16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Vierumäki selätti kunto-ongelmansa kaavalla: "Tender Loving Care"

Vierumäen kentänhoidosta vastaava Alan Strachan on vaatimaton työmyyrä, jonka johdolla Vierumäen kenttien kunto on kuluvalla kaudella parantunut paljon.

”Meillä oli tänä vuonna varmaan vähän onnea. Sää oli niin hyvä, että saimme sen puolesta poikkeuksellisen hyvät lähtökohdat kentänhoidolle”, sanoo Alan Strachan, kokenut skotlantilainen, joka on vastannut Vierumäen kentänhoidosta konsultin roolissa viime kaudesta lähtien.

Omaa osaansa Strachan ei suostu korostamaan tai alleviivaamaan tivaamallakaan, vaikka syytä ehkä olisikin. Vierumäen kunto-ongelmien selättäminen on ollut pitkittynyt taistelu, jossa on otettu vähintäänkin erävoitto Strachanin johdolla.

Resortin molemmat kentät, Challenge Tourin kisaa isännöinyt Cooke, ja peruskunnostuksen kohteena oleva Classic ovat kuluvalla kaudella olleet huomattavasti aiempaa paremmassa kunnossa. Toki osansa on helteisellä kesällä, mutta jotain muutakin taustalta varmasti löytyy?

”Ei kentänhoito loppujen lopuksi ole mitään rakettitiedettä. Kokemus on kuitenkin tärkeää. Paljolti on kyse ajoituksesta. Oikeat toimenpiteetkään eivät auta, jos ajoitus ei ole oikea”, Strachan kuvailee.

”En kuitenkaan oikein usko mihinkään yksittäisiin muutoksiin. Kyse on mielestäni enemmän siitä, että asioita tehdään oikein pitkällä aikavälillä.”

”Golfkenttä vaatii jatkuvaa hellää huolenpitoa. TLC, eli Tender Loving Care. Esimerkiksi työkoneet voivat aiheuttaa heinälle todella paljon vahinkoa, jos niitä käytetään harkitsemattomasti. On helppo aiheuttaa epähuomiossa vahinkoa, jonka korjaaminen kestääkin sitten paljon pitempään”, hän kuvailee.

Strachan painottaa kokemuksen arvoa ja on hieman harmissaan siitä, että kentänhoitohenkilökunnan vaihtuvuus on monesti niin suurta. Työn oppii tekemällä. Omaa tietämystään skotti jakaa auliisti eikä hän karsasta fyysistä työtä itsekään, vaan johtaa mieluusti omalla esimerkillään.

”Yritän ohjeistaa paljon. Kieli on tietenkin haaste, mutta se on minun ongelmani, ei kentänhoitajien. Kenttämestarit ovat auttaneet paljon ja he osaavat molemmat hommansa. He ovat olleet isossa roolissa”, Strachan sanoo, viitaten Cooken kenttämestari Mikko Hallaan ja Classicin kenttämestari Esko Koivistoon.

Pitkä kiinnitys

Strachan oli Vierumäeltä rohkea rekrytointi. Erittäin arvostettu ja sellaisilla maailmankuuluilla kentillä, kuten Royal Dronoch, Royal County Down ja Walton Heath työskennellyt skotlantilainen on tehnyt pitkän uran alalla.

Kysyntää miehen osaamiselle on ympäri Euroopan, ja Strachan toimii konsulttina Vierumäen lisäksi monella muullakin kentällä. Vierumäki on kuitenkin ollut viimeisen vuoden ajan ykköskohde. Vaikka Strachan on äärimmäisen kokenut, oli Suomi ja olosuhteineen hänellekin melkoinen hyppy tuntemattomaan.

Haasteista ehkä suurin oli talvi. Strachan oli toki jo tutustunut pohjoismaisiin olosuhteisiin mm. Ruotsin Falsterbossa, jossa hän toimii yhä konsulttina, mutta Suomen talvi oli kuitenkin jotain ihan muuta kuin Skånen.

”Huh huh. Ei siellä ole tähän verrattuna mitään talvea. Monesti pelataan vuoden ympäri.”

”Olen yhä todella innoissani tästä paikasta. Täällä on kaksi hienoa kenttää, ja muutaman vuoden kuluttua olemme toivottavasti onnistuneet nostamaan ne entistä paremmalle tasolle. Muutos vaatii aikaa, mutta olemme hyvällä alulla”, hän sanoo.

Tyytyväisyydestä miehen panokseen kertoo se, eli alun perin kahden vuoden mittainen sopimus muutettiin tämän kesän kokemusten perusteella kuusivuotiseksi.

