhemmin. Kakkostilalle majoreissa Norman sijoittui kaikkiaan seitsemän kertaa.

Whistling Straits: 63 Hiroshi Iwata (2015)

Parhaana PGA Championship -kenttänä pidetyn Whistling Straitsin kahden vuoden takainen kenttäennätys on Hiroshi Iwatan nimissä. Japanilaisella oli mahdollisuus pelata toisen kierroksen viimeisen reiän birdiellä kaikkien aikojen ensimmäinen *62 lyönnin tulos major-turnauksissa, mutta hänellä oli lopulta tekemistä parissakin.

Kyseisessä PGA Championshipissä 21:nneksi sijoittunut Iwata ei ollut selvittänyt aiemmin karsintaa pelaamissaan kolmessa majorissa. Japanin kiertueella nykyään pelaava 36-vuotias Iwata on saavuttanut uransa molemmat turnausvoitot kotimaassaan, eikä ole esiintynyt majoreissa mainitun Whistling Straitsin kilpailun jälkeen.

*Branden Grace teki tämän vuoden Openissa Royal Birkdalessa uuden major-turnausten kierrosennätyksen, 62 lyöntiä.