Päähuomio Cookella

Strachanin päähuomion on vienyt kuluneella kaudella Cooke. Euroopan haastajakiertueen kisassa kentän kunnon oli oltava paras mahdollinen ja siksi suuri osa toimenpiteistä kohdistettiin sille.

Kenttä oli Strachanin mukaan hyvässä kunnossa, mutta jatkossa hän haluaa nähdä sen vieläkin parempana.

”Väylien kuntoon panostamme ensi vuonna enemmän. Toki näin kuuma kesä oli kastelua ajatellen todellinen haaste. Silloin olemme onnistuneet, kun siirtosäännölle ei ole koskaan käyttöä, vaan pallo makaa paikassa kuin paikassa tasaisen ruohopeitteen päällä.”

Suurimmat haasteet liittyivät kuluvalla kaudella kasteluun. Päivittäin kenttää kasteltiin parin kentänhoitajan toimesta letkulla niiltä osin, joille sadettimien kantama ei riittänyt. Jatkossa väylillä tullaan hyödyntämään kosteuden säilyttäviä aineita, joiden käyttö vähentää kastelun tarvetta.

Toinen, paljon tunnetumpi haaste liittyi viheriöihin. Strachan on luottavainen sen suhteen, että niiltäkin osin kenttä saadaan tulevilla kausilla viritettyä hyvään iskuun.

”Lähtökohta oli haastava. Harkitsin jopa griinien uusimista. Se olisi kuitenkin ollut kallista. Kyseisen heinälajin siemeniä ei myöskään ollut saatavilla kasvatusongelmien takia. Lajike on kuitenkin aikanaan valittu oikeista syystä. Se kestää hyvin pitkän talven lumen alla ja huippukunnossa olleessaan griinit saadaan viritettyä nopeiksi ja virheettömiksi”, hän sanoo.

Jatkossa viheriöiden kunnosta tullaan pitämään huolta parantamalla kasvualustaa ja kylvämällä keväällä eri lajikkeita, jotta viheriöt saadaan parempaan iskuun jo alkukaudesta. Myös siirtonurmea on kasvatettu valmiiksi, jotta sitä voidaan hyödyntää tarvittaessa.

Jatkossa enemmän aikaa Classicille

Kun Cooke-kentän kunto on saatu pykälää–paria paremmaksi, on molempia kenttiä jatkossa tarkoitus hoitaa samalla intensiteetillä.

Classicin kohdalla uudet viheriöt ja muut muutokset ovat nostaneet kentän pelattavuuden uudelle tasolle. Kunnoltaan Classic oli syyskuun ensimmäisellä viikolla jopa sisarkenttäänsä parempi. Maisemat ovat etenkin takimmaisen yhdeksikön keskivaiheilla paikoin huikaisevia ja haastetta riittää kokeneemmallekin pelurille. Kentän reuna-alueet on raivattu hyvin ja pelaaminen on nopeaa.

Jos Classic viime vuosina onkin ajautunut kakkoskentän asemaan, on se jatkossa varteenotettava haastaja Cookelle.

”Muutaman vuoden päästä meillä voi olla kaksi loistavaa ja loistokuntoista golfkenttää. Mutta samalla haluamme kehittää myös Coach-kenttää. Sillähän on muutamia aivan loistavia väyliä! Oletko pelannut sen, sillä on todella hienoja ja vaikeitakin golfreikiä?” Strachan intoutuu.

Kaikesta huomaa, että skotti viihtyy Suomessa hyvin. Vaikka kolmasosa vuodesta kuluu Vierumäellä, hän ei sentään aio muuttaa pohjolaan pysyvästi.

”Kotimme on Irlannissa. Meillä on jo lapsenlapsiakin, joten minun on ihan turha ehdottaa muuttoa vaimolleni. Ei hän ole ehtinyt vielä edes käymään täällä, vaikka tämä kesä olisi ollut sitä ajatellen mahtava”, hän nauraa.

Vapaa-aikanaan Strachan etsiytyy Vierumäen lenkkipoluille. Mahdollisuuksien mukaan hän pyrkii juoksemaan maratonejakin silloin tällöin. Talvella skotti kokeili hiihtoa. Se osoittautui paljon hankalammaksi kuin hän oli olettanut.

”Olen kyllä lasketellut jonkin verran, ja ajattelin pysyväni tasaisella maalla pystyssä. En pysynyt alkuunkaan. Enkä päässyt edes kaaduttuani ylös”, hän nauraa.

Oma golfharrastus on sen sijaan jäänyt vähemmälle.

”Pelasin ainoan täyden kierrokseni tänä vuonna kotikonnuilla Skotlannissa. Se oli mahtavaa! Todella hieno päivä. Rakastan sitä hommaa yhä.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje